Kromě kritiky i pochvala. Klaus a Gašparovič se vzájemně vyznamenají

01.03.2013 19:23

Dosluhující prezident České republiky Václav Klaus se zřejmě dočká kromě kritiky i státního vyznamenání. To by měl dostat z rukou slovenského prezidenta Ivana Gašparoviče, který zase dostane české státní vyznamenání z rukou Klause. Gašparovič by měl získat Řád bílého lva, Klaus Řád bílého dvojkříže I. třídy.

Kromě kritiky i pochvala. Klaus a Gašparovič se vzájemně vyznamenají
Foto: Hans Štembera
Popisek: Václav Klaus

To je nejvyšší slovenské státní vyznamenání, které se uděluje cizincům kromě jiného za zásluhy o rozvoj vztahů se Slovenskem. Klaus tento týden v Bratislavě využil novinářský dotaz ohledně možnosti udělit svému slovenskému protějšku vyznamenání, či získat nejvyšší slovenské státní ocenění, ke kritice médií. "My vnitřně (s Gašparovičem) cítíme, že bychom si možná takové vyznamenání zasloužili, ale nebudeme vám dělat nahrávku, abyste tuto věc zesměšňovali," řekl v úterý Klaus na společné tiskové konferenci obou prezidentů.

Gašparovič ale už tehdy možnost výměny nejvyšších vyznamenání naznačil. "Vláda na svém středečním zasedání na žádost prezidenta projednala návrh na udělení státního vyznamenání prezidentovi Slovenské republiky Ivanu Gašparovičovi a návrh akceptovala," řekl dnes Klausův mluvčí Radim Ochvat. "Slovenský prezident dnes udělil nejvyšší slovenské státní vyznamenání Řád bílého dvojkříže I. třídy českému prezidentovi Václavu Klausovi," řekl Gašparovičův mluvčí Marek Trubač.

Oba prezidenti se zřejmě osobně sejdou

Vyznamenání by Klaus mohl nechat poslat po českém velvyslanci v Bratislavě, podobně by mohl postupovat i slovenský prezident. Vyloučena ale zřejmě není ani možnost, že by se oba prezidenti mohli ještě jednou sejít. "O formě a místě odevzdání vyznamenání komunikujeme s českou stranou," poznamenal Trubač. Podle informací  si oba prezidenti původně měli vyznamenání vyměnit už během návštěvy Klause na Slovensku, která byla jeho poslední zahraniční cestou před skončením mandátu. Údajně na žádost české strany se ale slavnostní akt nakonec nekonal. Stejné vyznamenání jako dostane Klaus obdržel na Slovensku v roce 2003 tehdejší český prezident Václav Havel.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ane, čtk

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…