Nemůžeme spát, ČT nám tu točí bouračku! Zabrali si parkování, co nám dali? Vztek na filmaře

09.07.2022 10:50 | Ze sítí

Rušná noc, nedostatek parkování a neprůchodnost ulic. Zoufalí obyvatelé Prahy 1 si na sociálních sítích stěžují, jak jim opakovaně život omezuje štáb České televize, který se v jejich městské části rozhodl natočit materiál do své filmové produkce. Na obtěžující práci filmařů i v nočních hodinách poukazuje například spisovatelka a novinářka Blanka Kovaříková, a další se přidávají. S tím vyvstávají otazníky nad efektivním hospodařením veřejnoprávní televize. Do věci se zapojuje i zastupitel Prahy 1 David Bodeček (Piráti), který volá po rychlém řešení, jiní radní údajně pomoc lidem odmítají.

Nemůžeme spát, ČT nám tu točí bouračku! Zabrali si parkování, co nám dali? Vztek na filmaře
Foto: Facebook
Popisek: Obyvatelé Městské části Praha 1 si stěžují na omezující natáčení České televize

Anketa

Co vy a letní dovolená?

hlasovalo: 6142 lidí
„Tak máme na dveřích domu pověšený pěkný dopis České televize o tom, že 9. 7. se bude do 2 hodin do rána natáčet pro jistý krimi seriál pod našimi okny, srážka osobního auta s motorkou, a jsme žádáni o trpělivost a shovívavost,“ oznamuje Kovaříková ve facebookové skupině určeně pro obyvatele Prahy 1.

Není to poprvé, když Česká televize zdejším lidem komplikuje dopravní situaci, ale i ruší noční klid. „Není to tak dávno, co se u nás točilo probourání auta přímo do výkladce bistra pro jiný jistě nepostradatelný opus. Samozřejmě v tu dobu také nelze nikde parkovat. Ono se ale v Petrské čtvrti nedá parkovat ani bez natáčení. Na rezidenty se prostě kašle.

„Já sama jinak chodím pěšky a životní prostředí se snažím nezatěžovat. K nesmyslnému kroužení ulicemi nás ovšem nutí realita nedostatku parkovacích míst. Ale proč mě nutí Česká televize poslouchat do noci lomoz na ulici, když o žádné další krimi seriály nestojím (nic jiného se v tv téměř netočí) a bouračka se snad dá simulovat kdekoli jinde než v historickém centru Prahy,“ zlobí se Kovaříková.

„Jaké výhody z toho má občan Prahy 1? Jako vždy žádné. Musí si zacpat uši, nevycházet z bytu, anebo se nejlépe zdekovat...“ dodává závěrem.

Pod jejím příspěvkem se v diskusi o podobné nepříjemné zkušenosti se štábem České televize podělila také Kateřina Klasnová, zakladatelka Nadačního fondu KlaPeto. Hovoří o „věčném problému“: „U nás na Klárově teď nic točit nemůžou, jelikož jsme úplně rozkopaní, ale taky tu filmaře občas máme, taky zaberou parkovací místa bez náhrady a hlídači nemají kam na WC a čůrají nám hezky na dům,“ popisuje.

Rovněž i je prý trápí, kam mizí peníze za filmové zábory. „Řešila jsem to před pár měsíci na bezpečnostní komisi, část by totiž měla být v bezpečnostním fondu, ale nějak se mi ty příjmy nezdají. A druhá věc je ta, že by ideálně měly peníze skončit v lokaci, kde se točilo (investice do zeleně, chodníků, mobiliáře apod.) a pomoci vykompenzovat to negativní s natáčením spojené…“ dodává Klasnová.

Zastupitel a šéf kontrolního výboru Prahy 1 David Bodeček (Piráti) v kontextu toho hovoří o nutnosti zrevidování pravidel z roku 2009 a jejich přizpůsobení dnešní době. To podle něj vyžaduje, aby se tím někdo pečlivě zabýval s ohledem na místní obyvatele. „To píši i presto, že jsem podporovatel natáčení v centru. Jedna věc je vlastní natáčení (zejména noční, které značně omezuje nás, kteří v lokalitě bydlíme) a pak zejména technické vybavení pro parking. To druhé je podle mne ještě více omezující.“

Souhlasí s tím, že z toho musí pro místní vzejít výhody, a sice nejen náhradní parkováni, na které se často zapomíná. „Informace pro místní by měla byt roznesena do poštovních schránek více než 3 dny před natáčením – ideálně ihned poté, co rada či jiný orgán rozhodnou ve prospěch filmařů,“ navrhuje zastupitel Bodeček.

Za paradox pak označuje skutečnost, že z filmování formou daru se dostávají příspěvky do tzv. bezpečnostního fondu. „Z něj jsou následně peníze poskytovány například pro ty, kteří tvoří záchranný integrovaný systém – tedy i ty, které má finančně podporovat stát, případně hlavni město a ne Praha 1. Za mne – vybrané finanční prostředky od filmařů by měly jít na ‚postiženou‘ oblast konkrétním natáčením,“ míní.


 

Jeho slovům kontroval Karel Kovařík s tím, že se jedná o mnohem větší problém, než prezentuje: „Sorry Davide, ale nezkoumá se účel. Dokument o Praze – nikdo ani nepípne proti. Ale nekonečná série ‚Krimi Zurich‘ – proč? Protože by je v Zurichu hnali. A stupidní reklamy na iPhone nebo Coca Colu? Tam je snaha zamaskovat, že jde o Prahu. Každý pořád mele, že parkovací místa... Ale zcela neprůchodné chodníky nikdo neřeší,“ zdůrazňuje.

A jako očitý důkaz přidává fotografii ukazující, jak si Česká televize dělá neoprávněně z chodníku „kavárnu“ a chodník zaskládává svou technikou. „Kudy projít z domu? Jedině po silnici. Auta v protisměru agresivně na chodce troubí = neřešitelné,“ oponuje obyvatel Prahy 1 Kovařík.

„Je potřeba přizvat všechny zúčastněné a co nejrychleji záležitost napravit. Hlavně neuzavírat memoranda,“ reaguje nato pirát Bodeček.

Jak Kovařík uvádí, na problém s Českou televizí upozorňoval zastupitelstvo již letos v dubnu, ale neúspěšně: „Dostal jsem dopis od příslušného radního, že pravidla není nutné měnit, protože to chudáci filmaři už stejně trpí regulací,“ uvádí s tím, že filmový štáb dokonce přistoupil i k tomu, že místním chtěl naordinovat časy, kdy mohou vstupovat do svých domů.

Situaci už zkoušel řešit občanským odporem, kdy se do dveří od svého domu přemístil se stoličkou a s knihou. Ani přivolaná Městská policie však nic nevyřešila: „Raději utekla,“ píše zoufalý Kovařík k přidané fotografii ulice plné zplodin, když zde Česká televize natáčí útěk východních Němců nebo k obrázku ulice zasypané sutinami, imitující poválečný Berlín. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…