Kriminalita v Německu: Loni došlo průměrně každý třetí den k útoku na křesťany

02.02.2018 19:09

V Německu roste počet případů násilí vůči obyvatelům židovského původu, ale také vůči křesťanům. Nemalou část mají na svědomí žadatelé o azyl, u dalších pachatelů je jejich etnická či náboženská příslušnost nejistá.

Kriminalita v Německu: Loni došlo průměrně každý třetí den k útoku na křesťany
Foto: Hans Štembera
Popisek: Německá vlajka

V Německu se ke křesťanství hlásí přibližně šedesát procent obyvatelstva a v novodobé historii se věřící nemuseli obávat o svoji bezpečnost. S postupnou přeměnou Německa v přistěhovaleckou zemi se však začíná situace měnit. Podle oficiálních údajů Spolkové kriminální policie došlo v loňském roce k přibližně jednomu stu útoků na křesťany či symboly jejich náboženství. Čtrnáct z nich měli na svědomí žadatelé o azyl ze zemí Blízkého východu a Afriky.

Statistiky však neuvádějí etnickou příslušnost zbývajících více než osmdesáti pachatelů. Lze se domnívat, že i mezi nimi bude figurovat podstatná část zejména muslimských migrantů, kteří již získali právo žít v Německu. Rodilí Němci, ať jsou jejich politické názory jakékoli, nemají žádnou motivaci útočit na křesťany, kteří mininálně početně stále ve společnosti dominují. Ostatně v předchozích letech se tyto statistiky ani nevedly.

V rámci přibližně stovky případů nábožensky motivovaného násilí došlo k jedné vraždě, k devíti vážnějším zraněním a k přibližně pětadvaceti útokům na kostely a náboženské symboly. Případ vraždy se stal loni v dubnu v Prienu am Chiemsee a právě nyní je pachatel před soudem. Právě tato vražda a další surová napadení křesťanů a jejich symbolů vedla ministra vnitra Thomase de Maizière z CDU, aby nařídil sledování těchto statistik.

Útoky na křesťany však byly hlášeny ve zvýšené míře i v roce 2016, kdy se v Německu „zabydlovaly“ stovky tisíc migrantů, kteří vstoupili do země po září 2015, kdy rozhodla kancléřka Angela Merkelová o otevření hranic. Mnoho případů se událo přímo v uprchlických centrech, kde na křesťany z Blízkého východu útočili jejich muslimští „kolegové“. Místní úřady tam musely často přikročit k rozdělení táborů na několik částí, aby předešly dalšímu násilí.

K znepokojivému trendu se nyní vyjádřil i bavorský ministr vnitra Joachim Herrmann z CSU. „Pokud chtějí žít lidé v Německu, musejí přijmout západní hodnoty a naši kulturu, ke kterým křesťanství neodmyslitelně patří. V opačném případě nejsou v naší zemi vítáni. A my o to nikoho nežádáme, to je prostě minimální základ, který musí být splněn.“ Poslanec za CDU Ansgar Heveling označil počet útoků proti křesťanům za alarmující.

„Je mimořádně důležité, abychom udělali vše pro ochranu křesťanů a jejich institucí. Stát musí přijmout hlavní díl zodpovědnosti a pachatele těchto útoků je třeba přísně potrestat,“ konstatoval Heveling.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Josef Provazník

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…