Nepříjemná pravda z první linie: Lékařka a senátorka Dernerová se začala zajímat o kšefty s rouškami a zjistila šílené věci

04.04.2020 9:05 | Zprávy

ROZHOVOR Kvalitní roušky má od filantropa, ochranný štít ze školní 3D tiskárny. Čínské dodávky ochranných pomůcek si vzala pořádně na paškál dětská neuroložka a senátorka Alena Dernerová z Mostu. Mají ženy rodit v roušce? V rozhovoru pro PL se vyjádřila i k „pamfletu“ úředníků, kteří posílali zdravotníky do první linie bez ochranných pomůcek. K jejich nákupu má mimo to doporučení, jak by jej dělala ona. Rozkrývá, jak to vidí se zdravotnictvím a ekonomikou „po COVIDu“. Někoho přirovnala k Churchillovi, hodnocením protáhla český krizový štáb a pozastavila se nad scénkou „Řekněte jméno“.

Nepříjemná pravda z první linie: Lékařka a senátorka Dernerová se začala zajímat o kšefty s rouškami a zjistila šílené věci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dětská neuroložka a senátorka Alena Dernerová

Vy jste byla dnes v ordinaci? Svou zdravotní péči jste nijak neomezila?

Ne, neomezila. Já jsem běžně v práci, i sestřička. Někteří tedy volají s předstihem a ptají se, zda ordinuji. Některé obvolává sestřička, zda chtějí přijít – někdo je úzkostný, někdo naopak vyloženě chce být vyšetřen.

Máte tedy pro sebe i pro sestru dostatek ochranných pomůcek?

Asi takhle. Ochranné prostředky jsem minulý týden získala od kraje, z dodávky ukrajinského letounu Ruslan – tyto prostředky začaly být rozváženy po krajích, takže jsem dostala minulý týden ve středu 10 roušek N95 s nanovlákny a pak asi 50 klasických roušek. Předtím jsem dostala 60 běžných roušek, které nosí lidé venku, tedy ty mě jako lékařku neochrání v tom stylu „moje rouška chrání tebe“. Ale roušky N95 s nanovlákny jsem dostala od filantropa, který mě zásobil asi 20 kusy a ještě nějaké mi přiveze. Já sama jsem si k tomu ještě koupila 200 roušek od firmy a čekám, kdy mi budou dodány. Takže to, co mi bylo poskytnuto od státu skrze kraje, by bylo nedostačující, abych pokryla sestru a sebe.

Také mi dneska volala jedna maminka, která ke mně chodí do ordinace, že ve škole mají 3D tiskárnu, na které tisknou ochranné štíty, a prý mi nějaké vytisknou, pokud mám zájem. Nabídku jsem uvítala, i když mě se to jako ambulantního specialisty tolik netýká – ale pokud by přišel někdo, kdo by byl například hodně zahleněn a potřeboval by vyšetřit, tak budu mít štít k dispozici. Jinak mi k ochraně dostačují obyčejné brýle, které v ordinaci mám, a samozřejmě si musím koupit rukavice.

A co pacienti, chodí všichni v roušce?

Ano, pacienti chodí všichni v rouškách.

To je dobře, že jsou zodpovědní. Mimochodem, dostal se k vám leták sociálně-zdravotního odboru krajského úřadu, na němž se objevují výroky a výzvy typu „Kdepak je Hippokratova přísaha? Vraťte se do ordinací i bez roušek“?

Hippokratova přísaha nám neříká, že se máme vrátit či zůstat v ordinacích, ale říká, že máme léčit podle nejlepšího vědomí a svědomí. Což děláme. Mně to tedy přišlo notně trapné, protože v momentě, kdy nebyly k dispozici žádné ochranné pomůcky, tak aby nás kraj nabádal k takové aktivitě, je podle mě špatně.

Když krajští politici byli zalezlí někde ve svých kancelářích a pak se promenovali s FFP3, které neměli ani záchranáři, tak to mi připadalo… „uhozené“.


Z dopisu úředníků lékařům: „Nás mrzí nelibé reakce některých z Vás, že roušky Vám nestačí a nechcete je, a kde že jsou slibované respirátory třídy FFP3. Kdepak je ale Hippokratova přísaha?! Vraťte se do ordinací a pomáhejte společně se postavit proti koronaviru.“


Takže chápete ty lékaře, kteří pokud byli bez pomůcek, tak radši zavřou ordinaci, protože nemocný zdravotník, respektive mrtvý zdravotník (a již tu takový případ máme), bude pacientům k ničemu?

Já to chápu. Pravda je, že většina mých kolegů v pediatrii funguje a stejně tak řada praktických lékařů je v těch ordinacích, jsou na telefonu, řeší mnohé s pacienty distančně. Jde-li o pacienty s příznaky COVID-19, posílají „výtěrovku“ a podobně. Včera jsem telefonovala s jednou psychiatričkou od nás z Mostu, tak vím, že všichni psychiatři ambulance byli v práci a sestřička funguje jako jejich call centrum a přepojuje jim jednotlivé pacienty.

Vím, že několik dní měli někteří zavřeno, třeba dětská ortopedie v Mostě a Žatci…

Je pravda, že v Mostě například ortopedistka zrušila vyšetřování kyčlí u novorozenců, což se ovšem nedivím, protože tam bývá obrovské množství matek s dětmi najednou.

Jak vnímáte porody v roušce? Je správné, že se chce po rodičkách, aby rodily s ochranou dýchacích cest?

Toto je věc, kterou jsem rovněž konzultovala s jedním primářem gynekologicko-porodnického oddělení. Podle jeho slov je porod v roušce samozřejmě lepší z pohledu zdravotnického personálu, protože kdyby žena byla infikovaná koronavirem, tak je může nakazit. Rouška tuto možnost určitým způsobem eliminuje.

Ale pokud pochopitelně rodička má problémy s dýcháním, má klaustrofobické pocity a podobně, tak v roušce rodit nemusí.

Pokud jí to však zásadně nevadí, tak v roušce rodí. Asi bych byla zodpovědná a zkusila rodit v roušce. Chvilku si ji můžete třeba sundat a znovu dýchat. Dá se to zvládnout. Nemyslím si, že by se žena měla udusit… Ale samozřejmě to není příkazem. Je to spíše „vstřícné gesto“ vůči personálu.

Vy jste před pár dny na Facebooku měla k nákupu pomůcek komentář ohledně nákupních cen…

Ano, měla jsem tento komentář i na zdravotním výboru. Připadá mi to totiž jako v Absurdistánu: Virus se sem zanesl z Číny, my se klaníme čínským letadlům, která nám sem dováží roušky a další materiál, který jsme si zaplatili od A do Z.

A začala jsem se zajímat o ceny.

Od člověka, který také dováží roušky, jsem se dozvěděla, že je dováží za 14 korun a prodává za 15, tedy s korunovým ziskem. A mám informaci, že co k nám přiletělo, bylo za 30, 35, a něco dokonce až za 50 korun. To mi připadá hodně drahé. Chápu, že čínský trh je nyní na roztrhání, na druhou stranu slyšíte, že řada dodaných věcí není kvalitní. Zároveň jde o situaci, na které by se nemělo týt. Připadá mi to od Číny neseriózní. Nechci spekulovat o dalších věcech, to mi absolutně nepřísluší…

Pak mě také zarazilo: V jednom nákladu měly být nejúčinnější FFP3, které měly dostat záchranáři, infektologové, sestry a lékaři na JIP, kteří pracují s těžkými pacienty s COVID-19, a v tom letadle jich bylo dodáno asi jenom 300. Přitom byla možnost nakoupit asi pět tisíc těchto „trojek“, kdy cena týden poté byla samozřejmě vyšší, jelikož je Čína nechce vyvážet, ale bylo reálné je získat. A pokud je trh úzkoprofilový, tak bych to koupila. Ale Ministerstvo zdravotnictví to prý odmítlo kvůli vysoké ceně.

Myslím, že i v tom, kdo co dodá, je trochu chaos větší, než by musel být. Naši výrobci měli zájem dodávat a byli odmítnuti s tím, že možná později. Jenže oni čekat na později nebudou a vyvážejí do Německa.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Lucie Bartoš

Tomio Okamura byl položen dotaz

bydlení

Stát musí převzít plnou odpovědnost za bytovou politiku a zajistit pro mladé lidi dostatečné kapacity cenově dostupného bydlení. Co touto vaší větou přesně myslíte? A jaká cena za bydlení je podle vás v pořádku? A jak byste řešili problém, že na řadě míst, kde je největší poptávka po bydlení, není u...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…