Ne! Babiš musí Prahu přesvědčit. Hana Marvanová podpořila Hřibův postoj

19.09.2019 22:36

Hlavní město se pře s premiérem o to, jestli je nutné přesunout vládní budovy na jedno místo. Svůj názor na to, co by to státu a městu přineslo, ve čtvrtečním Interview na ČT24 odhalila radní hl. m. Prahy Hana Kordová Marvanová (STAN). Podle jejích slov je to věc postrádající smysl a zbytečná komplikace. Vláda by se prý měla soustředit na úplně jiné věci, pro občany podstatné. Závěrem promluvila také o tom, kde a proč by mělo stát muzeum pamětníků 20. století.

Ne! Babiš musí Prahu přesvědčit. Hana Marvanová podpořila Hřibův postoj
Foto: Hans Štembera
Popisek: Hana Marvanová

Praha navzdory všem dalším problémům musí s premiérem Andrejem Babišem řešit výstavbu vládní čtvrti v Letňanech. Marvanové však vytvoření vládní čtvrti, kde budou čistě vládní budovy, zavání „mrtvým městem“. „Byla by to taková mrtvá čtvrť. Chtěli jsme navázat na to, co bylo zastupiteli již rozhodnuto, že Praha má být živá, že tu budou administrativní budovy, ale i bydlení a občanská vybavenost,“ uvedla Marvanová, podle které vytvoření vládní čtvrti není potřeba.

Anketa

Máte pochopení pro mládežníky, kteří stávkují kvůli globálnímu oteplování?

6%
94%
hlasovalo: 27039 lidí

Navíc není jasné, co by se stalo s budovami, kde nyní sídlí úřady. Rozhodně podle jejích slov nejde o prioritu, na kterou by se tato vláda měla soustředit. „Nerozumím tomu, proč se toto řeší jako priorita. Nepochopila jsem, zda je to jen úspora, nebo zájem dál nakládat s později prázdnými budovami,“ kroutila hlavou.

„Já se domnívám, že vláda má úplně jiné priority, jako jsou pomalé stavební řízení, komplikace v zákonech při povolování staveb nebo obrovské problémy s penzijním systémem či sociálním systémem,“ poukázala Marvanová na závažné problémy, na které by se vláda měla soustředit nejvíce. „Obyvatele země se skutečně nedotýká to, jestli v Praze vznikne vládní čtvrť, ale řada jiných věcí,“ zamračila se.

Znovu se nedůvěřivě pozastavila nad tím, proč na to Babiš klade takový důraz. „Můj názor je na to velmi skeptický,“ zdůraznila s tím, že by Praha měla řešit také i výstavbu okruhu jak vnějšího, tak vnitřního. Pokud by vznikla čtvrť, kde by byla plná vybavenost, byla by to jiná debata než o vládní čtvrti plné pouze administrativních budov.

Premiér zdůvodňuje výstavbu vládní čtvrti tím, že chce efektivnější státní správu. Kvůli svému záměru se dostal i do střetu s primátorem Zdeňkem Hřibem (Piráti). Ani Marvanová však neví, čím by je mohl premiér přesvědčit, aby změnili názor a na vládní čtvrť kývli. „Pokud nám to bude chtít premiér vysvětlit, jednání neodmítáme. Je na Babišovi, aby přesvědčil Prahu o svých záměrech,“ uvedla a dodala, že co se v Praze bude stavět, záleží však nejvíce na názoru Pražanů a jejich představitelů.

Podporu naopak dostala výstavba Muzea paměti 20. století. „Výstavbu muzea podpořilo celé zastupitelstvo, jsem za to moc ráda. Všichni vnímáme potřebu, aby zde vznikla instituce, která bude připomínat totalitní režimy uplynulého století,“ dodala spokojeně Marvanová.

Pamětníci odcházejí, a je proto prý velmi důležité zachovat paměť, co totalita znamenala a co k totalitě vedlo. „Je třeba si to připomínat, protože kdo zapomíná na svou historii, je odsouzený ji opakovat,“ myslí si Marvanová, která výstavbu muzea vnímá jako dluh státu, který teď Praha splácí.

Pokud jde o místo, kde muzeum vznikne, chtějí o věci ještě jednat s historiky, architekty a odborníky. „Dnes bylo rozhodnuto o jeho založení a vytvořeno bude ještě kolegium odborníků, kteří o tom budou jednat,“ upřesnila Marvanová a na závěr podotkla, že každopádně chtějí, aby muzeum bylo v objektu, který je ve vlastnictví Prahy.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…