Komentátor se pustil do ODS: Je spravedlivě trestána, ale má ještě šanci

18.10.2014 13:42

Komentátor Lidových Novin Martin Zvěřina souhlasí s předsedou ODS Petrem Fialou v tom, že výsledky voleb za dva roky budou ukazatelem obrození modrých ptáků. Na to, aby měla opět dvacetiprocentní zisk hlasů, však musí věnovat více než dva roky a záležet prý bude i na tom, jaký cit prokáže pro vystižení témat, která hýbou občanstvem.

Komentátor se pustil do ODS: Je spravedlivě trestána, ale má ještě šanci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda ODS Petr Fiala

„I Kdyby dnes občanští demokraté ze sedmi kandidátů v druhém kole senátních voleb nezískali jediného senátora, nemusejí propadat pesimismu. Jejich uchazeči obstáli slušně, a to i v okamžiku, kdy jsou populisté (ANO) a jejich marketing na vrcholu vlny, levicoví protivníci (ČSSD) ve vládě rozdávají o sto šest a navíc vládnutím obě strany ještě nestačily nic pokazit,“ míní Zvěřina. Neznamená to prý automaticky, že by příští krajské a senátní volby nemohly pro ODS skončit hůře než tyto. Rozepsal se také o komunálních volbách, kde podle něj více záleží na dlouhodobé podpoře a odvedené práci. Dokazuje to na několika příkladech, kde se ODS udržela a naopak.

„Podstatné bude za ty dva roky nikoli to, jestli se ODS prosadí, ale spíš jak. Může totiž napříště působit jako pravicová strana s jasně vymezeným programem i voliči, volební potenciál bude někde lehce nad deseti procenty a na velké ‚širokorozchodné‘ strany se bude dívat z pozice trpaslíka či ochotného koaličního partnera,“ míní komentátor.

Zvěřina také zmiňuje možnost, že by „modří ptáci“ uvažovali o zisku okolo dvaceti procent hlasů. Což se podle něj ale nemůže stát za dva roky. „K téhle metě vede hodně klikatá a namáhavá stezka,“ soudí autor komentáře.

Důležité je vystihnout témata

Martin Zvěřina dále píše o tom, co musí ODS udělat, aby nepromarnila svou šanci. „ODS si bude muset sama rozvrhnout, nakolik chce být občanská. To znamená, že bude prosazovat principy, jež hlásala, ale nerespektovala,“ píše Zvěřina a uvádí, že se nemusí stát třtinou ve větru občanských iniciativ. „Stačí jen občany (třeba s rozdílným názorem) respektovat a naslouchat jim.“ Doba prý pro to bude příznivá, protože nyní nám vládnou byrokrati a manažeři.

Důležité bude podle komentátora vystižení témat, která hýbou občanstvem, konstituují rozdíl mezi stranou velkou a malou. „V tomto ohledu nedostatek hysterie ODS spíš pomohl,“ uvádí Zvěřina a na pomoc si vzal příklad z těchto voleb, kdy voliči neslyšeli na témata TOP 09. Na boj s komunismem a proti estébákům. A to i přes to, že to neznamená, že by voliči „estábáky“ a „komouše“ milovali.

„Budoucnost lze lakovat na růžovo neomezeně dlouho, zatím je ODS spravedlivě trestána za své chyby a má jistou naději. Bude-li se držet toho, co dobrého již vykonala, a nebude po straně nadávat na občany, že volí jiné, má šanci,“ uzavřel Zvěřina svůj komentář.

reklama

autor: dkr

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…