Není jasné, kde Nečas podepsal amnestii. Na vládě o tom záznam neexistuje

01.03.2013 17:53

V souvislosti s amnestií prezidenta Václava Klause se objevily pochybnosti o tom, kdy a kde ji podepsal premiér Petr Nečas (ODS). Dosud neveřejný text upozorňuje podle serveru Aktuálně.cz na to, že Úřad vlády neeviduje žádný záznam nebo dokument, jenž by souvisel s prezidentským pardonem. A na Pražském hradě k spolupodpisu také nedošlo.

Není jasné, kde Nečas podepsal amnestii. Na vládě o tom záznam neexistuje
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Premiér Petr Nečas spolu s prezidentem Václavem Klausem

Server má k dispozici odpověď na žádost senátorky Aleny Denerová, která na základě zákona o svobodném přístupu k informacím požádala o dokumenty související s vyhlášenou amnestií.

Úřad vlády nemá žádné dokumenty ani informace o podpisu amnestie

"Je třeba konstatovat, že Úřad vlády České republiky nedisponuje žádnými popsanými informacemi či dokumenty," reagoval Úřad vlády. Informace, které obsahuje zmíněná odpověď, potvrdil Aktuálně.cz i vedoucí tiskového oddělení Úřadu vlády Jakub Stadler.

"Žádný takový dokument o amnestii na Úřadu vlády nikdy nebyl, proto nemohl logicky mít číslo jednací," vysvětlil.

Rozhodnutí z Hradu nepřišlo úřadní cestou

Podle Dernerové to není v rozporu se zákonem, ale může to zpochybnit kontrasignaci amnestie. V rozhovoru pro server také připustila, že amnestii lez podepsat kdekoliv.

Ústavní právník Jan Kysela z toho, že žádný záznam na vládním úřadě není, vyvozuje, že rozhodnutí z Hradu nepřišlo úřední cestou. Otázkou tedy je, kde premiér dokument podepsal.

Nečas v minulosti prohlásil, že nebude sdělovat časové ani procedurální detaily kvůli tomu, že amnestie je v režimu tajné.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…