Liška dámám: Pokud za sebou nemáte kartel, v politice nic nedokážete

28.05.2011 22:32

Strana zelených byla první novou stranou, která se dostala do parlamentu i do vlády, a kterou politika "semlela" stejně tak, jak teď drtí Věci veřejné. Zelení se podruhé do sněmovny nedostali. Jejich předseda Ondřej Liška se tomu příliš nediví. I kdyby ale v politice byli, příliš by toho nezmohli. Nemají za sebou totiž mocný ekonomický kartel.

Liška dámám: Pokud za sebou nemáte kartel, v politice nic nedokážete

"Pokud za sebou nemáte kartel, tak nemůžete v politice dokázat vůbec nic," řekl Liška, který o sobě tvrdí, že v politice zůstane, dokud to půjde, v sobotní talk-show na ČT24 Tah dámou. "Ten, kdo chce vyznávat vyšší etický standardy, tak je znevýhodněn rovnou."

Celá kauza ohledně Věcí veřejných a jejich údajném sponzorování bezpečnostní agenturou ABL, ohledně ekonomických zakázek a "superguru" Víta Bárty Lišku proto dvakrát nepřekvapuje.

Psali jsme o odhalení MF Dnes v kauze okolo VV:
Deník poslal Bártovi kulku: Peníze plodí moc. Dinosaurus Bárta
A jede se dál. Dnešní MF Dnes a Bártovy špinavosti

Bártův plán: Získat moc a pomáhat lidem
Politika pro otrlé: Ranní MF Dnes a superguru Bárta. Bárta zuří

Podle Lišky je celá situace v současné politice vyústění přerodu režimů na konci 80. let. "Tak nějak obecně se čekalo, že stačí zavést trh a že občanská společnost se vyvine sama. To byla samozřejmě veliká lež," podotkl Liška.

Politici mohou mít ideály, ale zaručeně je budou ve stávajícím systému velmi těžko nějak prosazovat. "To byl i můj případ," líčil vlastní zkušenost. "Šel jsem do politiky s ideály. Robustnost toho protitlaku mě tolik nepřekvapila, ale to množství lidí, co vám maže schody, to bylo šílené."

Kdyby byla kvóta na volby, neměli bychom vládu

Podle socioložky Marcely Linkové současná vládní krize povede k jedinému důsledku: lidi nepůjdou volit. "Škoda, že u nás neexistuje v Ústavě klauzule, že musí volit minimálně 70 % lidí, jinak jsou volby neplatné. To by se politici museli k lidem chovat lépe," poznamenala.

"No, já si spíš myslím, že bysme neměli žádnou vládu," reagoval Liška. A socioložka odkázala na vládu Jana Fischera, která rovněž nebyla volená a "jak se osvědčila".

Kromě Linkové a moderátorky s Liškou diskutovala ještě Lenka Zlámalová z Lidových novin. Řeč byla rovněž o ženách v politice a o Liškově bývalé kapele Lesní zvěř, která nedávno koncertovala v Mexicu.

Sledujeme pořad Tah dámou

Pozurážel jsem tolik lidí, že nikdy prezident nebudu, svěřil se Zeman dámám

Krásky jsme využívali, přiznal Bárta. Svou nahou fotku bych národu nepřál

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: par

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…