Máme 35 tisíc podpisů. Budeme sbírat dál, oznámil Kubek po protestu lékařů

01.03.2013 17:31

Lékařská komora a odbory uspořádaly v pátek protestní akce. Zdravotnictví ale funguje jako obvykle, v ordinacích se akorát sbíraly podpisy od pacientů. Čeho má protest dosáhnout? Na to v pořadu Dvacet minut Radiožurnálu odpovídal prezident České lékařské komory Milan Kubek.

Máme 35 tisíc podpisů. Budeme sbírat dál, oznámil Kubek po protestu lékařů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Šéf České lékařské komory Milan Kubek

„Cílem dnešní akce nebylo nikoho poškodit. Máme zájem na zachování kvalitního zdravotnictví. Akce sloužila k zviditelnění toho hlavního a tím je petice pro občany,“ vysvětlil Kubek. Doplnil, že se také jednalo o „Den zdraví lékařů“. Doktoři sami navštěvovali ordinace svých kolegů a měli čas věnovat se svému zdraví.

Máme 35 tisíc podpisů a budeme sbírat dál

„Podpisy budeme sbírat dál. Dnes máme 35 tisíc podpisů. Akce se rozbíhá. Doufám, že se podaří sehnat tolik podpisů, aby už o tom pan Heger ani nikdo z vlády nemohl pochybovat,“ přál by si prezident lékařské komory.

Kubek ocenil, že se pacienti zajímají o stav zdravotnictví. Prý je pro ně překvapivé a nepochopitelné, že lékaři musejí platit část léků ze svého.

Když už není Heger ministrem lékařů, měl by být alespoň ministrem pacientů

„Pan ministr nám opakovaně vzkázal, že jeho názory lékařů nezajímají. Nejedná s námi, nenechá nám připomínkovat důležité zákony, obchází legislativní proces,“ postěžoval si Kubek ve Dvaceti minutách. Podle něj by měl být Leoš Heger (TOP 09) aspoň ministrem pacientů. Přitom ale nedovedl prosadit patřičné finanční zdroje.

Kubek přirovnal stav ve zdravotnických zařízeních k problémům s levnými potravinami. “Pokud tlačíte příliš (na cenu), tak se dostanete pod tu hranici bezpečí. To se stalo u potravin. Máme levné potraviny, které jsou ale už nechutné. To se může stát i se zdravotnictvím. Pokud se občané spokojí s tím, že budou cestovat k doktorovi 40 minut, za kardiologem a alergologem hodinu, tak je to v pořádku. Ale je potřeba se jich zeptat,“ míní Kubek.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Průlom: „Ano, stát se to může.“ Výrobce covid-vakcín přiznal ohrožení

8:32 Průlom: „Ano, stát se to může.“ Výrobce covid-vakcín přiznal ohrožení

Ve Velké Británii došlo podle serveru The Telegraph k zásadnímu průlomu, co se týče odškodňování lid…