Kvůli návrhu z EU může Česko přijít o investice za desítky miliard korun

04.05.2013 10:19

Česko může kvůli změnám připravovaným v Bruselu v pravidlech státní podpory přijít o investice v řádu desítek miliard korun. Evropští komisaři ve čtvrtek poprvé diskutovali o návrzích, které pro programové období 2014 až 2020 počítají s výrazným omezením státní podpory pro velké podniky. Ty přitom tvoří naprostou většinu příjemců investičních pobídek.

Kvůli návrhu z EU může Česko přijít o investice za desítky miliard korun
Foto: vpolomouc.army.cz
Popisek: Vlajka EU

Záměr EK vzbudil první vlnu nevole v polovině loňského roku. Velké podniky jsou teď rozčarované z toho, že EK během konzultací k předpisu nevzala v potaz jejich námitky a obavy, a ponechala návrh v původní podobě. Komise bude změnu pravidel schvalovat 5. června.

Investiční pobídky pomohly vytvořit desítky tisíc nových pracovních míst

Společnosti se obávají hlavně ztráty konkurenceschopnosti a snížení atraktivity Česka i EU pro zahraniční investory. Plánovaná změna pravidel kvůli nové administrativní zátěži výrazně omezuje možnost firem nad 250 zaměstnanců získávat investiční pobídky.

Česko by tak nebylo schopno nabídnout investorům atraktivní podmínky v oblasti veřejné podpory. "Hlavními konkurenčními zeměmi pro ČR jsou zejména země V4, ve kterých z důvodu nižšího HDP ve vybraných regionech zůstává míra veřejné podpory v rozmezí 25 až 50 procent," uvedla mluvčí agentury CzechInvest Adéla Tomíčková.

"Investiční pobídky pomohly vytvořit desítky tisíc nových pracovních míst. Průmysl prochází obtížným obdobím, jakékoli překážky omezující tvorbu nových pracovních míst jsou pro český průmysl nepřijatelné," řekl viceprezident Svazu průmyslu a dopravy Radek Špicar.

Nová pravidla ještě zhorší postavení EU

Plán EK počítá od příštího roku se snížením veřejné podpory pro velké firmy ze současných 40 na 25 procent. Komise své návrhy vysvětluje nižšími dopady na hospodářský rozvoj než v případě malých a středních podniků. Jako další důvod omezení podpory zmiňuje tzv. relokaci, tedy to, že velké podniky po ukončení podpory odcházejí do jiného regionu.

Podle manažerky vládních programů IBM Mileny Jabůrkové nová pravidla ještě vice zhorší podmínky, s nimiž se investoři musejí vypořádat, jako je nedostatek kvalifikovaných pracovních sil, zvyšující se náklady i rostoucí byrokracie. "Řada firem tak bude v případě schválení pravidel zvažovat další investice nejen v ČR, ale i v celé EU. Celý svět pořádá hon na investice, jen EU se jich chce dobrovolně zbavit," uvedla Jabůrková.

Česko přilákalo v letech 2007 až 2012 investice ve výši 270 miliard korun

K návrhu EK se staví negativně i Škoda Auto. "Evropa mluví o potřebě reindustrializace, ale řada aktuálních návrhů průmysl spíše škrtí a poškozuje. Změna pravidel regionální podpory je dobrý příklad. Vždyť vytvořením jednoho nového místa ve velké firmě, jako je Škoda, vznikne jedno až tři další v dodavatelském řetězci. Dobrá podpora velkých firem pomáhá rozvoji malých a středních podniků," dodal ředitel pro vnější vztahy Škody Auto Michal Kadera.

Podle nedávného průzkumu státní agentury CzechInvest by více než polovina investorů po snížení investičních pobídek nerealizovala své projekty v České republice. Česko přilákalo v letech 2007 až 2012 investice ve výši 270 miliard korun. Investoři vytvořili přes 73.000 pracovních míst, 92 procent těchto investic realizovaly a pracovní místa vytvořily právě velké firmy.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…