Na rozdělení státu jsme nevydělali. Škoda, říká Pithart

22.07.2012 13:55

Rozdělení Československa, na němž vítězové voleb před 20 lety dohodli, podle někdejšího českého premiéra Petra Pitharta Čechům žádný zisk nepřineslo. Znamenalo naopak hrozbu vzhledem k tomu, kam Slovensko za vlády Vladimíra Mečiara směřovalo.

Na rozdělení státu jsme nevydělali. Škoda, říká Pithart
Foto: Hans Štembera
Popisek: Místopředseda Senátu Petr Pithart

"Bylo neštěstí, že ty slovenské volby vyhrál Mečiar a že tím partnerem nezůstal (expremiér Ján) Čarnogurský, který v dlouhodobé perspektivě myslel na samostatné Slovensko, ale až v Evropské unii. Tam jsme všichni kus suverenity dobrovolně ztratili," řekl ČTK nynější místopředseda Senátu Pithart (KDU-ČSL), který vedl českou vládu do poloviny roku 1992.

Klaus ani Mečiar by dominantní nezůstali

Uvedl, že samostatné Slovensko žádná politická strana vyjma slovenských ultranacionalistů nepožadovala. Slovákům podle něj šlo o to, aby federace byla ustavena pořádně, ne tak lajdácky, jako v roce 1968. "Slováci to chtěli zgruntu a já jsem s nimi v tom byl zajedno," prohlásil. Situace se ale podle Pitharta změnila až po volbách 1992, kdy se lídry stali Mečiar, opak logického a korektního Čarnogurského a nynější prezident Václav Klaus, který se rozhodl, že nebude sestavovat federální vládu. "To byli dva velmi závažné příznaky, že se situace mění," řekl Pithart.

V následných jednáních byl podle něj rozhodující požadavek Mečiara, že chce zachovat společný stát, ale pro Slovensko také mezinárodněprávní subjektivitu. Což je neslučitelné, neboť mezinárodněprávní subjektivita znamená samostatný stát, podotkl Pithart. "Klaus té blbé nabídky prostě využil a řekl: Dobře, máš to mít, máš samostatné Slovensko," poznamenal Pithart. Mečiar byl podle něj v tu chvíli možná překvapen a zaskočen. "Ale pravda je, že si o to řekl," dodal Pithart.

Slovensku podle něj hrozilo, že nebude ani v EU, ani v NATO. Do obou institucí vstoupilo až v roce 2004, šest let po volbách, které sice vyhrál opět Mečiar, ale už nedokázal sestavit vládu. Slovensko se tehdy v čele s premiérem Mikulášem Dzurindou dokázalo vrátit "mezi postkomunistické země, které se prostě chytly". "Podruhé směřovali k nějakému Slovenskému štátu, ale dokázali se vývoji postavit a jsou standardní demokracií. Můžou si gratulovat, posílilo to jejich sebevědomí," řekl.

Pro Čechy v rozdělení federace žádný zisk nevidí. "Máme menší trh, jsme slabší na mezinárodním grémiu," poznamenal s tím, že odtržením Slovenska se území dříve společného státu zmenšilo o třetinu. Soužití dvou blízkých, jazykově si srozumitelných národů, ale jinak úplně odlišných, bylo podle Pitharta nesmírně obohacující. Přispívalo k sebereflexi, kterou Pithart nyní silně postrádá. Poznamenal ale, že se Češi vždycky na Slováky dívali jako "na mladšího zaostalejšího bratra", což jim zůstalo. Pokud by Československo nebylo rozděleno, těžko by podle Pitharta mohli zůstat dominantními osobnostmi Klaus a Mečiar. "Je oba to nesmírně posílilo. Netvrdím, že by ti lidé zmizeli z politiky, to vůbec ne, ale nebyli by tak dominantními lídry, jako byli po těch pět let," uvedl.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…