Mrtví na covid: Z 95 procent lidé nad 65 let. Česká čísla

15.10.2020 10:34

Jak informují média, počet zemřelých s covidem-19 stále stoupá. Ovšem kdo na nemoc umírá, se nemění. 95,7 % jsou lidé nad 65 let, převážně muži. Řadu informací ovšem ministerstvo nezveřejňuje, například komorbidity. Ty přitom představují dle imunologa Svobody větší riziko než věk samotný.

Mrtví na covid: Z 95 procent lidé nad 65 let. Česká čísla
Foto: Repro Youtube
Popisek: Koronavirus SARS CoV-2

Stránky ministerstva zdravotnictví dnes hovoří o celkem 1172 mrtvých s virem covid-19. Za včerejšek s tímto virem zemřelo 35 lidí, což je pokles proti pondělnímu rekordu 58 mrtvých i proti počtu 45. Nicméně poslední data, která odhalují alespoň zčásti, koho nemoc fatálně zasahuje, pocházejí z neděle.

Anketa

Obáváte se dalšího vývoje situace kolem nemoci COVID-19? (Ptáme se od 15.10.2020)

74%
26%
hlasovalo: 21991 lidí

Oproti předminulému týdnu s covidem zemřel jeden muž v kategorii od 25 let do 34, dva muži v kategorii 35–44 let a jeden muž a dvě ženy v kategorii 45–54 let. Dále 5 žen a 7 mužů v následující věkové kategorii od 55 let do 64. Dohromady 18 mrtvých ve věku do 64 let. Gró přírůstku je opět ve vyšších věkových kategoriích, které tvoří podle posledních dat 95,7 % všech úmrtí s covidem-19. Z toho 68,1 % byli lidé starší 75 let. S nemocí stále umírá více mužů než žen, a to v poměru tři ku dvěma.

Anketa

Souhlasíte s důvody, proč Daniel Hůlka vrátil státní vyznamenání?

21%
67%
hlasovalo: 22718 lidí
Je ovšem řada ukazatelů, které tabulka neuvádí, jako například komorbidity nebo váhu zemřelých. Jak popsal imunolog Jaroslav Svoboda v interview s Lenkou Zlámalovou na Echu24, riziková skupina není ani tak určena věkem, ale hlavně onemocněními. „Možná to bude znít trochu kacířsky, ale covid-19 můžeme charakterizovat jako oportunní infekci. To je infekce, která zasahuje jen lidi, kteří trpí nějakou vážnou nemocí,“ říká imunolog a tvrdí, že rizikovým faktorem je především buněčná imunita, resp. její porucha. Počet lidí s její poruchou v České republice odhaduje Svoboda na 500 tisíc. „Já bych ze své ambulance dal ty lidi dohromady ani ne za hodinu. To by každý doktor udělal raz dva.“

Člověk s potenciálním rizikovým průběhem se prý pozná podle diagnózy. Obecně se soudí, že rizikovými faktory jsou cukrovka, nadváha a vysoký tlak. Svoboda k tomu ovšem doplnil podrobnosti. Rizikový je tzv. dekompenzovaný diabetes.

„Metabolický syndrom a nadváha ty rizikové faktory jsou. Když jimi někdo trpí, má v podstatě v těle chronický zánět. Hypertenze, vysoký krevní tlak, je tím rizikem taky. Není to ale každý s vysokým tlakem. To jsou ty rizikové faktory hypertenze druhého a třetího stupně. Lidé po infarktu nebo nějakých mozkových příhodách,“ doplnil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: kas

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zhrození nad Pavlem: Kdo mu psal projev? Přednesl argumenty proti angažmá ČR v aliancích

20:11 Zhrození nad Pavlem: Kdo mu psal projev? Přednesl argumenty proti angažmá ČR v aliancích

Při pietním aktu na Vítkově podle publicisty a novináře Petra Žantovského prezident Petr Pavel zapom…