Komunisté připravují řešení sporu o radního Sloupa

01.03.2013 18:54

Komunisté v Karlovarském kraji navrhnou v pondělí koaliční ČSSD řešení sporu o funkci školského náměstka hejtmana, bývalého politruka Václava Sloupa (KSČM). Proti jeho působení v čele krajského školství se zvedla vlna protestů a ČSSD požaduje výměnu. Konkrétní návrh chtějí komunisté předat ČSSD v pondělí, řekl v pátek ČTK náměstek hejtmana Jaroslav Borka (KSČM).

Komunisté připravují řešení sporu o radního Sloupa
Foto: archiv
Popisek: Radní pro školství v Karlovarském kraji Václav Sloup

"Ujasnili jsme si naši pozici. Víme o tom, že lidé mají nějaký názor na resort, který KSČM obhospodařuje. My máme nyní nějaké návrhy řešení, ale dnes jsme ještě neudělali definitivní závěr. Ještě budeme o víkendu jednat s našimi členy," uvedl Borka.

Řešením může být výměna resortů v rámci koalice

Teoreticky připadá v úvahu výměna náměstka pro školství za jiného představitele KSČM, výměna resortů mezi oběma koaliční partnery nebo smírčí řízení. Vzhledem k tomu, že už v minulosti ČSSD nabídla komunistům směnu resortů, byla by to asi nejméně problematická varianta.

Hejtman Josef Novotný (ČSSD) se po měsících, kdy ČSSD nechtěla zasahovat do personálních věcí svého koaličního partnera, ve středu jasně vyjádřil, že setrvání radního Václava Sloupa ve funkci hejtmanova náměstka pro školství považuje nadále za nepřijatelné. "Jednak vzhledem k jeho problematické minulosti, jednak proto, že každé jeho i sebelepší rozhodnutí ve školství bude a priori vnímáno negativně a bude zpolitizováno," zdůvodnil Novotný.

Proti bývalému politrukovi lidé začali protestovat

Právě minulost Sloupa je příčinou sporů ve vedení kraje, ale i demonstrací, petic a dalších protestů. Sloup byl politrukem někdejší pohraniční stráže a dosud prý považuje její činnost, kdy násilím bránila lidem emigrovat do demokratických států, za správnou.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zakázaná akce dvojky Konečné vyjasněna. A je to ještě vážnější

17:30 Zakázaná akce dvojky Konečné vyjasněna. A je to ještě vážnější

Po zrušené akci ve Starém Plzenci vystoupil právník Ondřej Dostál, číslo 2 na europarlamentní kandid…