Lockdown nikdy! hlásil Fiala. A teď Válek: Zavřené Vánoce. Vážně

02.11.2021 7:14

Koalice SPOLU, tedy koalice ODS, lidovců a TOP 09, v čele s kandidátem na premiéra Petrem Fialou (ODS) slibovala, že už nikdy nepřipustí žádný lockdown. Jenže teď znovu promluvil jeden z možných adeptů na post ministra zdravotnictví profesor Vlastimil Válek. Zdůraznil sice, že je mu proti mysli lidem něco zakazovat a nařizovat, ale podle jeho názoru je možné, že na Vánoce přijde lockdown. „Smrdí to lockdownem", uvedl doslova.

Lockdown nikdy! hlásil Fiala. A teď Válek: Zavřené Vánoce. Vážně
Foto: TOP 09
Popisek: Vlastimil Válek

Pamatujete si ještě předvolební slib koalice SPOLU „už nikdy žádný lockdown“?

Anketa

Myslíte, že prožijeme Vánoce a Nový rok v lockdownu?

66%
24%
hlasovalo: 21962 lidí

„Nechceme, aby se opět zavíraly školy, nechceme, aby se opět zavíraly obchody, nechceme, aby se opět zavíraly hranice. Je třeba více očkovat, více testovat, lépe trasovat a bojovat proti dezinformacím. To je cesta, jak zabránit lockdownu a vrátit se k normálnímu životu,“ hlásali za koalici SPOLU Petr Fiala (ODS), Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) a Marian Jurečka (KDU-ČSL) ještě 8. září.  

Tak se zdá, že tento slib může vzít za své podobně rychle, jako když ČSSD před volbami v roce 2002 občany ujišťovala, že má dost peněz na splnění svých slibů, ale po volbách tehdejší ministr financí Bohuslav Sobotka oznámil, že zdroje nejsou.

Jeden z adeptů na ministra zdravotnictví - profesor Vlastimil Válek (TOP 09) teď v rozhovoru pro Echo24.cz naznačil, že o Vánocích zase může být zavřeno. Válek sice zdůraznil, že je mu proti mysli lidem něco nařizovat či zakazovat, ale jedním dechem dodal, že to možná jinak nepůjde.

Koalice SPOLU slibovala - ŽÁDNÝ LOCKDOWN

„Mám obrovský problém s restrikcemi a obrovský problém s nařizováním. Vnitřně. Medicínsky chápu, že v určité fázi je potřeba si vybrat mezi dvěma zly. Jedno je, že nízkou proočkovaností poškodím pacienta, který se přitom chránit chce. Druhé zlo je někomu něco nařídit proti jeho vůli, někam ho tlačit. Asi jsou možná nějaká omezení komfortu typu Nepůjdeš do divadla, když nejsi naočkovaný. Už s tím mám problém. Ale pokud by to vedlo k tomu, že část váhajících přesvědčíme, tak možná jo. Zato vyhazovat někoho z práce proto, že není naočkovaný, je jednak nerealizovatelné, jednak strašně daleko od toho, kde já mám hranici,“ zaznělo od Válka.  

Ale dokud se nenaočkuje dost lidí, tak se stále budou opakovat situace, kdy na podzim, v zimě a na počátku jara budou nemocnice pod covidovým tlakem, budou muset odkládat některé operace a to bude znamenat, že zemřou někteří pacienti s nádory, kteří by za jiných okolností zemřít nemuseli. A některé lidi bude pekelně bolet kyčel či koleno, protože se výměny kloubu hned tak nedočkají. Postarají se o to covidoví pacienti, kterých by podle Válka bylo mnohem méně, kdyby se většina populace nechala očkovat buď prvními dvěma dávkami, nebo v případě potřeby třetí posilující dávkou vakcíny.

Pokud nebude naočkováno dost lidí, nelze podle Válka vyloučit ani to, že na Vánoce bude opět zavřeno.

„Já bych si pouze přál, aby cesta k proočkovanosti byla co nejsnesitelnější, aby to pro zbytek občanů nebyla šikana. Já už nechci přijít o další Vánoce, o další Velikonoce. Ale teď to tím smrdí. Pokud budeme mít do konce listopadu 15, 20 tisíc pozitivních denně, pokud budeme mít, tak jak Duškovi z nejpesimističtějších predikcí vychází, v nemocnicích a na jipkách polovinu čísel z nejhorších loňských měsíců, tak skutečně hrozí, že na Vánoce zase budou zavřené obchody a všechno. Protože Vánoce, kdy se lidé navštěvují, jsou podložím pro nárůst infekcí. Systém musí být připravený na to, že po Vánocích se zvýší počet pozitivních, a on to zachytí,“ zdůraznil Válek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…