Konvička to zničí, obává se Václav Klaus. A řekl nám ještě mnoho jiného zajímavého

06.05.2016 14:10

V závěru návštěvy Slovácka bývalý prezident profesor Václav Klaus poskytl odpovědi také na otázky Parlamentním listům v souvislosti s vytvořením nové „Alternativy pro Česko“ a k aktuálním výrokům vicepremiéra Pavla Bělobrádka.

Konvička to zničí, obává se Václav Klaus. A řekl nám ještě mnoho jiného zajímavého
Foto: Daniela Černá
Popisek: Bývalý prezident Václav Klaus v galeririi Joži Uprky v Uherském Hradišti

Před zahájením tiskové konference v závěru návštěvy regionu Zlínského kraje Václav Klaus před novináři zmínil: „Slovácko je trošku jiné, lidé trošku jiní, jinak se chovají vůči sobě. Jak se starají o sebe…“ Pak také ocenil: „Neztratili jste to, ani přes globalizaci a Evropskou unii.“ Pak se také vrátil k problematice současné Evropy, národním zájmům a reakcím, se kterými se setkal. „Můj pocit je pozitivní, vím, že lidé ze Slovácka berou téma jako vážné,“ podotkl. S ohledem na to, že se tisková konference konala v sále uherskohradišťské galerie Jožo Uprky, k jeho dílům před jedním ze slavných obrazů doporučil: „Ne abyste tohle vyměnili za moderní mazaly!“ Bývalý prezident poskytl odpovědi na otázky také Parlamentním listům.

Klaus ke kvótám: Absurdní nesmyslná věc

V reakci na vyjádření vicepremiéra a šéfa lidovců Pavla Bělobrádka, který v rozhovoru pro čtvrteční Die Welt uvedl, že „spor o kvóty nám Čechům připomíná historický moment, zejména tím, že se bude rozhodovat o nás bez nás. Na to jsme velmi citliví“, což řekl s odkazem na mnichovskou dohodu, Václav Klaus odpověděl: „Nikdy jsem nevěděl, že pan Bělobrádek studuje mé texty. Já jsem přesně o tomto promluvil před čtrnácti dny. Fascinuje mě, že by se tento lidovecký politik opičil. To mě překvapuje. Nemá cenu citovat. Má cenu diskutovat o podstatě této věci. O tom, že je to absurdní nesmyslná věc, kterou jestli Česká republika s vládou i pana Bělobrádka přijme, pak je to ostuda pro historii této země a výmluva o tom, že už jsou podepsané smlouvy a dohody, které musí Česká vláda akceptovat, je nesmysl. Prostě nemusí. Stačí, aby se napřímila a řekla ne.“  

Alternativa pro Česko? Ano, ale Konvička Klause děsí

Už na setkání v sále hotelu Skanzen v obci Modrá, kterou také bývalý prezident navštívil, se profesor Klaus zmínil o tom, že ho zaujal vývoj i cíle nové AfD v Německu, a zároveň naznačil, že i Česku by prospělo rozšíření politického spektra. V odpovědi na otázku, jak by mohla vypadat nová struktura na české politické scéně, uvedl: „Jsou některá slova, která jsou pěkná, užitečná, produktivní a já například myšlenku – alternativa pro – vůči dnešní politice považuji za slovo bezvadné. Byl bych rád, kdyby taková alternativa v České republice vznikla. Alternativu k našim zaběhlým, nešťastným, sterilním politickým stranám určitě potřebujeme. Jen jsem se zděsil, když jsem uslyšel myšlenku, že by ji chtěl tvořit pan Konvička,“ reagoval Klaus s tím, že už v médiích upozornil na to, že pokud se šéf BPI chopí tohoto názvu, nedopadne to dobře: „Hrozí, že pan Konvička ukradne velmi produktivní slovo, a tím pádem ho definitivně zničí a nám všem znemožní, aby bylo eventuálně použito k něčemu užitečnému. Takže rezolutní nesouhlas,“ dodal.    

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…