Nemám informace, že by kradli. Mají víc patentů než kdokoli jiný. Víme, co si tajné služby vymýšlí. Švihlíková v živém vysílání nabourala verzi o čínské špionáži

04.01.2019 18:02

Prezident Spojených států Donald Trump zvažuje, že už v lednu vydá nařízení, které má za cíl vypudit z amerického trhu čínské firmy Huawei a ZTE. O tomto a mnohém jiném diskutovali v pořadu Českého rozhlasu Pro a proti ekonomka Ilona Švihlíková a sinolog Filip Jirouš.

Nemám informace, že by kradli. Mají víc patentů než kdokoli jiný. Víme, co si tajné služby vymýšlí. Švihlíková v živém vysílání nabourala verzi o čínské špionáži
Foto: Jan Štěpán
Popisek: Ekonomka Ilona Švihlíková

USA totiž dlouhodobě vyčítají oběma podnikům, že jejich zařízení sledují Američany a pracují pro čínskou vládu. S podobným varováním pak přišel nedávno i český Národní ústav pro kybernetickou a informační bezpečnost. 

Je třeba se mít skutečně na pozoru před komunikačními technologiemi? „Nemáme žádné důkazy, že je to tak. Měli bychom se mít na pozoru před všemi technologiemi,“ zmínila Švihlíková. „Je to namístě především v kritické infrastruktuře. Firma Huawei je napojena na čínskou vládu a čínské bezpečnostní složky už od svého vzniku,“ odvětil na stejnou otázku Jirouš.

Pořad najdete ZDE.

„Huawei byla z něčeho obviněná, a když se podíváme na to, na čem se obvinění zakládají, zjistíme, že na ničem. Žádné důkazy předloženy nebyly, nikde. Naopak máme důkazy, jakým způsobem byla využívána NSA, to znamená tím způsobem špiclovala nejen americké občany... A víme, jakým způsobem funguje firma Apple,“ dodala Švihlíková.

Anketa

Přispěl George Soros ke světovému dobru?

4%
96%
hlasovalo: 12441 lidí

Jirouš následně dodal, že jde skutečně částečně o politikum – i s ohledem na to, že probíhá obchodní válka mezi USA a Čínou. „Na druhou stranu, kritika a varování přicházejí již řadu let a například vloni byla prokázána účast Huawei na špionáži v sídle Africké unie,“ poznamenal Jirouš. „Čínské zákony jsou nastaveny tak, že všichni spolupracující s Čínou musí spolupracovat s bezpečnostními složkami. Je tedy naprosto legální, aby čínská korporace špehovala na Západě,“ dodal. 

Kritika NSA

K tomu se vyjádřila Švihlíková, kdy zkritizovala NSA. „Ta neporušuje své vlastní zákony?“ rozhorlila se. „Teď nemluvíme o porušování zákonů, ale o tom, že v Číně platí zákon, že firmy, které jsou čínské, by měly spolupracovat s bezpečnostními službami,“ oponovala moderátorka.  „Jedna věc je zákon, druhá věc je praxe,“ odvětila Švihlíková. „Nemůžeme ignorovat to, co se kolem nás děje v oblasti obchodu. Staví se neustále větší množství restrikcí a omezení, zdůvodňuje se to bezpečnosti. Vždyť je možné to zneužívat a využívat jak je libo. A Huawei patří mezi nejúspěšnější firmy na světě a mají náskok,“ podotkla Švihlíková.

„Je to rozhodně jedna z teorií. Skutečně se začínají budovat ty vysokorychlostní sítě, kdy Huawei má navrch,“ sdělil k tomu Jirouš. „Technologie Huawei jsou jedny z nejkvalitnějších a rozhodně jsou nejlevnější. Know-how však bylo zřejmě ukradeno a Čína velmi dotuje tuto společnost, takže svým způsobem je to dumping,“ dodal. 

Švihlíková pak citovala Financial Times, kde je zmiňováno to, že americké firmy přiznávají, že Huawei získává v technologiích 5G zásadní náskok. „A to je podle mého názoru důležitá informace,“ podotkla. „Firmy často vznikaly ze státní podpory. Jen se liší načasování. Čína přichází do systému pozdě a vše dohání,“ zmínila dále Švihlíková s tím, že je mylná představa, že na jedné straně je čistý a volný trh, kde stát nikdy neintervenoval, a pak je Čína. „Nemám ani informace, že by Huawei kradla technologie. Vím, že má víc patentů než kdokoliv jiný,“ dodala. Jirouš důkazy rovněž nemá.

Moderátorka se pak zeptala na onen zásadní rozdíl mezi USA a Čínou, kdy v Číně tedy nejde odmítnout bezpečnostní služby, žádají-li po společnosti určité služby. „Máme zkušenosti s americkou NSA, zákony byly evidentně porušovány,“ zopakovala Švihlíková.

„Zásadní otázkou je, jestli máme obchodovat s někým, kdo má jiný systém a jiné hodnoty než my. To znamená, že bychom obchodovali třeba jenom se západním světem, nebo kde se povede ta hranice?“ podotkla Švihlíková, že na základě tohoto se pak dají vymýšlet mnohé restrikce. „Je potřeba být obezřetný a mít stejný metr na všechny,“ dodala Švihlíková, s čímž souhlasil i Jirouš.

Ten i podotkl, že souhlasí s tím, že za státní a vojenské podpory vznikaly i americké firmy. „Máme ale případy, kdy Google nebo Apple odmítly spolupracovat s americkými bezpečnostními složkami, což v Číně prakticky nejde. Na příkladu kauzy firmy CEFC jsme viděli, jak rychle můžete zmizet v momentě, kdy se znelíbíte režimu,“ podotkl. 

Jirouš pak pohovořil i o whistleblowerech, kdy Edward Snowden sice riskoval odhalením v USA svůj vlastní život, v Číně by však došlo k ohrožení celých rodin. 

Černá listina Huawei

„Procházela jsem výroky zemí, kde je Huawei na černé listině. Ten výrok byl jasný: Bezpečnostní rizika nebyla objasněna žádnou vládou ani bezpečnostní agenturou. Ale žádný důkaz nebyl dodán," opakovala následně sveřepě Švihlíková. „Je namístě se ale mít víc na pozoru před čínskými firmami,“ oponoval Jirouš.

Závěr pak patřil Národnímu úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost a jeho varování. „Je potřeba mít důkazy. Bohužel, když jsme u těch tajných služeb – tak víme, co si vymýšlejí, například v případě Iráku,“ rozhorlila se dále Švihlíková, moderátorka ji pak navrátila do Česka. „Víra je u mě vyhrazena bohu, já chci důkazy,“ zopakovala ekonomka.

Jirouš varování úřadu nechce posuzovat, neví totž, na základě jakých důkazů se rozhodoval. „Pokud mi jde o vlastní bezpečnost, měl bych se zamyslet nad tím, pro koho jsem nebezpečný,“ dodal dále sinolog. 

Za chybu, že české státní firmy dávají zakázky společnosti Huawei, to Švihlíková nepovažuje. „Za mě jde o problém, jde-li o zakázky související s daty,“ odvětil Jirouš závěrem.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…