Nízké ceny energií jsou už minulostí. A možná je to dobře, říkal Síkela u bruselských chlebíčků

28.11.2022 17:46

Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN) přemýšlí nad tím, zda to, že ceny kolem dvaceti eur za megawatthodinu jsou již minulostí, není vlastně dobře. Přemýšlí nad tím, jestli si tímto totiž neuvědomíme, že dostupné energie nejsou samozřejmostí.

Nízké ceny energií jsou už minulostí. A možná je to dobře, říkal Síkela u bruselských chlebíčků
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela

„Ceny kolem dvaceti eur za megawatthodinu jsou minulostí. Ale ono je to možná dobře. Možná si uvědomíme, že dostupné energie nejsou samozřejmostí,“ poznamenal v podcastu Bruselské chlebíčky Českého rozhlasu ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN).

Země Evropské unie se minulý týden shodly na novém souboru opatření proti energetické krizi. Jeho konečné schválení však podmínily dohodou na omezení cen plynu. Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela po jednání s kolegy z unijních zemí oznámil, že české předsednictví bude pracovat na dosažení dohody. A dodal také to, že na 13. prosince svolal mimořádné zasedání ministrů, kde by mohly země své postoje sjednotit.

„Ještě neotevíráme šampaňské, ale dáváme lahev do lednice,“ řekl Síkela po zasedání. Dal najevo spokojenost se shodou na zmíněných bodech, které mají EU pomoci lépe se vyrovnat se současnou energetickou krizí. Ministr podotkl, že diskuse o plynovém stropu byla místy velmi bouřlivá a země dávaly najevo rozdílné názory na jeho parametry.

Síkelova radost, že se podařilo domluvit termín dalšího jednání, trochu konstrastovala se sliby, že EU je blízko dohodě na společném řešení energetické krize. Také proto jeho příspěvek vyvolal mezi občany směs rozčílení a pobavení.

V podcastu pak Jozef Síkela o jednání ještě hovořil. „Kompromis nebyl možný, protože jsme věděli, že na tom korekčním mechanismu, pokud jde o tu cenovou korekci plynu, se nebudeme schopni dohodnout, protože ten návrh přišel příliš pozdě. My jsme vděční, že ten návrh vůbec přišel, protože určitou dobu se zdálo, že ta Komise s tím návrhem ani nechce přijít. A samozřejmě se děje to, co je běžné. Je v tom do určité míry politika, je v tom do určité míry i ochrana nějakých národních zájmů. Každá ta země má určité národní zájmy, které se snaží ochránit a prosadit. Děláme to i my. Na tom prostě není nic neobvyklého,“ řekl Síkela s dodatkem, že otázka plynu je velmi citlivá.

Ministr Síkela řeší téma energií řešit celou dobu českého předsednictví. Uspořádal k tomu už větší množství summitů a ministeriád, ať v Bruselu, nebo v Praze.

V podstatě před každým sliboval zásadní průlom. Síkela důsledně prosazuje řešení na unijní bázi, i když Německo či Francie již mezitím přišly s vlastním modelem, jak pomoci svým občanům a firmám. Český ministr to jako ministr předsednické země kritizoval.

Jeden takový summit probíhal v Praze zrovna v době, kdy Německo oznámilo svou velkorysou podporu vlastním lidem. Český ministr mezitím pózoval fotografům a ujišťoval, jak Evropanům zajistí energii za přijatelné ceny.

 

 

„A vlastně se snažíme zavést něco, s čím nikdo nemá zkušenosti, a nemáme vlastně ani možnost, jak to otestovat. My to otestujeme teprve tehdy, až to začne fungovat, a pokud se spleteme, tak samozřejmě je tady určitá obava, aby to naopak nevedlo k ještě větším poruchám toho trhu, než kdyby tam ta korekce vůbec nebyla. Takže ta diskuse je složitá,“ dodal v pořadu Síkela.

„Devět měsíců po ruské invazi se českému předsednictví podařilo dojednat termín další schůzky. Mezitím se Francouzi a po nich Němci zařídili podle sebe, tak aby co nejvíce ochránili své domácí ekonomiky. Ostatní se tomu jako vždycky nějak přizpůsobí a nakonec se na to prdne bruselský štempl. Hoši, děkujem,“ poznamenal v reakci na tuto skutečnost jeden z diskutujících.

„Evropské hodnoty. S tím spojením se musíte mazlit,“ dodal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Nízkých cen jste se zbavili jako ...(edit.)...sami a ještě to všude vychvalujete., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseUnkr , 28.11.2022 17:56:27

|  5 |  0

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…