Nejvyšší správní soud se zastal cizinců. I v Česku musíme ctít jejich ústavní práva

21.08.2019 15:50

Nejvyšší správní soud navrhl Ústavnímu soudu, aby zrušil část zákona o pobytu cizinců. Sporné ustanovení stanovuje, kdy může člověk podat žádost o propuštění ze zařízení pro zajištění cizinců.

Nejvyšší správní soud se zastal cizinců. I v Česku musíme ctít jejich ústavní práva
Foto: hns
Popisek: Ilustrační koláž

Za Nejvyšší správní soud návrh podal Senát s předsedou Michalem Mazancem, který je zároveň předsedou celého soudu. ČTK to zjistila z webů Nejvyššího správního a Ústavního soudu.

Zákon říká, že žádost o propuštění ze zařízení může cizinec podat nejdříve 30 dní od nabytí právní moci rozhodnutí o zajištění. Pokud neuspěje, musí před další žádostí počkat znovu 30 dní.

K Nejvyššímu správnímu soudu dorazila kasační stížnost člověka, který se žádostí o propuštění neuspěl a následně podal žalobu. Krajský soud v Plzni ji zamítl. Uvedl, že současná právní úprava umožňuje přezkoumat důvodnosti zajištění v rozumných intervalech.

Nejvyšší správní soud ovšem dospěl k závěru, že dané ustanovení zákona o pobytu cizinců je protiústavní. Je prý v rozporu s právy na osobní svobodu, soudní ochranu a na přezkum zákonnosti zbavení osobní svobody, jak je zakotvuje Listina základních práv a svobod i mezinárodní smlouvy.

Návrh dorazil k Ústavnímu soudu v první polovině srpna. Soudcem zpravodajem se stal David Uhlíř, rozhodovat bude celé plénum, tedy sbor všech ústavních soudců, kterých je aktuálně 14.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…