Miloši, ty hajzle, zalez a drž hubu! Zeman napomenut kvůli H-Systemu

25.07.2018 13:55

Drž už hubu, Miloši! Takto oslovila prezidenta republiky někdejší poslankyně za ODS Kateřina Dostálová. Stalo se tak na jejím facebookovém profilu. Za vše může znovu oživená kauza H-Systemu, Nejvyšší soud totiž včera k překvapení všech rozhodl, že členové družstva Svatopluk se musí do třiceti dnů vystěhovat z domů, které si po krachu H-Systemu svépomocí dostavěli. Jsou ve skříních ČSSD, potažmo Hradu, další kostlivci?

Miloši, ty hajzle, zalez a drž hubu! Zeman napomenut kvůli H-Systemu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman veřejně spálil červené trenýrky, které skupina Ztohoven vyměnila za prezidentskou standartu vlající na Pražském hradě

Dostálová je rozčilením bez sebe. „Kdo, ty hajzle, dealoval H-Systém z Lidového domu,“ ptá se Zemana. „TVOJI emisaři,“ hned si odpovídá. Svůj ostrý vzkaz zakončila vzkazem: „Já nezapomínám. ZALEZ.“

Anketa

Je rozhodnutí Nejvyššího soudu ohledně podvedených klientů firmy H-System správné?

16%
84%
hlasovalo: 8140 lidí

Na její status reagoval uživatel pod jménem Tomáš Tomík. „Další věc, ve které má máslo na hlavě,“ píše o Zemanovi. „Přesně. Já jsem měla slzy vzteku, když jsem to dnes slyšela. To pokrytectví k zblití,“ reagovala Dostálová.

Prezident Miloš Zeman se včera vyjádřil prostřednictvím svého mluvčího Jiřího Ovčáčka. Mluvčí na Facebooku tlumočil stanovisko hlavy státu. „Tento rozsudek, spolu s osvobozujícím rozsudkem v kauze OKD, a dalšími rozsudky, vyvolává vážné pochybnosti jak o kvalitě, tak o lidskosti našeho soudního systému,“ myslí si Zeman.

Ostrá reakce na Zemanův výrok přichází v záplavě mediálního šílenství, které se kolem kauzy od včerejšího večera objevilo. Miloši Zemanovi připomíná účast tehdejší ČSSD na případu H-System více lidí, například novinářka Sabina Slonková, která se případu před dvaceti lety věnovala.

A právě novinářka Sabina Slonková se kauze H-System věnuje i dnes, po dvaceti letech. Na serveru Neovlivní.cz zpracovala hutný přehled celé kauzy. „Z H-Systemu se stal jeden z největších podvodů novodobé historie. Tisícovka lidí toužících po novém bydlení přišla často o své celoživotní úspory. Celkově utopili klienti H-Systemu v projektu dostupného bydlení miliardu korun. O další miliardu pak přišly banky. Zakladatel H-Systemu Petr Smetka byl za podvedení klientů odsouzen na dvanáct let. Za vylákání stovek milionů z finančních ústavů potrestán nebyl, jeho stíhání zastavila amnestie Václava Klause,“ připomíná Slonková.

Podle Slonkové se nyní ukazuje, že mnoho majetků, kterými mohli být věřitelé alespoň částečně uspokojeni, bylo z konkurzních řízení vyvedeno. A to přitom kauza ještě zdaleka neskončila. „Konkrétně jde o lukrativní pozemky v Rabyni u Slapské přehrady, které mají hodnotu ve výši desítek milionů. Kdysi patřily zakladateli H-Systemu Petrovi Smetkovi. A proto je také státní zástupce už v roce 2001 nechal zablokovat. A jak následně rozhodl soud, z jejich prodejů se měly uspokojit nároky podvedených klientů. Jenže když na to přišlo, ukázalo se, že Smetkovi už pozemky dávno nepatří. Navzdory plombě je katastr už v roce 2006 přepsal na nového majitele. Policie následně začala vyšetřovat, jak se to mohlo stát. A odhalila následující fintu: Petr Smetka podle policie spřízněné firmě potvrdil, že jí dluží miliony korun. Pohledávka několikrát změnila majitele a poslední firma se při jejím vymáhání obrátila na exekutora. Brněnský exekutor Daniel Týč pak pozemky s posvěcením Obvodního soudu pro Prahu 1 vydražil. Za zlomek jejich skutečné ceny. A katastrální úřad nového majitele Luďka Fabingera zapsal,“ popisuje Slonková s dovětkem, že se tak stalo navzdory tomu, že na pozemcích byla platná plomba.

„Pro pochopení podstaty příběhu H-System je dobré znát ještě jednu jeho linku. A to jsou politické konexe zakladatele H-Systemu Petra Smetky. Poprvé jsme o nich psali, když byl před mnoha lety obviněn a ukázalo se, že první, co dělal, bylo shánění telefonu na Václava Klause a Miloše Zemana. Šéfy tehdy dvou nejsilnějších stran. Vazby Petra Smetky na lidi z okolí lídrů ODS a ČSSD jsme pak popisovali jako novináři mnohokrát: Jak H-System platil klíčového Zemanova poradce Miroslava Šloufa. Jak manželka ministra financí Ivana Kočárníka stavěla s H-Systemem ve stejné době, kdy její muž udělil Smetkovi licenci na třetí burzu cenných papírů. Jak H-System posílal peníze vybrané od klientů do Lidového domu v době, kdy ČSSD měla obstavené účty a řešila problém se mzdami,“ připomíná Sabina Slonková také politické pozadí celé kauzy.

Původní text ZDE

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Marek Korejs

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…