Meda Mládková: Dávám národu miliony dolarů, narážím na korupci

27.01.2012 22:29

Meda Mládková (93) celý svůj život bojovala s úřady, korupcí a závistí a celý život věří tomu, že prosadit jde naprosto cokoliv, pokud si člověk opravdu věří a jde si za svým cílem.

Meda Mládková: Dávám národu miliony dolarů, narážím na korupci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

 

Meda Mládková se sama rozhodla zasadit se o kulturu a vzdělanost českého národa a do svého snu neváhala investovat miliony dolarů z vlastní kapsy. Přesto se při jednání s Českou republikou setkává se zlou vůlí a neochotou.

„Praha 1 se chová hrozně, a po výměně vedení je to ještě horší,“ svěřila se s problémy v pořadu Hydepark České televize. Problémy nastaly, když se umělecká mecenáška rozhodla osadit sochami park na pražském ostrově Kampa.

„Když se pan starosta (Oldřich Lomecký TOP09) stal starostou, tak mě pozval na oběd do hotelu Alkron a vyprávěl mi: toho jsem vyhodil a tamtoho jsem vyhodil…Tak jsem si říkala, že je to ideální starosta,“ svěřila se Mládková se svým prvním dojmem.

„Když jsem ale chtěla dát sochy do parku na Kampě, tak řekl, že to není možný, že si to Kampa nepřeje. Tak jsem se ptala, kdo je to Kampa, že je v tom parku přeci pořád dost lidí,“ vzpomíná na spor paní Meda. „On na to, že Kampa cizince nechce. Řekl ‚mě to nezajímá, mě zajímá Werichova vila,“ citovala slova nového starosty Prahy 1.

Werichovu vilu plánuje Meda Mládková koupit a v jejích prostorách vytvořit diskusní klub pro mladé. „Mladí lidé nedokážou diskutovat. Přitom jsou diskuse velice dobré, tak jsem si přála ve Werichově vile něco takového udělat,“ nastínila své plány s vilou.

Ministr Pospíšil si s kulturou poradí

„Závist, nenávist a korupce vládne v této zemi. Bohužel. V příštích generacích se to možná změní,“ zadoufala. Meda Mládková připouští, že se při nákupech nemovitostí, které přeměnila v umělecké svatostánky, setkala u úředníků i s žádostmi o úplatek. Žádné peníze prý ale nikomu nedala, ačkoliv si je vědoma toho, že by si tak značně usnadnila život.

„Podle mě je korupce to nejhorší, tam to všechno začíná. Nikdy v životě jsem se o nic podobného nepokusila. Možná jsem si mohla ušetřit spoustu energie,“ stojí si pevně za svým energická žena.

Osud kultury v českých luzích a hájích s důvěrou vkládá do rukou současného ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila, kterého by nejraději viděla spíš v čele ministerstva kultury.

„Pan Pospíšil je úžasnej. Hrozně mě dojal, když přijel do Ameriky snad na dva dny se svým zástupcem. Vzala jsem ho do muzea, kam jsem věnovala Kupkův obraz a když viděl, že na cedulce stojí ‚Dar od Medy a Ivana Mládkových‘, tak se úplně rozzářil!“ vzpomínala v Hydeparku Mládková, která na oblíbeného politika ve své závěti převedla všechny své umělecké sbírky v naději, že právě tento politik vrátí české kultuře místo na slunci.

„On si s tím poradí, až bude ministr kultury,“ věří Mládková.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jhe

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…