Nazvat kritiky zvýšení daní debily? Nedůstojné, vzkazuje Nečasovi Tluchoř

17.08.2012 23:09

Premiér Petr Nečas prý sprostě nadává a vyhrožuje poslancům z ODS, kteří jsou proti zvyšování DPH. Alespoň to tvrdí jeho stranický kritik Petr Tluchoř. Nazval prý tyto kritiky „ekonomickými debily“.

Nazvat kritiky zvýšení daní debily? Nedůstojné, vzkazuje Nečasovi Tluchoř
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Tluchoř

Premiér v Ludových novinách uvedl, že ústup od zvýšení daní by byl špatným signálem finančním trhům, že vláda ustupuje od své konsolidační strategie.

"To by byl krok za hranicí politické a ekonomické hlouposti, to už je na hranici politické a ekonomické debility," řekl Petr Nečas. Premiér také naznačil, že by vláda mohla rozhodnutí o vyšších daních spojit s vyjádřením důvěry vládě.

"Místo věcné diskuse nazvat všechny kritiky zvyšování daní ekonomickými debily, to není důstojné premiéra ČR. Přitom mezi těmi ekonomickými debily jsou kromě řady členů ODS včetně mě i prakticky všichni ekonomičtí experti a rovněž prezident, ekonom a dlouholetý bývalý předseda vlády a ODS Václav Klaus," reagoval na Nečasova slova Petr Tluchoř.

Vládní konsolidační balíček, který obsahuje mimo jiné zvýšení DPH na 15 a 21 procent, v posledních měsících vyvolal v ODS poměrně bouřlivou debatu. Na jednání poslaneckého klubu ODS proti němu vystupovala řada poslanců. Poslanci ODS pak návrh jednotně podpořili, Tluchoř ho ale otevřeně kritizoval na plénu sněmovny. Návrh ve čtvrtek zamítl Senát, a vláda tak k jeho prosazení nyní bude potřebovat ve sněmovně nejméně 101 hlasů.

"Zvyšování daní v době krize nefunguje, dusí ekonomiku a navíc je v rozporu s programem a sliby ODS. Přijde mi poněkud vyděračské, aby předseda vlády a ODS takto brutálně nutil poslance hlasovat v rozporu se vším, co ODS dvacet let prosazovala," uvedl Tluchoř.

Místo "hlasitého křiku, sprostých slov a vyhrožování" by podle něj měl Nečas připustit v ODS debatu nad zásadními politickými kroky. 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan, čtk

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…