Ne, Ukrajince v zahraničí, kteří nejdou válčit, trestat nebudeme. Kyjev bere zpátečku

22.12.2023 8:32

Ukrajinský ministr obrany poskytl rozhovor vůbec prvnímu neukrajinskému médiu, konkrétně serveru německého listu Bild a hned způsobil značný rozruch. Prohlášení, které měl pronést na adresu ukrajinských mužů ve věku 25 až 60 let pobývajících v zahraničí, vyvolal okamžitou reakci. Ministr promluvil také o dalších plánech Ukrajiny a další podpoře ze strany USA. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyjádřil upřímnou soustrast rodinám obětí útoku v Praze na FF UK.

Ne, Ukrajince v zahraničí, kteří nejdou válčit, trestat nebudeme. Kyjev bere zpátečku
Foto: Repro Youtube
Popisek: Ukrajina s územím obsazeným Rusy

Ukrajinská vláda popřela, že by se chystala nějak trestat muže, kteří se místo přihlášení se do vojenské služby pro svou bránící se zemi utekli do zahraničí. Jde o reakci na slova ukrajinského ministra obrany Rustema Umjerowa pro list Bild, který řekl, že všichni Ukrajinci ve věku 25 až 60 let, kteří momentálně pobývají v zahraničí by měli dostat informaci o možném nástupu do armády.

Prý podle ministra by měli dostat pozvánku k rekrutaci dle jeho motta: „Chceme spravedlnost pro každého, protože jde o naši vlastní zemi. Pošleme jim pozvánku.“

Šlo o vůbec první rozhovor ministra obrany Ukrajiny poskytnutý neukrajinským médiím. Podle serveru listu deníku Bild pohrozil sankcemi pro ty, kteří žádosti nevyhoví. Zatím však není jasné, jaké sankce to budou: „Stále diskutujeme o tom, co by se mělo stát, pokud nepřijdou dobrovolně.“ Takto ministrova slova vyložil deník Bild.

„Od 24. února 2022, od ruského útoku na celou Ukrajinu, přišlo do Německa 221 571 ukrajinských mužů ve věku 18 až 60 let, tedy vojenského věku. Z toho je podle serveru Bild.de v současnosti v zemi 189 484 mužů.“

Ale server Kyiv Post upozornil, že ukrajinské ministerstvo se ohradilo proti informacím šířícím se v listu Bild s tím, že německý server slova ukrajinského ministra interpretačně posunul. Vedoucí tiskového a informačního oddělení ministerstva obrany Illarion Pavljuk řekl, že německý list Bild „posunul význam prohlášení“. O vystoupení ministra informoval server Kyiv Post s odkazem na další média.  

V rozhovoru pro Bild ministr také řekl, že stále věří ve vítězství Ukrajiny. Poloostrov Krym, který Rusové okupují od roku 2014, by mohl být podle ministra osvobozen ještě během roku 2024. I díky americké pomoci, u které je Umjerow přesvědčen, že neopadne.

„Dnes je Ruská federace na temné straně světa. A co je důležitější: Putinův režim odsuzuje celý civilizovaný svět.“ Ministr je přesvědčen: „O tom, že vyhrajeme, není vůbec pochyb. Nemyslím si, že se USA stahují. … Také chápou, že síly zla chtějí změnit světový řád,“ uvedl ministr.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj i ve válečné době vyjádřil upřímnou soustrast rodinám obětí střelce na FF UK.

„Jsem hluboce šokován zprávou o tragických událostech v Praze, v jejichž důsledku byli zabiti a zraněni civilisté,“ uvedla hlava státu.

Zelenskyj také popřál zraněným brzké uzdravení. Na prezidentova slova upozornil server Ukrajinská pravda.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Další díl proukrajinské masáže, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskusePetrski , 22.12.2023 12:15:59
Ukrajinský ministr "věří ve vítězství", protože jinak by nebyl ministrem. Krym je formálně i reálně ruský bez ohledu na to, že banderovský režim a jeho západní podporovatelé neuznávají tuto realitu a řádné referendum, které tomu předcházelo. Zatím to pro zbytkovou Ukrajinu nejen nevypadá na vítězství, ale naopak na úplný rozval vojenský i státní. Propaganda končí tam, kde začíná realita.

|  9 |  0

Další články z rubriky

„Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

4:44 „Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

Necelý týden před oslavami osvobození se v Plzni uskutečnily česko-německé, respektive bavorské dny …