Natálie Kocábová zažila americké volby, tatínka moc nepotěší: Strach z rozzuřených levičáků. Trumpa opravdu nenávidí

13.11.2020 8:34

Natálie Kocábová pobývá momentálně v USA a rozhodla se svým českým krajanům popsat, jak moc jsou Spojené státy rozdělené. To rozdělení je opravdu hluboké a opravdu jde i napříč rodinami. Napětí je za mořem o to větší, že tam každý člověk má zbraň. „Takže se nikdy úplně necítíte v bezpečí.“ A skutečně je to prý tak, že stoupenci demokratů opravdu nenávidí končícího prezidenta Trumpa. „Ti toho Trumpa strašně nenávidí,“ padlo.

Natálie Kocábová zažila americké volby, tatínka moc nepotěší: Strach z rozzuřených levičáků. Trumpa opravdu nenávidí
Foto: Facebook
Popisek: Natálie Kocábová

Spisovatelka Natálie Kocábová momentálně pobývá v USA, ale ze severní Ameriky se spojila s Českem a popsala, jak to tam vypadá. Trochu ji překvapil už samotný přílet do USA. „To letiště v Atlantě bylo docela prázdný, to bylo zvláštní,“ poznamenala v rozhovoru pro server iDNES.cz.

Vrátila se také do minulosti a prozradila, že zatímco ona má americké občanství, protože její maminka je Američanka a nejstarší syn má také americké občanství, tak se dvěma mladšími dětmi je to jinak. „Překvapivě se to zkomplikovalo za Baracka Obamy. Ty dvě mladší děti musí tzv. emigrovat a ten celý proces stojí mnoho tisíc dolarů,“ prozradila.

Pozornost věnovala i volbám v USA. „My jsme demokrati teda, ale i naše rodina je rozdělená. Dvě části volí demokraty, jedna část volí republikány. A když mluvíte s Američany, tak 99 procent lidí vám tady řekne, že nemají rádi Trumpa, ale volí republikány, protože reprezentují jejich názory,“ popsala Kocábová.

Ono rozdělení společnosti, o kterém se tolik mluví, skutečně existuje. Kocábová vidí, že stoupenci demokratů a republikánů spolu opravdu nemluví. „Ty rodiny spolu nemluví, uvedla na rovinu. Ti lidé spolu prý často nemluví z jiných důvodů, ale když už se jedna část rodiny na druhou zlobí, tak si prý řekne „no jo, Trumpovci.“

Kocábová prozradila, že rozdělení USA dlouho podceňovala. „Já, která jsem sem přilétala z České republiky pánů Andrej Babiše (ANO) a (Miloše) Zemana, tak jsem si myslela, že není možný být rozdělenější, než náš národ. Já jsem to strašně dlouho brala na lehkou váhu a velmi pozdě jsem to pochopila podle těch hnutí MeToo a Black Lives Matter... Já si myslím, že tady (v USA) je to horší. Jednak proto, že tady mají všichni zbraně a jednak proto, že tady jsou dlouhodobý ty reálný problémy, jako je ten rasismus,“ popsala svůj pohled na věc.

V Česku sice lidé zažili jistý dlouhodobý šok s vládou Andreje Babiše a Miloše Zemana, ale teď se z toho lidé vzpamatovávají. A pak je tu ještě jeden faktor. „U nás (v ČR) nemáme zbraně, no. Tak bych to asi řekla.“

V USA to prý nevypadá na občanskou válku, ale napětí je ve společnosti opravdu velké.

„Kdyby býval vyhrál Trump, tak bych se asi opravdu začala hodně bát, protože ta frustrace Afroameričanů je velká. A poslední dobou víc bojů vychází ze strany demokratů. Ti toho Trumpa tak strašně nenávidí, protože tuší, že je nebezpečný nejen pro Ameriku, že ti by se postavili hodně proti. Já si myslela, že když vyhraje Biden, tak že se nic moc nestane, ale může se stát, že někdo, nějací ti osamělí vlci, tak někde někdo něco vystřílí,“ podotkla Natálie Kocábová.

V USA teď prý cítí cosi jako klid před bouří. „Ono to napětí je ale podle Kocábové opravdu dáno tím, že tam má každý Američan zbraň. Takže se necítíte nikdy úplně v bezpečí,“ zdůraznila.

USA jsou rozděleny i geograficky. New York je prý výstavním městem, které vypadá úplně jinak, než města na Západě. „To je takové světové výstavní město a to s Amerikou skoro nemá nic společnýho,“ poznamenala o New Yorku.

A stejně specifický je prý i americký jih, kde je prý rasismus stále zakořeněn a komunity bělochů a černochů se sobě navzájem vyhýbají. Ale jednou podle Kocábové bude muset přijít doba, kdy se celý svět smíří s tím, že je barevný. Není ani černý, ani bílý, je barevný. To bude mimo jiné znamenat i to, nevyčítat bělochům jejich minulé hříchy.

Nakonec došlo i na koronavirus. „Je tady taky cítit ten covid, je to takový zvláštní všechno, no,“ poznamenala Kocábová s tím, že její američtí přátelé ve velkém přichází o práci a kdyby si měla sama vybrat, nerada by hledala práci v USA. Prý by raději pracovala pro nějakou českou firmu na dálku on-line.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …