Nemusíš mít pocit, že jsem ruský troll... Začalo to úderem Pavlu Novotnému a skončilo šarvátkou Petrova a Žantovského z Havlovy knihovny

02.12.2019 16:51

Rozruch kolem vystoupení starosty pražských Řeporyjí Pavla Novotného (ODS) v ruské státní televizi, kde obhajoval záměr postavit na území hlavního města pomník vlasovcům, stále neutichá. Ke kauze se vyjádřil i člen Rady pro rozhlasové a televizní vysílání Vadim Petrov. Domnívá se, že Novotný pro Rusy sehrál roli užitečného idiota. Na to se ozval ředitel Knihovny Václava Havla Michael Žantovský...

Nemusíš mít pocit, že jsem ruský troll... Začalo to úderem Pavlu Novotnému a skončilo šarvátkou Petrova a Žantovského z Havlovy knihovny
Foto: Archv VP
Popisek: Vadim Petrov, člen Rady pro rozhlasové a televizní vysílání

Pavel Novotný svérázným způsobem obhajoval záměr postavit v Praze pomník vlasovcům – Sovětům, kteří pod dojmem prožitých stalinských hrůz přistoupili na službu v řadách Hitlerovy armády. V závěru války přispěli k osvobození Prahy, přitom jich na tři stovky padlo.

Petrov má však za to, že Novotný dosáhl něčeho jiného, přesvědčil Rusy, jak se zkazily země, které ještě před jednatřiceti lety ovládali.

„Ano, taky jsem přesvědčen, že Pavel Novotný sehrál roli užitečného idiota, aby ruská státní televize předvedla milionům svých diváků, jak vypadají, mluví a chovají se politici po třiceti letech, co nás Rusové předali Američanům. Putin si doma může přičíst body,“ napsal Petrov na sociální síti Facebook.

Pavel Novotný, DiS.

  • Největší miláček čtenářů nejnedůvěryhodnějšího webu v Evropě
  • starosta městské části

Po takovémto vystoupení prý už Rusové ani nemusejí šířit dezinformace, před čímž varovali členové sedmi poslaneckých stran a žádali členy Kongresu USA, aby provozovatele sociálních sítí přiměli k zodpovědnějšímu chování a k zastavení dezinformací. Rusům podle Petrova místo dezinformací stačí jen ve správném světle podat to, co předvedl Novotný.

Anketa

Jak posoudit vystoupení Pavla Novotného v ruské TV?

hlasovalo: 29677 lidí
Na post Vadima Petrova zareagoval ředitel Knihovny Václava Havla Michael  Žantovský. Nehodlá prý hájit Novotného, ale nedá mu to, aby nepoznamenal, že Vadim Petrov využívá Facebook i k tomu, aby tu a tam pustil trochu „dezinformačního jedu“.

„Pokud někdo čeká, že se budu přít o pana Novotného, pak se mýlí. Ale nemůžu nezaznamenat, Vadime, jak s žádným postem nevynecháš příležitost upustit trochu dezinformačního jedu: „po třiceti letech, co nás Rusové předali Američanům“? Opravdu to tak bylo? Jak sám trefně říkáš: „nemusí se pracovat s dezinformací, stačí reálnou skutečnost zarámovat do ‚správného‘ kontextu“. Jenže, když to uděláš jednou, může to být náhoda, nebo nepřesné vyjádření, nebo ti to prostě ujelo. Ale když to děláš systematicky, necháváš za sebou, chlapče, stopu,“ napsal ředitel Knihovny Václava Havla.

Petrov se však dočkal zastání od některých čtenářů, kteří prý status pochopili tak, že jde o ruský pohled na věc, nikoli o názor Vadima Petrova.

A Petrov potvrdil, že prý jen podával ruský pohled na věc.

„Ano. Je to jakoby pohled Rusů. Myslím, že to všichni pochopili. Nemusíš mít pocit, že jsem ruský troll. David Koller to řekl jasně: ‚Nehrajeme na ruské kytary, ale americké.‘ Nejsem ideologicky neujasněný, jak si možná myslíš,“ odpověděl Žantovskému.

Reakce na vystoupení Pavla Novotného v ruské televizi

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…