Naši politici už šíří chaos nejen v zahraničí, ale i doma, udeřil Oskar Krejčí

08.05.2016 15:37

Politolog Oskar Krejčí hodnotí ekonomické a politické vyhlídky EU. Je toho názoru, že to nejsou vyhlídky nijak růžové, protože evropští politici šíří chaos už nejen v zahraničí, ale i u sebe doma. Ani ekonomicky se nemáme příliš na co těšit, protože přetrvává kapitalistický systém, v němž většinu bohatství světa drží úzká skupina nejbohatších a většina lidstva pracuje, aniž by měla nějaké jistoty.

Naši politici už šíří chaos nejen v zahraničí, ale i doma, udeřil Oskar Krejčí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Oskar Krejčí

„Když se například podíváte na aktivity Evropské komise v souvislosti s migrací, vidíte nejen, že na sebe strhává více pravomocí, než ji nadělila Lisabonská smlouva – samozřejmě v linii představ Berlína. Hlavně ale vidíte, že politici a úředníci už nešíří chaos pouze v zahraničí, ale přenáší chaos i domů. Je to ztráta orientace, zvyknutí si na aktuální situaci jako na normální, byť včera byla mimořádnou,“ poznamenává Krejčí v rozhovoru pro PrvníZprávy.cz.

Tato nejistota lidstvu nepomáhá. Pokud jsou miliony lidí bez práce a další desítky milionů nevědí, jak dlouho si jí udrží, jak by mohl být svět v klidu. Spokojeni mohou být jen ti nejbohatší lidé na planetě, kteří drží většinu majetku na světě. Kapitalismus jim navíc dává jistotu, že vlády nenechají největší firmy padnout. Nemusíme chodit daleko, stačí se podívat na kauzu OKD. Další zdroj nejistoty představují bleskové technologické změny.

„Podle českých odborářů ohrožuje čtvrtá průmyslová revoluce 40 % pracovních míst. Vzdělání přestává být pracovní jistotou. Na obzoru je rozkastovaná společnost – je jen otázka, jestli budou kasty propojovány předstíranou demokracií, nebo odděleny novými fašizoidními zákony. Ať tak či onak, institucionalizace kastovnictví v západní společnosti probíhá,“ doplňuje Krejčí.

Aby těch nejistot nebylo málo, ekonomika Spojených států se dál potýká s problémy, zatímco ta čínská dál sílí. Peking se v podstatě snaží vytvořit alternativní finanční centrum k tomu americkému a podle Krejčího se to daří. Celková zadluženost států se odhaduje na 60 bilionů dolarů a na Spojené státy z toho připadá 19 bilionů. Vítejte v nestabilním světě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…