Metál pro Zelenského, ohlásil Zeman. A pak už „kosil“: Kritici Gotta a Bohdalové? Bezvýznamní! Greta je sociopatické dítě!

07.03.2022 21:20

Ve Vladislavském sále na Pražském hradě proběhlo několikrát odložené předávání státních vyznamenání za loňský a předloňský rok. Prezident Miloš Zeman udělil řády a medaile více než šesti desítkám osobností z řad vědců, vojáků, podnikatelů, politiků, umělců i sportovců. Zeman hned v úvodu svého projevu avizoval, že státní vyznamenání udělí i Volodymyru Zelenskému, prezidentu Ukrajiny, která čelí již druhý týden ruskému útoku.

Metál pro Zelenského, ohlásil Zeman. A pak už „kosil“: Kritici Gotta a Bohdalové? Bezvýznamní! Greta je sociopatické dítě!
Foto: Screen: ČT24
Popisek: Prezident Miloš Zeman přednesl projev při příležitosti předávání státních vyznamenání.

Prezident Zeman prvně tuto slavnost absolvoval na vozíčku, ač zaznívaly spekulace, že by mohl dorazit bez něj. Prostředí bylo proto uzpůsobeno bezbariérově.

„Jsem rád, že se dnes opět setkáváme při příležitosti udělení státních vyznamenání výrazným osobnostem naší společnosti. V minulých dvou letech to bylo obtížné vzhledem k mé nemoci i vzhledem k pandemii covidu,“ řekl na úvod prezident.

„O to důležitější je uvědomit si, v jaké době se setkáváme dnes. Nedaleko od našich hranic zuří válka. Válka vyvolaná ruskou agresí vůči Ukrajině. Proto dnes na hradním nádvoří byla vyvěšena ukrajinská vlajka. Proto poprvé zazněla ukrajinská hymna. Proto jsme vás poprosili v pozvánce na toto naše setkání, abyste finančně přispěli na pomoc ukrajinským uprchlíkům.

„A nejenom to. Jedna z našich poslankyň vystoupila s návrhem, abych udělil nejvyšší české vyznamenání ukrajinskému prezidentovi. Já jsem se rozhodl tomuto návrhu vyhovět. Je tomu tak proto, že projevil odvahu a statečnost. Třebaže mu Spojené státy nabízely evakuaci, zůstal v hlavním městě své země, odkud řídí její obranu,“ uvedl prezident, čímž se pravděpodobně odkazoval na návrh senátorky ODS Miroslavy Němcové.

Miroslava Němcová dala na facebookovém profilu dnes najevo, že v tento den setrvává v myšlenkách s Ukrajinou. A uhodila na prezidenta Miloše Zemana.

„Dnes předá prezident státní vyznamenání. Bude to divná slavnost, myšlenkami jsme jinde. Ostatně, Miloš Zeman ji pojímal vždy jako exhibici vlastního ega. Akce v jeho pojetí ztratila důstojnost, zbyla jen svévole a škodolibost. Každý rok se její úroveň propadala níž a níž. Kvůli covidové epidemii a nemoci prezidenta se v uplynulých dvou letech vyznamenání nepředávala. Dnes je tedy náhradní termín. Ceremoniál prý připomene válku na Ukrajině. Miloš Zeman, který se cítí zrazen kamarádem Putinem, zřejmě opět dramaticky prohovoří o tom, jak se v něm mýlil. Však víme svoje,“ poznamenala Němcová.

„Tím už přecházím k tématu, které nás vždy spojovalo v minulých letech. K tématu ocenění výrazných osobnosti. Jsem si vědom toho, že těchto osobností je daleko více, než můžeme při této příležitosti ocenit. Rád přijímám návrhy obou komor našeho Parlamentu, ale se stejnou pozorností přijímám návrhy naší veřejnosti. Každý rok je těchto návrhů minimálně několik set. Vždy lituji, že z prostorových důvodů nelze vyhovět všem, i když by si to všichni nesporně zasloužili,“ pokračoval v projevu prezident.

Zeman se nechtěl pouštět do životopisů desítek vyznamenaných, přesto v krátkosti připomněl jednotlivé osobnosti.

„Mezi vyznamenanými je rovněž člověk, který prokázal svou odvahu, když ve vzdálenější minulosti, připomenu rok 1938, rok Mnichovské dohody, kdy člen britské vlády Alfred Duff Cooper jako jediný ministr britské vlády protestoval proti Mnichovské dohodě, i to tehdy chtělo jistou dávku odvahy. Daleko výraznější odvaha, která s sebou nese riziko života, se projevovala v době 2. světové války. Bohužel už těm, kteří dnes obdrží Řád bílého lva, nemůžeme vyjádřit svou úctu osobně, nejsou mezi námi. Připomeňme si, že bojovali proti německému nacismu jak na západní, tak na východní frontě. Oběma patří náš dík a náš obdiv a naše úcta,“ pokračoval prezident Zeman.

Mezi vyznamenanými zmínil také účastníka Pražského povstání. „Dožívá se požehnaného věku 90 let. Mezi vyznamenanými je řada těch, co slaví 80. narozeniny. Dovolte, abych jim ze srdce blahopřál,“ doplnil Zeman. „Zvláštní úcta patří paní profesorce Veselé, která je dnes přítomna, která se blíží k obdivuhodnému věku jednoho sta let,“ dodal.

„Bohužel, nevzpomínáme jen těch, jejichž život skončil úspěchem, ale i těch, kteří na svou statečnost doplatili. Vedle hrdinů druhé světové války je to například generál Heliodor Píka, který byl popraven v roce 1949. A řada dalších osobností, které byly diskriminovány a pronásledovány komunistickým režimem. Vstoupíme-li do radostnějších dob, do dob dnešních, jsem rád, že mohu udělit vyznamenání skvělé herečce, skvělému zpěvákovi, vynikajícímu podnikateli nebo například epidemiologovi, který zvládl první vlnu pandemie covidu, a řadě dalších. Chtěl bych říci, že životní příběh byl naplněn beze zbytku, jak říká bible, ‚byl naplněn měrou vrchovatou a našlapanou‘. Chtěl bych jim za to poděkovat a vyjádřit hlubokou úctu nad tím, co dokázali,“ řekl prezident republiky.

„Kritici Gotta a Bohdalové jsou nešťastní lidé“

Anketa

Pocítili jste již výrazné zvýšení cen pohonných hmot?

60%
3%
hlasovalo: 54998 lidí
Zmínil také věc, na kterou upozornil Karel Kryl, když označil Česko jako zemi závisti. Opřel se do některých českých novinářů.

„Existuje řada příkladů, které bohužel toto označení potvrzují. Nevyšel jsem z úžasu, když jsem se v Lidových novinách dozvěděl od dvou zapšklých novinářů, jak zpochybňují vyznamenání Jiřiny Bohdalové nebo Karla Gotta. Uvědomil jsem si, že tito závistiví kritici jsou v podstatě nešťastní lidé, neboť sami v životě málo dokázali, a jak upozornil jeden náš psycholog, svou závistivou kritikou se svým způsobem mstí za svou bezvýznamnost,“ uvedl.

Pozastavil se také i u vyznamenaného dětského psychologa, který byl nedávno ostrakizován za svůj výrok, že Greta Thunbergová je „sociopatické dítě“. „Domníval jsem se, že 30 let po revoluci nebude nikdo ostrakizován za svůj názor. Proto se i já domnívám, že Greta Thunbergová je sociopatické dítě,“ řekl Miloš Zeman.

„Vy, kteří dnes přebíráte státní vyznamenání, jistě budete vystaveni této kritice, možná vás bude i bolet. Dovolte mi, abych vám dal jednu radu, ignorujte je. Nepouštějte se s nimi do polemiky. Jak říkal můj přítel a bývalý ministr kultury Pavel Dostál, ‚s domovnicí se nediskutuje‘,“ poradil prezident.

Bohatý seznam oceněných

Nejvyšší státní vyznamenání Řád bílého lva dnes Zeman předal například herečce Jiřině Bohdalové, bývalému velvyslanci v Rusku Vladimíru Remkovi, bojovníkovi z východní fronty druhé světové války Miloslavu Masopustovi nebo bývalému ministru zdravotnictví Romanu Prymulovi. Udělil také Řád Tomáše Garrigua Masaryka a medaile Za hrdinství a Za zásluhy.

Zeman seznam oceněných zveřejnil tradičně k 28. říjno loňského i předloňského roku, kdy se slavnostní večer nemohl uskutečnit. Původně obsahoval celkem 67 jmen. Zeman ale nakonec odmítl předat předsedovi Ústavního soudu Pavlu Rychetskému Řád Tomáše Garrigua Masaryka kvůli rozhodnutí soudu o zrušení části volebního zákona.

Medaili Za zásluhy se rozhodl po obviněních ze sexuálního napadení a obtěžování nepřevzít psychiatr a spisovatel Jan Cimický. Předávání se neúčastnil také také olympijský vítěz v judu Lukáš Krpálek, který svou účast na slavnosti nepovažuje za vhodnou kvůli válce na Ukrajině.

Dnešní ceremoniál se konal na výročí narození prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka, přihlíželo mu asi 600 hostů. Předchozí termíny musely být zrušeny kvůli pandemii koronaviru a onemocnění prezidenta. Někteří z pozvaných hostů večer na Pražský hrad nedorazili kvůli nesouhlasu s dřívějšími názory Zemana na ruského prezidenta Vladimira Putina.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …