Lidi je nezajímají. Podívejte, jak se dostali do Sněmovny... Vildumetzová se neudržela

11.02.2024 16:58 | Monitoring

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová (ANO), Marek Benda (ODS), Radim Fiala (SPD) a Olga Richterová (Piráti) byli hosty Otázek Václava Moravce na ČT24.

Lidi je nezajímají. Podívejte, jak se dostali do Sněmovny... Vildumetzová se neudržela
Foto: Screen: ČT24
Popisek: Jana Mračková Vildumetzová (ANO).

Nejvíce hlasů, pokud by se sněmovní volby konaly nyní, získalo hnutí ANO. Atakuje hranici 36 procent, ukazuje průzkum společnosti Kantar pro Českou televizi. Druhá by byla koalice SPOLU se ziskem 22,5 procenta. Proti listopadu jde o nárůst o čtyři procentní body, ale oproti volbám je to pokles o 5,5 procentního bodu. Další skončilo hnutí SPD a Piráti, shodně po deseti procentech. Do Sněmovny by se dostali ještě Starostové a TOP 09, pod její hranicí by zůstali sociální demokraté, Přísaha, komunisté a Svobodní. 

První otázka směřovala na Mračkovou Vildumetzovou, jež dostala za úkol rozebrat slova vedení hnutí ANO, že se hnutí bude soustředit na vznik jednobarevné většinové vlády, která Česko uklidí. „Včera jsme měli volební sněm. Karel Havlíček vystupoval se svým projevem, kde jasně řekl, že hnutí ANO musí být natolik silné – nechtěla bych připomínat, že tam, kde nás mohli obejít, tam nás obešli –, když byly volby komunální, tak tam už se jim to tolik nedařilo... My musíme být natolik silní, abychom popřípadě vládli s někým nebo popřípadě aby se podařilo, což samozřejmě víme, že je asi velmi těžké, ale zase z druhé strany je nutné... Preference musíme přijímat s velkou pokorou,“ uvedla. 

Anketa

Funguje náš stát dobře? Jste spokojeni s úřady, zdravotnictvím, sociálními službami apod.?

1%
96%
hlasovalo: 32491 lidí
Přislíbila, že kdyby bylo hnutí ve vládě, chtělo by pracovat pro lidi. A co říká na rétoriku, která na sněmu zaznívala? Že jsme se vrátili do devadesátek či že je nutná defializace. „Když vidíte, jak se ta vláda chová k lidem, oni je ty lidi vůbec nezajímají. Řekněme si tady, jakým způsobem oni kandidovali. Kandidovali jako subjekt SPOLU a jako subjekt PirSTAN. Když se dostali do Poslanecké sněmovny, nebudeme říkat jak – ano, demokratickými volbami, ale pak vzniklo pět klubů... Vláda říkala, že je na vládnutí připravena, ale na to vládnutí vůbec připravená nebyla. A když se na to podíváme, tak většina ministrů je nekompetentních,“ nechala se slyšet Mračková Vildumetzová.


(Screen: ČT24)

„Myslím si, že to, co říká pan Babiš, jsou zbytečně silné věty. Ve chvíli, kdy tohle říkal ve Sněmovně, tak mi někdo posílal na telefon čtyři případy toho, kdy Andrej Babiš byl odsouzen, soudem uznán vinným a povinen k omluvě za to, že lhal. A fakt má tenhle člověk pocit, že nám může říkat, že jsme nejprolhanější vláda jenom proto, že si myslíme trochu něco jiného a říkáme trochu něco jiného než on?“ poznamenal Benda, že se domnívá, že takto silná slova ničí politickou kulturu.

Hnutí SPD – ústy Radima Fialy – neví, jestli by chtělo uklízet s hnutím ANO, ale je mu jasné, že by chtělo vládnout. „Tato vláda nevládne ve prospěch občanů České republiky. Možná vládne ve prospěch různých institucí, neziskovek, Bruselu, Washingtonu, Ukrajiny, ale občané České republiky jsou až na posledním místě. A to jsme viděli v tom konsolidačním balíčku a v dalších věcech, které tato vláda schvaluje,“ poznamenal Fiala. 

O tom, že je Babiš soudem usvědčený lhář, následně hovořila také pirátka Richterová. „Andrej Babiš to, co říká směrem k nám, to je, jako kdyby to říkal sám o sobě, z mého pohledu skutečně ty věci, které říká, vždyť on ztělesňuje devadesátky, jeho nekonečná řada kauz je něco, co se nedá zastřít žádnou kampaní a žádnou rétorikou. Takže si pojďme říct, že to je zkoušení paměti lidí,“ uvedla. 

„Nevím, jestli byl pan Babiš odsouzen za lži, možná dostal, že se musí v některém případě, myslím, že zrovna u pana Kalouska, musel udělat nějakou omluvu,“ hájila Babiše Mračková Vildumetzová. Babiš podle ní bojuje za lidi, upozorňuje na věci, které jsou špatně. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Vanda Efnerová

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

RICHTEROVÁ., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseJokop , 11.02.2024 17:13:58
KDE TU KRASAVICI OD FETÁKŮ VYHRABALI ? CO SLOVO TO PERLA ZAPÁCHAJÍCÍ.

|  17 |  0

Další články z rubriky

Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

7:15 Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

Zmatený důchodce, který uvěřil fake news o atomové válce a chodí po městě v atombordelu. To je hlavn…