Neexistuje regulace kamerových systémů. Možná vám zabírají kancelář

19.05.2013 8:34

Staly se součástí našeho života, jsou téměř na každém rohu. Kamery a technologie, které mají hlídat pořádek a dodržování zákonů, zatím v České republice nepodléhají žádné regulaci zákonem.

Neexistuje regulace kamerových systémů. Možná vám zabírají kancelář
Foto: hns
Popisek: Fotokoláž.

"V Česku bohužel není zákon, který by obecně reguloval využívání kamerových systémů," potvrdila serveru Týden.cz mluvčí Úřadu pro ochranu osobních údajů Hana Štěpánková. Samotná policie využila jen za rok 2010 kamery ve skoro jedenácti tisících případech. V Praze je pak prozatím v ulicích nainstalováno skoro na dva tisíce kamer, které má oficiálně spravovat policie. Instalace jedné kamery stojí Prahu skoro jeden milion korun.

"Cena instalace kamery, otočné či pevné, je závislá od ceny zařízení, způsobu instalace - zda jde na sloup, fasádu domu nebo na střechu; dále od délky kabeláže a souvisejících montážních prací včetně rozvodné skříně mezi optickou sítí a kabeláží ke kameře," přiblížila serveru mluvčí magistrátu Tereza Králová.

Soukromý byt i kancelář

Využívání kamerového systému je ale dosud sporné - kvůli neexistující regulaci tak může jednoduše docházet k narušování soukromí. Před šesti lety si například stěžoval majitel plzeňského bytu, který se nacházel přímo u velké křižovatky. Kamera, která místo monitorovala, byla ale mimo jiné namířená přímo do jeho kuchyně. Jaké to je být pod "dohledem" kamery si na vlastní kůži vyzkoušel i známý podnikatel Ivo Rittig, kterému kamera zabírala skoro celou kancelář.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ane

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

věk dožití ve zdraví

Sama zde píšete toto: ,, V roce 2017 byl obvyklý věk dožití ve zdraví u mužů 61 let a u žen 62 let.“ Jak ale tedy vysvětlíte, že vy prosazujete odchod do důchodu déle, a to třeba i o 5 a více let?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ukazoval s Černochovou „zákaz Slovákům“, teď se Naď chlubí národním dresem. Lidé mu napsali své

4:46 Ukazoval s Černochovou „zákaz Slovákům“, teď se Naď chlubí národním dresem. Lidé mu napsali své

„Fotit se s cedulkou ‚Slovákům vstup zakázán‘ a potom se předvádět ve slovenském dresu může jen čist…