Ministryně Schillerová má přes PL vzkaz pro senátory Czernina a Wagenknechta

05.08.2019 10:28

Ministerstvo financí se ostře ohradilo proti tvrzení senátorů Lukáše Wagenknechta (nestr. zvolený s podporou Pirátů) a Tomáše Czernina (TOP 09), že Evropská komise nezakázala zveřejnit předběžné auditní zprávy, v nichž hovoří o střetu zájmů českého předsedy vlády Andreje Babiše (ANO). Ministerstvo trvá na tom, že Evropská komise se zveřejněním předběžných zpráv nesouhlasí. ParlamentníListy.cz v té souvislosti požádaly o rozhovor ministryni financí Alenou Schillerovou.

Ministryně Schillerová má přes PL vzkaz pro senátory Czernina a Wagenknechta
Foto: Hans Štembera
Popisek: Alena Schillerová, místopředsedkyně vlády a ministryně financí

Čeští senátoři vytvořili komisi, ve které se předběžnými auditními zprávami chtěli zabývat. Jste se členy této komise v kontaktu?

Anketa

Je Putinovo Rusko ,,Říše zla"?

6%
94%
hlasovalo: 26739 lidí
Ano, komunikujeme spolu písemně. V červnu mne nejprve pan senátor Zdeněk Nytra v dopise informoval o vzniku senátní komise k návrhům auditních zpráv. Potom jsem od něj dostala 3. července další dopis, v němž vyzýval k poskytnutí návrhu auditních zpráv. Ještě předtím nám ale Evropská komise výslovně sdělila, že podle příslušného evropského nařízení nesmí být návrh auditní zprávy poskytnut žádným jiným subjektům než těm, kterým byl tento dokument Evropskou komisí adresován. Tento by bylo možné poskytnout pouze tehdy, pokud existoval převažující veřejný zájem na jeho zpřístupnění. V tomto konkrétním případě ale Komise dospěla k závěru, že takový veřejný zájem shledat nelze. Proto jsem už 12. července panu Nytrovi písemně doporučila, aby se se žádostí o poskytnutí dokumentu obrátil přímo na jeho autora, tedy právě na Evropskou komisi.

Kontaktoval vás osobně kdokoli ze senátorů a požádal například o osobní setkání, kde by šlo celou věc prodiskutovat?

Nikoliv, o osobní setkání mě žádný ze senátorů nepožádal.

Senátor Lukáš Wagenknecht na Twitteru uvedl: „Protichůdná, nesrozumitelná stanoviska EK a MF. Ministryně Schillerová tvrdí, že komisi Senátu nemůže kvůli dopisu EK poskytnout auditní zprávy o střetu zájmů premiéra Babiše. EK říká, že žádný takový dokument neexistuje.“ Má pravdu?

Dopis Evropské komise o tom, že návrh auditní zprávy nemůžeme žádným třetím osobám poskytnout, samozřejmě existuje. Je panu Wagenknechtovi k dispozici na internetových stránkách Ministerstva financí, kde jsme jej uveřejnili.

Ještě ostřeji se vůči vašemu resortu ohradil Tomáš Czernin, který uvedl, cituji: „Senát není nějaký utřinos, kterého pošlete do kouta, když se vám nehodí jeho drzé otázky.“ Vy jste skutečně označila tyto dotazy za drzé?

To jsou slova pana Czernina, nikoliv moje. Já bych taková slova nikdy nepoužila. Nám Evropská komise jasně řekla, že nesouhlasí se zveřejněním návrhu auditní zprávy ani s jeho poskytnutím třetím osobám. A my to musíme respektovat. Proto i panu Czerninovi mohu jedině doporučit, aby jako senátor požádal o návrhy auditních zpráv přímo Evropskou komisi.

Za širokou, tedy vesměs laickou veřejnost bychom ještě chtěli vědět, jaký bude postup následujících týdnů týkající se předběžně auditní zprávy. Máte na ministerstvu daný harmonogram kroků?

V tuto chvíli se připravuje odpověď na návrh auditní zprávy. Tuto odpověď zastřešuje Národní orgán pro koordinaci, který spadá pod Ministerstvo pro místní rozvoj. Příslušní úředníci Ministerstva financí i dalších rezortů na ní spolupracují. Česká republika musí odpověď předat Evropské komisi přes své Stálé zastoupení v Bruselu do 2. září. Evropská komise pak bude odpověď vyhodnocovat a do tří měsíců by měla zaslat finální verzi auditní zprávy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…