Krize je za dveřmi. Každý desátý Čech se bojí o práci

13.12.2011 17:25

V pohledu na zachování svého pracovního místa pro příští měsíce si Češi uchovávají jistou opatrnost, přesto jen desetina z nich nevěří, že si v příštích měsících zaměstnání udrží. Ukázal to podzimní průzkum Eurobarometr nazvaný Zaměstnanost a sociální politika, z něhož vyplynulo, že v zemích Evropské unie je pesimistů více.

Krize je za dveřmi. Každý desátý Čech se bojí o práci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Úřad práce

Zaměstnaní Češi jsou v pohledu na zachování svého místa pro příští měsíce většími optimisty, než je průměr Evropské unie. Podle podzimního průzkumu Eurobarometr nazvaného Zaměstnanost a sociální politika si 88 procent Čechů věří, že práci v příštích měsících neztratí (28 procent si zcela věří a 60 procent si spíše věří), 10 procent jsou pesimisté a 2 procenta dotázaných nedokázala odpovědět.

V zemích Evropské unie si podle Eurobarometru věří 82 procent respondentů, že práci neztratí (zcela si věří 43 procent a spíše si věří 39 procent). V udržení práce si v rámci EU nevěří 15 procent dotázaných a 3 procenta respondentů nevědělo. K tomu je třeba dodat, že těch pesimistů je podstatně víc v zemích, kde je nezaměstnanost vysoká už nyní, nebo se očekává výrazný ekonomický pokles.

Raději jinou práci než se stěhovat

V další části průzkumu byli zaměstnaní postaveni před hypotetickou možnost, že by o práci přišli, ale mohli si vybírat, jak by této situaci čelili. Potvrdilo se, že Češi jsou ve srovnání s průměrem sedmadvaceti zemí EU ochotnější vzít jinou než dosavadní práci nebo změnit zaměstnavatele, ale neradi se za prací stěhují.

O stejný druh práce ve stejné lokalitě, ale u jiného zaměstnavatele by se ucházelo 54 procent Čechů, zatímco průměr v EU je 48 procent. O zcela jiný druh práce ve stejné lokalitě by mělo zájem 28 procent Čechů, zatímco v rámci EU by měnilo profesi za cenu setrvání ve stávajícím bydlišti jen 21 procent respondentů.

O jinou práci v jiném místě by stálo jen 7 procent Čechů

Menší ochotu Čechů stěhovat se za prací dokládá to, že o stejný druh práce jako vykonávali dosud, ale v jiné lokalitě, by se jich ucházelo 29 procent, zatímco respondentů v rámci celé EU se pro tuto možnost vyslovila více než třetina (35 procent). O zcela jiný druh práce ještě v jiné lokalitě by stálo jen 7 procent Čechů, kdežto průměr ze všech zemí EU činí 11 procent.

A netýká se to jen tuzemska. „Dlouhodobě sledujeme, že Češi v porovnání s ostatními zeměmi jsou méně ochotní stěhovat se za zaměstnáním do zahraničí,“ říká pro ParlamentníListy.cz Tomáš Bergl ze společnosti Robert Half International, která je špičkou v oblasti vyhledávání a výběru kvalifikovaných zaměstnanců.

Čím dál víc Čechů se vrací z pracovních pobytů v cizině

Navíc je v poslední době patrný trend, jímž jako by čeští pracovníci chtěli potvrdit přísloví Všude dobře, doma nejlíp. „Odborníci se naopak v posledním roce vracejí do České republiky z dlouhodobých pobytů v zahraničí,“ poukazuje Bergl na to, že Češi po práci v cizině nijak mimořádně netouží.

V této části průzkumu Eurobarometr, v níž mohli respondenti uvést maximálně dvě odpovědi, se rovněž projevila o něco menší variabilita pracovní síly, protože jen 12 procent dotázaných Čechů uvedlo, že by si v případě ztráty zaměstnání založili vlastní živnost. V rámci Evropské unie by se pro tento krok rozhodlo 15 procent respondentů.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…