Maďarsko stoplo vývoz paliva. A z Česka se ozvala závist

13.07.2022 19:05

Vláda premiéra Viktora Orbána v Maďarsku nařídila zákaz vývozu plynu a dalších paliv a vyhlásila stav nouze v energetice. Maďarské zásobníky s plynem jsou zatím naplněny pouze z 44 %, země proto jedná o koupi dalších zásob, aby přežila zimu bez výpadků v energetice.

Maďarsko stoplo vývoz paliva. A z Česka se ozvala závist
Foto: Hana Brožková
Popisek: Maďarský premiér Viktor Orbán

Anketa

Líbí se vám výstava zničené techniky Ozbrojených sil Ruské federace na pražské Letné?

4%
96%
hlasovalo: 25313 lidí
Nové nařízení zahrnující zákaz vývozu paliv a zrušení několikaletého zastropování cen komunálních služeb pro domácnosti s vyšší spotřebou oznámil šéf kanceláře maďarského premiéra  Gergely Gulyás.

Maďarsko se podle Gulyáse bude snažit plyn získat i z vlastních nalezišť a domácí těžba plynu tak navýší z 1,5 miliardy na 2 miliardy metrů krychlových.

Na základě patnáctileté smlouvy s ruským Gazpromem, podepsané v loňském roce, dostává Maďarsko 3,5 miliardy metrů krychlových plynu ročně přes Bulharsko a Srbsko a další 1 miliardu metrů krychlových plynovodem z Rakouska. Vzhledem k obavám ze situace v Evropě během letošní zimy chce ovšem Budapešť raději získat plynu mnohem víc.

Maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó podle agentury Reuters chce o nákupu plynu jednat ještě před topnou sezónou, a to nad rámec stávající dlouhodobé smlouvy s Ruskem, které pokrývá 85 % spotřeby země.

Maďarské zásobníky na plyn jsou nyní naplněny ze 44 % a dokázaly by zatím pokrýt asi čtvrtinu roční spotřeby země. Podle údajů maďarského regulačního úřadu MEKH letos zásoby plynu byly oproti předešlým letům téměř poloviční.

Gulyás uvedl, že jsou v současné době dodávky plynu do Maďarska nepřerušené a případná budoucí omezení, pokud by byla nutná, by se týkala domácností až v krajním případě. Szijjártó míní, že Maďarsko ještě zvládne sehnat až 700 milionů metrů krychlových plynu před začátkem zimy. Podle serveru portfolio.hu by náklady na nákup dodatečných zásob plynu mohly stát vyjít až na 1 miliardu eur.

Maďarsko je v současnosti podle společnosti Wood & Company nejvíce ohroženou středoevropskou zemí z hlediska možného nedostatku energie, Orbánova vláda se proto snaží co nejvíce minimalizovat rizika toho, že by Rusko zcela přerušilo dodávky plynu Evropě. Minulý měsíc již Orbán vydal dekret, kterým zmocnil svou vládu, aby v případě nouze převzala dohled nad důležitými energetickými firmami a provozovatelem plynovodní sítě FGSZ a zajistila tak plynulé dodávky.

Česko se rozhodlo jít jinou cestou, než zákazem vývozu. Společně s Německem v tomto týdnu uzavřelo dohodu, že si obě země – v případě, že Rusko úplně zavře kohouty se zemním plynem – vzájemně pomohou. Mnoho plynu k nám proudí právě z Německa, čili kdyby rozhodlo namísto dohody o zákazu vývozu, mělo by to pro nás velmi nepříjemné následky.

Maďarské kroky už komentoval politolog Martin Chmela a srovnal je s českými: „Maďarsko zakazuje vývoz plynu. ČR se smluvně zavazuje, že poskytne svůj plyn Německu. Maďarským premiérem je státník. Českým premiérem je Aštar Šeran.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…