Neuznávám Kosovo. Srbský trenér fotbalistů Černé Hory byl propuštěn, když odmítl nastoupit

08.06.2019 12:28

Rostoucí napětí a dlouhodobé spory mezi Srbskem a Kosovem se projevily i během fotbalového utkání. Srbský kouč Ljubiša Tumbakovič, trénující národní tým sousedící Černé Hory, odmítl být na lavičce v pátečním zápase s Kosovem, jehož samostatnost jeho vlast neuznává, za to byl poté odvolán.

Neuznávám Kosovo. Srbský trenér fotbalistů Černé Hory byl propuštěn, když odmítl nastoupit
Foto: archiv
Popisek: Vlajka jednostranně vyhlášeného Kosova

Trenér Tumbakovič podle všeho podlehl výhrůžkám radikálních skupin srbských fanoušků, kteří ho vyzývali, aby utkání s Kosovem bojkotoval. Podobný nátlak prý vyvíjela i srbská média. Ze stejného důvodu k zápasu nenastoupili i dva hráči srbského původu Filip Stojkovič a Mirko Ivanič, informoval černohorský list Vjesti.

Koučův přístup Fotbalový svaz Černé Hory označil za nepříjemné překvapení a zároveň porušení profesionálních povinností, píše ČTK. Zda jde o trvalé nebo jen dočasné řešení, svaz neuvedl. Vyjádřil také politování nad tím, že fotbal prohrál se záležitostmi, které s ním nemají nic společného.

Kosovo vyhlásilo v roce 2008 nezávislost a od roku 2016 jeho reprezentační tým hraje v soutěžích FIFA a UEFA. Srbsko ho spolu s několika dalšími zeměmi neuznává, s odvoláním u Mezinárodního sportovního soudu v Lausanne však neuspělo.

Kosovská kauza vyvolala vzruch například o na loňském mistrovství světa v Rusku. Tam se předvedli dva fotbalisté mající kosovské kořeny, ale reprezentující Švýcarsko. V duelu se Srbskem provokovali oslavou gólu, napodobující dvouhlavého orla,  součást státního znaku Albánie.

Ještě předtím se odehrál  skandál, když v kvalifikaci na mistrovství Evropy 2016 byly vylosovány do stejné skupiny Srbsko a Albánie a důsledkem byl zcela mimořádný skandál. Na podzim 2014 se vzájemný zápas v Bělehradě nedohrál poté, co v jeho průběhu začal létat nad hřištěm dron s vlajkou Velké Albánie, do které Albánci řadí značnou část území sousedních zemí a kterou tamní nacionalisté deklarují jako svůj konečný cíl. Když se srbští fotbalisté pokusili vlajku z dronu sundat, strhla se mezi hráči strkanice, do které zasáhlo i několik diváků, kterým se podařilo vniknout na hřiště. Rozhodčí odvolal hráče do kabin a Albánci poté odmítli nastoupit k pokračování zápasu se zdůvodněním, že mají obavy o svou bezpečnost.

Mezinárodní sportovní arbitráž v Lausanne po několika odvoláních přiřkla veškerou vinu srbské straně, zápas byl kontumován 3:0 pro Albánii a Srbsku byly ještě navíc odečteny další tři body a dostalo pokutu 100 tisíc eur.

Odvolání trenéra Tumbakoviče je ovšem zajímavé i z pohledu českých fotbalových fanoušků. Již příští týden má totiž tým Černé Hory hrát v Olomouci právě s českou reprezentací.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…