Matematik Kechlibar je ve varu. Otevřeně napsal, co by nejradši provedl čínskému velvyslanci. Je to síla

06.09.2020 8:49

Matematik a publicista Marian Kechlibar sdílí svůj názor na návštěvu předsedy Senátu Miloše Vystrčila na Tchaj-wanu a na očekávatelnou podrážděnou reakci Číny na tuto misi. Čínská rétorika ho dráždí. Zatím prý nejde o zásadní hrozby, ale tlak bude zesilovat. „Číňani nás vykopnou ze zajímavých obchodních pozic při první vhodné příležitosti, ať už budou naši politici létat na Tchaj-wan přímo nebo s přestupem,“ píše Kechlibar s tím, že v takovém případě nemá smysl se trápit otázkou, jestli jsme jim zrovna „diplomaticky nešlápli na bolavé kuří oko“.

Matematik Kechlibar je ve varu. Otevřeně napsal, co by nejradši provedl čínskému velvyslanci. Je to síla
Foto: Archiv MK
Popisek: Matematik a publicista Marian Kechlibar

Pokud by si měl Kechlibar zvolit mezi Čínou nebo Tchaj-wanem, jednoznačně by zvolil Tchaj-wan. „Kdybych si měl vybrat, rozhodně bych raději žil na Tchaj-wanu než v Číně. Tím jsou určeny i mé soukromé sympatie. Navíc mě rétorika Číňanů dráždí – a nevěřím, že v tom podráždění jsem sám. Při poslechu hlášek o tom, jak Vystrčila přinutí ‚zaplatit vysokou cenu‘ mám chuť předvolat čínského velvyslance, postavit jej zády k bezedné jámě a názorně mu vysvětlit, že tady je Sparta,“ píše komentátor úvodem.

„Být, či nebýt něčí rohožkou, je totiž primárně duševní stav, ne otázka prostého počtu obyvatel nebo HDP na hlavu. Nemusíme-li se klanět před Němci, proč bychom měli před Číňany,“ pokračuje Kechlibar.

Anketa

Jak nahlížíte na Čínu?

hlasovalo: 33942 lidí
Případná roztržka mezi Čínou a ČR podle Kechlibara zatím nepřináší nijak zásadní hrozby. „Co ovšem v Pekingu skutečně udělat mohou, je zablokovat pozvolna českým firmám a výrobkům přístup na čínský vnitřní trh. Ne úplně ‚ric-pic‘, ale dejme tomu během roku či dvou, sektor po sektoru,“ myslí si.

Zamýšlí se proto nad strategickými úvahami do budoucna. „Je lepší se připravit na to, že ty tlaky i u nás prostě budou, že budou sílit, a jednat podle toho. K tomu patří i jasná rozhodnutí, co chceme dělat, a co ne, co nějak podmíněně, co za žádných okolností,“ zdůrazňuje Kechlibar.

„Co by tedy vláda, parlament atd. měly udělat, je nějaký ‚fahrplan‘. Toto je zrovna jedna z těch prací, za které je platíme, utváření zahraniční politiky a stanovení trvalých zájmů. Tady je asi nejslabší prvek celé té aktuální Vystrčilovy cesty. Cesta by ideálně měla být součástí nějaké jasně definované doktríny, ne jenom jednorázovým ad hoc aktem, u kterého si nikdo není úplně jist, co po něm bude následovat, nebo ne. Bohužel si myslím, že si tím nejsou moc jisti ani ti nahoře a že tak trochu ‚testují vody‘, co se vlastně stane,“ všímá si Kechlibar.

Anketa

Je dobře, že Miloš Vystrčil jel na Tchaj-wan?

hlasovalo: 20163 lidí
To, co se teď rozjíždí na opačném konci planety, není primárně spor mezi USA a Čínou, i když to tak na první pohled vypadá. „Je to řešení otázky, kdo bude v budoucnu dominovat kterým regionům v Asii, na kontinentě, který má přes čtyři miliardy obyvatel (a brzy jich bude mít pět), a kde jsou i ti velmi početní Číňané v celkové mase obyvatelstva jenom menšinou. Přestěhovala se sem velká část výrobní kapacity lidstva, ekonomicky je to také čím dál významnější oblast,“ zmiňuje.

Budoucnost cizích investic v Číně je dlouhodobě nejistá, a dost možná i budoucnost vývozu do Číny jako takového (zboží s vysokou přidanou hodnotou). Teď se dá nepochybně ještě obchodováním v Číně vydělat. „Půjde to ale ještě někdy za deset let, až budou skoro všechny evropské výrobky mít čínské ekvivalenty, které budou asi nejen levnější, ale navíc na vnitročínském trhu nějak systematicky podporované proti těm cizím (cla, zákazy, regulace)?“ ptá se Kechlibar.

„Čechy, Brity nebo Němce – z jejich pohledu my bílí barbaři tak trochu splýváme – Číňani vykopnou z těch skutečně zajímavých obchodních pozic při první vhodné příležitosti, ať už budou naši politici létat na Tchaj-wan přímo nebo s přestupem. Pokud to tak ale je, nemá valný smysl se trápit otázkou, jestli jsme jim zrovna diplomaticky nešlápli na bolavé kuří oko,“ uzavírá publicista Kechlibar svůj komentář.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…