Němci chtějí zakázat komunistické symboly, odvolávají se i na ČR

22.05.2013 12:32

V Německu sílí hlasy volající po zákazu komunistických symbolů z doby Německé demokratické republiky. Aby se k nim přistupovalo stejně jako ke znakům nacismu, požadují hlavně politici křesťanských demokratů (CDU) kancléřky Angely Merkelové, která sama z bývalého východního Německa pochází.

Němci chtějí zakázat komunistické symboly, odvolávají se i na ČR
Foto: Hans Štembera
Popisek: Marta Semelová z KSČM na Olšanských hřbitovech

Odkazují přitom na obdobné zákazy propagace komunistických symbolů v zemích střední a východní Evropy včetně České republiky, kde však takovou normu před pěti lety Senát zamítl.

Výsměch obětem komunistického režimu

Impulzem pro tyto hlasy bylo setkání bývalých příslušníků východoněmecké tajné policie Stasi, kteří se 9. května shromáždili v berlínském Treptowském parku v uniformách Stasi a východoněmecké lidové armády. "Je to provokace, která se nesmí opakovat," reagoval rezolutně předseda poslanecké frakce německých konzervativců Volker Kauder, který patří k nejbližším důvěrníkům kancléřky Merkelové.

"Ten pochod byl výsměchem obětem nelidské komunistické diktatury, která je po desetiletí utlačovala a pronásledovala. V naší frakci se budeme znovu zabývat návrhem na trestněprávní zákaz nošení symbolů komunistického státu," uvedl Kauder.

Podle deníku Die Welt si CDU už před dvěma roky na svém celostátním sjezdu odhlasovala návrh prozkoumat možnost zakázat symboly režimu NDR. K žádnému výsledku ale nedošla.

Nyní takový zákaz požaduje i poslanec kancléřčiny strany a generální tajemník berlínské CDU Kai Wegner. Nedávné shromáždění bývalých příslušníků Stasi u sovětského památníku v Treptowském parku považuje za "novou neúnosnou dimenzi výsměchu obětem komunistického režimu" a vyzval koaliční strany, aby zvážily zahájení příslušné zákonné iniciativy.

Na výzvy CDU už pozitivně reagovalo několik představitelů koaličních liberálů z FDP

Jako inspiraci pro takový zákon Wegner jmenoval podobné zákazy v Maďarsku, Lotyšsku a v České republice. V Česku však platí pouze zákaz podpory a propagace hnutí, které "prokazatelně" směřuje k potlačení práv a svobod člověka. Návrh novely, která by výslovně zakázala propagaci komunismu, nacismu a jejich symbolů, zamítl Senát v březnu 2008.

Na výzvy CDU už pozitivně reagovalo několik představitelů koaličních liberálů z FDP. "Ve vztahu k režimu v NDR přistupuje Německo lhostejně. Pohled na NDR se zredukoval jen na auta z plastu a směšné filmy. Pochod v Treptowském parku nás nabádá k tomu, abychom se více stavěli takovým projevům na odpor," soudí místopředseda poslanecké frakce FDP Martin Lindner. Navrhl proto zpřísnit normu, která řeší zneužívání uniforem.

Podle šéfa berlínského památníku obětí komunismu Hubertuse Knabeho je to však málo, a proto požaduje zákaz všech režimních symbolů z doby NDR, tedy i vlajek nebo suvenýrů, stejně jako tomu je v Německu se symboly nacismu. Poukázal přitom na každodenní realitu v Berlíně, kde na turisticky nejatraktivnějších místech postávají podnikavci ve východoněmeckých uniformách a za poplatek se fotí s návštěvníky nebo jim dávají do pasu razítka, že vstoupili do někdejšího východního bloku.

"Musíme si představit, jak to působí na ty, kteří v tomto systému trpěli. Nebo i na zahraniční hosty, kteří nevěřícně koukají, jak po ulici pobíhají pohraničníci již neexistujícího státu bezpráví. Obávám se, že jsme v případě NDR ztratili cit pro to, jak bychom měli přistupovat k zaniklým diktaturám," řekl Knabe v rozhovoru pro list Berliner Morgenpost.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…