Na migrační vlně se veze džihád, to už nemůže zpochybnit nikdo. Promlouvá generál Šedivý, bývalý šéf armády

28.11.2015 14:31

Podle bývalého náčelníka Generálního štábu Armády ČR Jiřího Šedivého je nepopiratelné, že migrační vlnu využívají džihádisté. Uvedl to v rozhovoru pro dnešní deník Právo.

Na migrační vlně se veze džihád, to už nemůže zpochybnit nikdo. Promlouvá generál Šedivý, bývalý šéf armády
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý náčelník Generálního štábu AČR Jiří Šedivý

Jak Šedivý následně uvedl, ČR je islamisty vnímána jako součást atlantické komunity. Nepovažuje však za důležité, zda se naše vlast objevila na seznamu Islámského státu mezi koalicí ďáblů. „Podle mého názoru spíš potřebovali doplnit obrázek do uceleného symbolu. My ale máme informace, že se naše země stala tranzitním státem pro přesuny islamistů do západní Evropy. Jsme v jejich hledáčku, ale určitě ne jejich hlavním cílem,“ řekl s tím, že naše země nemá tak výhodné podmínky pro islamisty a teroristy. Ty totiž vždy vytváří islámská a etnická komunita.

„Je ale třeba říci, že právě sousední Rakousko má percentuálně největší muslimskou komunitu. Pokud by se například stalo, že v Rakousku či Německu začne být prostředí problematické nebo nevýhodné, tak se muslimové začnou určitě stahovat do ČR,“ řekl Šedivý.

Podle jeho názoru se také zvýšilo riziko teroristického útoku v České republice. „Nemůžeme si myslet, že jsme pořád absolutně mimo tento problém,“ uvedl. „V Evropě se celkově zhoršuje prostředí, je to i vidět v četnosti útoků, ať už těch velkých, o kterých zpravidla mluvíme, ale i těch malých,“ podotkl s tím, že útočníci se radikalizují, čemuž se dá předcházet jen poměrně složitě.

„To, že je někdo islámského vyznání, zdaleka neznamená, že je potenciální terorista,“ podotkl však Šedivý. Zároveň také upozornil, že se islám vyvíjí podobným způsobem, jako se vyvíjelo křesťanství, zvyšuje svoji agresivitu. „Ale mezi křesťanstvím a islámem je rozdíl zhruba 700 let a křesťanství před 700 lety také rozšiřovalo své dominium tím, že používalo metody, které by dnes byly neakceptovatelné. Musíme to brát jako fakt a udělat vše, abychom využili zkušenost, kterou křesťanství má, a s rozumnými představiteli islámu hledali cestu, která zabrání silné radikalizaci,“ dodal.

Migrační krizi tak Šedivý vnímá jako problém. Přestože nezpochybňuje humanitární důvody této krize, vnímá i dvojí nebezpečí. „První spočívá v nekontrolované migrační vlně, dnes už je to potvrzeno,“ upozornil na problém pronikání evropských džihádistů či radikálních islamistů. „Druhý problém je v tom, že v západní Evropě už nejsme schopni tyto vlny migrantů integrovat. Nedařilo se to ani v minulosti. Zapomněli jsme, že přede dvěma třemi lety nejvyšší představitelé evropských států svorně řekli, že multikulturalismus jako koncept selhal. Angela Merkelová to přece také přiznala. A najednou přichází nevídaná vlna migrantů,“ podotkl.

Podle Šedivého by tak bylo logické, kdyby lidé ze svých zemí odcházeli do záchytných táborů, kde se jim bude věnovat odpovídající pozornost tak, aby neměli důvod pokračovat dál do Evropy. Zároveň by se jim v jejich domovských zemích mělo pomoci tak, aby ti lidé tam měli smysl žít. Hlavní snahou však podle něj musí opětovně být zastavení toku ekonomických migrantů.

„Lidi, kteří jsou z Kosova, Srbska, či z dalších evropských států, se musí okamžitě vrátit. Není přece možné, aby někdo vyprávěl, že Kosovo není bezpečný stát. To je úplná hloupost. Tento krok se musí provést na jednotlivých hranicích, například mezi Kosovem a Srbskem, mezi Srbskem a Chorvatskem, Chorvatskem a Slovinskem… Dále je potřeba uzavřít vnější hranici Schengenu a opět tam provést selekci mezi těmi, kdo mají právo do Evropy vstoupit a kdo ne,“ řekl závěrem Šedivý.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…