Majitel už zemřel. „Ruská stopa“ u nového šéfa ČT končí fiaskem

21.09.2023 14:14 | Monitoring

„Ruskou stopu“ hledal u nově zvoleného generálního ředitele ČT Jana Součka někdejší radní ČT Zdeněk Šarapatka, který Součka už kritizoval za to, že chce zamezit tomu, aby redaktoři televize publikovali vlastní názory. Nyní nastupujícímu řediteli vyčítá, že v jeho domě sídlí „firma Rusů z Petrohradu“. Jak však Souček vysvětlil, firma jeho přátel sídlila v domě už od roku 1997, nevyvíjí žádnou činnost a navíc její majitel už zemřel. Šarapatku nazval „mistrem v pletení biče z čehokoliv“.

Majitel už zemřel. „Ruská stopa“ u nového šéfa ČT končí fiaskem
Foto: archiv
Popisek: Generální ředitel České televize Jan Souček.

„V domě zvoleného šéfa ČT sídlí firma Rusů z Petrohradu. Ukrajině navzdory“. Tak zní název článku od publicisty Zdeňka Šarapatky na serveru SeznamMédium, ve kterém informoval, že dle veřejně přístupného obchodního rejstříku a katastru nemovitostí v domě budoucího generálního ředitele České televize Jana Součka sídlí obchodní společnost s ruskými občany v čele s jednatelkou společnosti Natálií Stanislavovnou Morozovovou a společníky Igorem Borisovičem Matvějenkem, Annou Ivanovnou Matvějenkovou a Taťánou Borisovnou Abu Id.

V článku publicista cituje Součkovy výroky o jeho vizi pro Českou televizi, jako třeba že chce „rozkrývat motivace antisystémově naladěných občanů“ nebo že by se měla více posílit publicistika a dokumentaristika ke zmapování důvodů pro pocit vyčlenění ze společnosti, jenž má v Česku spousta lidí. Šarapatka si tyto výroky přeložil po svém. Souček je dle něj toho názoru, že Česká televize „nedostatečně oslovuje ruskou pátou kolonu a zdejší loutky ruské hybridní války a prokremelské manipulace“.

Podle Šarapatky je skutečnost, že byl do čela veřejnoprávní televize České republiky zvolen člověk s obchodními styky s občany z Ruské federace, je „selháním skandálních rozměrů“. Že bude Souček na pozici generálního ředitele označil Šarapatka za výsměch české i evropské solidaritě vůči Ukrajině.

Jan Souček se k Šarapatkově článku vyjádřil prostřednictvím svého facebookového profilu. Publicista podle něj „lustruje, co to dá“. „Mistr v pletení biče z… čehokoliv nezahálí a lustruje, co to dá… Čekám, kdy vyhrabe historku z doby, kdy jsem chodil do Jisker a se spolužačkou Bohdanou Šrahůlkovou jsem se vášnivě hádal, že Bůh neexistuje, protože ho kosmonauti tam na obloze neviděli,“ řekl s tím, že odhalení, že v jeho domě historicky sídlí firma s ruskými společníky, má asi tak podobnou míru relevance.

„Igor a Natálie byli moji klienti z praxe advokátního koncipienta někdy v roce 1997. Chtěli se usadit v Česku a prodávat tady domácí potřeby, se kterými předtím obchodovali i v Rusku,“ vysvětlil Souček svou historii s ruskými občany. Doplnil též, že to bylo za vlády ruského prezidenta Borise Nikolajeviče Jelcina (1991–1999). „A protože jsme se s Igorem a jeho ženou spřátelili, vyhověl jsem jejich žádosti, aby mělo jejich s.r.o. přechodně sídlo (korespondenční adresu) v mém domě, protože tady žádnou nemovitost neměli a teprve hledali bydlení a obchodní kontakty,“ pokračoval Souček.

Společnost následně zůstala nevyužitá, načež Souček dle svých slov požádal o její vymazání z obchodního rejstříku: „Požádal jsem je o výmaz, ale všechno se protahovalo, až jsme na to zjevně společně zapomněli. Igor a Natálie mi každoročně poslali sms k Vánocům a narozeninám, jak to tak slušní lidé bez ohledu na národnost mezi sebou dělávají, i když se už desítky let neviděli.“

S Igorem se Souček navíc již nikdy nesetká, zemřel na začátku letošního roku. Souček obdržel telefonát od Natálie, zda by jí nepomohl v rámci dědického řízení, přiznal jí však, že právem se delší dobu nezabývá a odkázal ji na jiné právníky. Šarapatkovi nicméně poděkoval za připomenutí zapomenuté změny sídla, které se bude moci vyřídit v rámci dědického řízení.

V závěru příspěvku na facebooku odsoudil předsudky o kolektivní vině obyvatel Ruské federace i předsudky vůči nim. „Minimálně aby měl badatel jistotu, že se ze sklepa mého domku neřídí odporné raketové útoky na Ukrajinu. Mimochodem – kolektivní vinu a předsudky nesnáším. Takže si, Zdeňku, s tímhle vytvářením kompra hukni. Je to spíš směšné, kdyby to nebylo k pláči,“ uzavřel budoucí generální ředitel České televize Jan Souček.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Lucie Kroutilová

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Fantomas., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskusePeku ova , 21.09.2023 16:01:47
Šarapatka. Typický hnus. Už při vyslovení jeho jména mi naskakuje husina...

|  7 |  1

Další články z rubriky

„Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

11:22 „Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

Jednotná v rozmanitosti. Motto, které EU používá už od roku 2000. Je ale i po 24 letech jednota skál…