Některé zpravodajské servery jsou od rána nedostupné. Prý jde o útok hackerů

04.03.2013 10:39

Některé české zpravodajské servery čelily dnes od rána útoku hackerů. Kvůli přetížení byly stránky nedostupné. Nefungovaly například iDnes.cz a iHned.cz, s potížemi se ale potýkaly i další zpravodajské portály. Během dopoledne se situace částečně zlepšila.

Některé zpravodajské servery jsou od rána nedostupné. Prý jde o útok hackerů
Foto: rep
Popisek: Hackerská skupina Anonymous

Hackeři české zpravodajské servery napadli takzvaným DDoS (z anglického Denial od Service, což v překladu znamená odmítnutí služby) útokem, tedy nejběžnější hackerskou metodou. Znamená to, že zahltí servery takovým množstvím dotazů, které v podstatě znemožní chod počítačových serverů, na nichž webové stránky běží.

Weby začaly mít problémy okolo 08:30. "Dříve byly DDoS útoky většinou vedeny ze zahraničí, stačilo zablokovat server před zahraničními uživateli. Tentokrát se zdá, že je vedený odněkud z Česka. Proto řešení není vůbec jednoduché," uvedla na facebookovému profilu iHned.cz šéfredaktorka serveru Lucie Tvarůžková k pravděpodobné příčině útoku na tento zpravodajský portál.

DDoS útok může provést jen jedinec, ale čím více lidí se napadení účastní, tím větší je pravděpodobnost, že budou úspěšní. V tomto případě nejde o situaci, kdy se hacker "vláme" na server, odkud může například zkopírovat citlivé údaje. Jejich cílem je pouze "zatuhnutí" stránek, které pak není možné nějakou dobu navštěvovat.

"Nikdo z nás ani z našich příznivců o ničem neví. Netušíme ani, proč by se něco takového mělo dít. Také lidé, kteří sledují zahraniční fóra, nemají žádné informace," řekla ČTK mluvčí České pirátské strany Dana Kozlová.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…