Naštvání na Zelenského. Kopal do spojenců a nedal USA vědět předem. Chybí vděk

14.07.2023 7:20 | Analýza

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podle informací agentury Bloomberg zažil na summitu ve Vilniusu „studenou sprchu“ od mnoha čelních představitelů zemí Severoatlantické aliance za svůj příspěvek, v němž označil za „bezprecedentní a absurdní“, že nebyl stanoven časový rámec pro přijetí či přizvání Ukrajiny do NATO a spojenecké země v něm poučoval o respektu k Ukrajině. „Američané byli obzvláště podráždění,“ tvrdí agentura Bloomberg s tím, že Zelenskému po příjezdu hned několik vedoucích představitelů zemí NATO dalo jasně najevo, že „překročil meze“.

Naštvání na Zelenského. Kopal do spojenců a nedal USA vědět předem. Chybí vděk
Foto: Screen: ČT24
Popisek: Volodymyr Zelenskyj v ČT.

Anketa

Vadí vám, když nemůžete za zboží nebo služby zaplatit kartou?

38%
62%
hlasovalo: 41188 lidí
Agentura Bloomberg na základě informací od více než desítky diplomatů, kteří se účastnili summitu NATO ve Vilniusu, popisuje, že byl ukrajinský prezident před úterním večerním jednáním s vedoucími představiteli NATO dosti nažhavený, což se během dne odrazilo v tom, že ventiloval na sociálních sítích, nakolik jej nepotěšilo, že se spojenci nechystají stanovit časový rámec pro přijetí či přizvání Ukrajiny do NATO.

Popsal, že na cestě do Vilniusu Ukrajinci „obdrželi signály, že se diskutuje o formulaci bez Ukrajiny“ a netajil se tím, že to považuje za „bezprecedentní a absurdní“. „Je bezprecedentní a absurdní, že není stanoven žádný časový rámec jak pro pozvání, tak pro členství Ukrajiny; a že se přidávají jakési podivné formulace o ‚podmínkách‘ i pro samotné pozvání Ukrajiny...“ spustil ukrajinský prezident.

Ještě před samotným setkáním s diplomaty soudil, že situace vypadá tak, že „neexistuje žádná připravenost pozvat Ukrajinu do NATO nebo ji učinit členem“. „To znamená, že stále existuje možnost, že se bude hovořit o členství Ukrajiny v NATO při vyjednáních s Ruskem. A pro Rusko to znamená motivaci pokračovat v teroru. Nejistota je slabost,“ pronesl s tím, že chce o věci na summitu „otevřeně hovořit“.

A ve svém příspěvku spojence upozornil, že si Ukrajina „zaslouží respekt“ také od nich. „Vážíme si našich spojenců. Vážíme si naší společné bezpečnosti. A vždy si ceníme otevřené konverzace. Ukrajina bude na summitu NATO ve Vilniusu zastoupena. Protože to je respekt. Ale také Ukrajina si zaslouží respekt,“ napsal.

Kritika Zelenského směrem k jednání členů NATO byla uveřejněna před jeho příletem do Vilniusu a mnohé přítomné diplomaty tak zvedla ze židle ještě předtím, než ukrajinský prezident vůbec vystoupil z letadla.

Podle informací Bloombergu tak následná večeře ukrajinského prezidenta s lídry NATO probíhala v dosti výbušném duchu a poté, co se americký prezident Joe Biden vrátil do svého hotelu, předali podle jednoho z účastníků ostatní lídři Zelenskému jasný vzkaz.

Ukrajinskému prezidentovi přítomní dle zdrojů agentury jasně sdělili, že by měl „vychladnout“ a podívat se na celý balíček týkající se Ukrajiny, jelikož ten mimo jiné znamená, že Ukrajina dostala od skupiny sedmi zemí obnovený závazek k případnému členství a nové bezpečnostní záruky.

Britský ministr obrany Ben Wallace neskrýval své rozčarování z chování Zelenského ani den poté a upozornil jej, že ať se mu to „líbí, nebo ne, lidé chtějí vidět vděčnost“. A připomenul mu, že přesvědčuje země, aby se vzdaly svých zásob zbraní a munice.

Podle agentury se Zelenskyj k provokativnímu příspěvku odhodlal poté, co dostal od ukrajinských vyjednavačů zprávu, že je text týkající se Ukrajiny a organizace NATO již před jeho příletem téměř dohodnutý v podobě, která se jeho zemi „nebude líbit“. Doufal tak prý, že příspěvek probudí zájem o větší vstřícnost k Ukrajině a upoutá pozornost. Pozornost sice upoutal, účinek však měl podle Bloombergu značně kontraproduktivní a velmi naštvaní měli být tentokrát i zástupci Spojených států.

Američané, kteří do pomoci Ruskem napadené země vložili již před začátkem invaze miliardy dolarů na zbraně a pomoc, prý dosti těžce nesli, že od Zelenského před jeho výpadem nedostali žádné avízo. „Američané byli obzvláště podráždění,“ shodly se diplomatické zdroje. Na summitu ukrajinskému prezidentovi prý mnozí vedoucí představitelé zemí NATO „dali jasně najevo, že překročil meze“.

„Ledová sprcha“, kterou Zelenskyj od spojenců dostal, prý byla dosti intenzivní a když následně ve středu kolem poledne po jednání s několika představiteli NATO dorazil na jednání s novináři, působil jeho tón dosti odlišně oproti tomu ze sociálních sítí. „Chápeme, že někteří se nyní bojí mluvit o našem členství v NATO, protože se bojí globální války,“ připustil náhle ukrajinský prezident a uvedl, že jeho Ukrajina akceptuje, že může do NATO vstoupit, až bude na jejím území bezpečno. Namísto respektu k Ukrajině již také naopak zaznívaly děkovné vzkazy ke spojencům a Zelenskyj již místo kritiky spojenců uvedl, že je „vděčný“ za jejich pomoc.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: rak

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Zelenský začíná byt pro Američany nebezpečný, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusepedros491 , 14.07.2023 7:42:01
je podrážděný došlo mu že dělá Američanům jen užitečného idiota Co získali obyčejní Ukrajinci Majdanem? Mají tu čest po majetkovém převratu a kolonizaci Američany dělat pacholky na rodné hroudě a bojovat místo Američanů proti Rusku.

|  13 |  0

Další články z rubriky

Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

7:15 Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

Zmatený důchodce, který uvěřil fake news o atomové válce a chodí po městě v atombordelu. To je hlavn…