Netflix nebo HBO. Nebaví, zruším předplatné. Proč to nejde u ČT, ptají se lidé

21.05.2024 14:25 | Monitoring

Jak oznámil ministr Baxa z ODS, připravovaná mediální novela znamená změny. Místo 135 Kč se bude platit 150 Kč. Ale poplatek budou platit v podstatě všichni, protože bude i za tablet nebo smartphone. Ministr tvrdí, že veřejnoprávní média, „pilíře demokratické společnosti“ potřebují udržitelné financování, takže poplatky půjdou s inflací nahoru. Lidé ale konstatují, že ministr de facto zavedl daň z elektronických zařízení. A také srovnávají ČT se službami, kde je předplatné možné zrušit, jako jsou třeba HBO nebo Netflix.

Netflix nebo HBO. Nebaví, zruším předplatné. Proč to nejde u ČT, ptají se lidé
Foto: Repro Netflix
Popisek: Stránka služby Netflix

Ze změn, které současná vláda chystá, se občanů zřejmě značně dotkne velká mediální novela, kterou připravil ministr Baxa z ODS. „Jde o důležitý krok k posilování stability a nezávislosti veřejnoprávních médií, a tím i demokracie samotné,“ říká s tím, že silná veřejnoprávní média jsou pilířem demokratické společnosti a ČT a ČRo musejí mít zajištěnou stabilitu. Dle Baxova tvrzení by měla zajistit udržitelnost financování veřejnoprávních médií.

„Plátci poplatku budou domácnosti s televizí, rádiem a chytrým zařízením (smartphonem, tabletem atd.) – POPLATEK ale ZŮSTÁVÁ POUZE JEDEN za JEDNU DOMÁCNOST bez OHLEDU NA POČTY PŘIJÍMAČŮ!“ zdůrazňoval ministr. Televizní poplatek se navíc zvýší o 15 Kč na 150 Kč. Rozhlasový pak o 10 Kč na 55 Kč. A koncesionáři se mohou „těšit“ i na to, že u těchto čísel nezůstane. „Protiinflační opatření – při dosažení 6 % kumulované inflace za uplynulé kalendářní roky od posledního zvýšení bude každý z poplatků zvýšen o 6 %,“ oznámil Baxa. Podle toho, jak půjde nahoru inflace, tedy domácnosti budou platit 159 Kč a 58 Kč za ČT a ČRo.

Firmy prý budou platit podle počtu zaměstnanců, přičemž ty s méně než 24 zaměstnanci budou osvobozeny. Na ČT by se díky tomu ale mělo objevovat méně sponzorských spotů a obchodní sdělení by neměla být ani na stránkách a v aplikacích veřejnoprávních médií.

Změna vzbudila nevoli. Ozval se například komik a moderátor Luděk Staněk: „Platba za mobily s internetem není koncesionářský poplatek, ale daň. Ať na to koukáte z kterékoli stránky.

To, že něco takového proběhlo bez rozsáhlé debaty o tom, co vlastně televize veřejné služby je a proč ji a jak a kolik jí máme platit, je podle mě chyba, která se projeví. Možná dlouhodobě, ale projeví. Protože pokud těžko chápu, proč bych měl za mobil s datama platit já (a to jsem spíš pro ČT a dělám v médiích), těžko si představím, že to budou chápat lidi, kteří to tak nemají.“

Dále se ozvalo, že vybírat „daň z elektroniky“ je zvrácené. „Přitom by stačilo dát to v aplikaci paywall, ale to by to pak nebyla daň. Před volbami je to privatizace, šetření a snižování daní a po volbách je to kupování benzínek, rozhazování a nové daně,“ komentoval politiku SPOLU a ODS Roman Ciml. František Vávra mínil, že lidem poplatky vadí právě proto, že se platí samostatně. Ovšem radši než tak platit ČT by chtěl, aby se tak platily všechny daně, což by mělo vést k jejich snížení.

„Mám pocit, že se do ČR jen tak nevrátím. Daň z mobilu se mi fakt nelíbí. Ne, že by to byla vysoká částka, ale principiálně to je špatně. Poplatek za TV byl alespoň ospravedlnitelný, jako platba za možnost připojení. Ale tohle rýžování už je fakt vrchol zoufalství a ubožáctví,“ svěřil se student, který nyní dle profilu studuje v Německu.

„Popravdě? Nejvíc mě na tomhle se*e, že se to neplatí rovnou z daní, ale musí se to platit zvlášť. Kdyby mi to odečetli rovnou z výplaty, těch 150 korun, tak bych to nějak překousl, ale tohle je otravné,“ prohlásil další mladík.

Objevily se i komentáře o sociálním postavení. „205 korun měsíčně navíc budu mít jen když mě necháte jezdit mhdčkem na černo a dva dny budu bez jídla,“ prohlásila jedna uživatelka.

„Průměrnému zaměstnanci sebereme skrze odvody a daně (přímé i nepřímé) 65 % jeho výdělku a pak ho donutíme pod hrozbou exekuce platit instituce a prodejné komedianty, aby ho přesvědčovali, že je to správné, zodpovědné a oponenti buď pracují pro Putina, nebo ohrožují demokracii,“ glosoval situaci další.

Poměrně časté bylo srovnání s internetovou službou Netflix. „Netflix si zaplatíš, když víš, že se máš na co dívat a baví tě jejich seriály. Když tě to omrzí, tak zrušíš předplatné. HBO úplně stejný princip. Jak se dá zrušit předplatné ČT, když se na ni nedívám a nebaví mě tento kanál?“ ptal se Tomáš Mucala.

„Ty vole, představte si, že by Netflix přišel s tím, že mu všichni musíte platit čistě proto, že máte telefon. Bez ohledu na to, zda využíváte jeho služby, či nikoliv. Lidé by se začali bouřit a Netflix by za to skončil (naprosto oprávněně) před soudem…“ srovnával Tadeáš.

„Mám doma TV, není připojená k anténě (používám ji na Netflix a PS5), ale mohla by. A platím. I to mi přišlo jako dost silný kafe, ale OK. S mobily je to ovšem jiná úroveň. Obzvláště za situace, kdy největší nákladovou položkou ČT je... Sport,“ zmínil službu Lukáš ve spojitosti s tím, kolik peněz utrácí ČT za práva na přenosy sportovních utkání. Přitom za rok 2024 je to dle rozpočtu skoro 700 000 000 Kč.

Pokud srovnáme ceníky ČT, HBO a Netflixu, vychází ČT s chystanými 150 Kč jako nejméně nákladná. U Netflixu je nejlevnější měsíční předplatné za 199 Kč, nejdražší pak za 319 Kč. Rozdíly jsou v kvalitě obrazu a na kolika zařízeních je možné službu používat. Oproti ČT má také Netflix možnost odhlášení a neplacení, u které uvádí, že „účet lze kdykoli jednoduše zrušit dvěma kliknutími. Žádné poplatky za zrušení účtu.“

Podobná cenová hladina pak panuje u HBO, kde Standard stojí 219 Kč a Premium 299 Kč. I u HBO je rozdíl, na kolika zařízeních zároveň může běžet a v kvalitě obrazu. Kromě toho ale HBO slibuje také přenos letošní olympiády v Paříži a slevu, pokud člověk místo měsíčního předplatného zvolí roční.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Šebesta

Jak zabránit Číně, aby o nás sbírala citlivá data?

Podle mě také není problém jen v Číně, ale dnes už téměř neexistuje nic jako soukromý. I třeba EU dost šťourá do soukromý lidí - většinou to vydává za dobrý úmysl a možná to i dobře myslí, ale je to potřeba? Co vím, tak třeba chtěla mít možnost sledovat i soukromou korespondenci lidí na internetu at...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

???, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusehicotea , 21.05.2024 14:54:24
Už teď se platí za rádia ve služebních v autech, i když většina zaměstnanců český rozhlas neposlouchá a za dobu co jsme byla zaměstnaná jsme nikdy nezažila, že by se v práci někdo díval na televizi ( jeden zaměstnavatel televizi měl, používala se 2-3x ročně na veletrzích k propagaci výrobků firmy) a v práci 2 x ročně při školení, nikdy ne na sledování ČT. Fakt nechutné od veřejnoprávních nenažranců - proč tolik zbytečných rozhlasových stanic a televizních kanálů, na kterých se přiživují celé rodiny "umělců".

|  21 |  0

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…