No tedy: Politik Andreje Babiše prý zmlátil kolegu tak moc, že nedošel na schůzi. A je zle

21.09.2016 7:49

Komunální politika v městské části Brno-jih nabrala velmi turbulentní tempo. Odchodem jednoho radního ztratila tamní koalice většinu a musela do svých řad přibrat TOP 09. Neméně zajímavá je i příčina koaliční roztržky. Odchodu radního totiž předcházela rvačka mezi dvěma koaličními partnery, která vyústila v kolotoč trestních oznámení.

No tedy: Politik Andreje Babiše prý zmlátil kolegu tak moc, že nedošel na schůzi. A je zle
Foto: Martin Šimák
Popisek: Pohled na Brno shora, letecký snímek

Vše měl podle webu Blesk.cz rozpoutat Ivan Konečný, koaliční zastupitel za hnutí ANO. Ten si měl počkat na kolegu z koalice Pavla Reicha z uskupení Zelená Republika před jeho domem, tam jej napadnout a zmlátit. Lékařskou terminologií lze podle napadeného Reicha incident shrnout jako „pohmožděniny a naražený nos“. Pro Konečného bude mít asi nejcitlivější dopad trestní oznámení, které na něj Reich podal.

Celá věc měla podle svědků z radnice být vyústěním delšího koaličního pnutí. „Měl jsem na starosti informační politiku radnice, přitom starosta z ANO na to najal externí firmu, aniž by mě informoval. A takových věcí bylo více,“ líčí zelený Reich, který v koalici působil jako radní. Následovalo prý několik incidentů z obou stran, které vyvrcholily napadením před domem.

Důvodem podle Reicha bylo to, že jen o chvíli později mělo začít zasedání zastupitelstva. A i tam se děly nevídané věci. Napadený zelený Reich byl totiž zastupiteli odvolán z Rady. Nebo z ní odstoupil. Verze obou stran se totiž zásadně liší.

CELÝ TEXT ZDE

Ivan Konečný tvrdí, že Reich informoval SMS zprávou vedení radnice, že odstupuje z funkce radního, a zastupitelstvo hlasováním pouze vzalo jeho rozhodnutí na vědomí. Reich naopak tvrdí, že žádnou SMS neposílal ani jinak nikoho neinformoval o svém odstoupení a odvolán byl proti své vůli v době, kdy byl po útoku kolegy v lékařské péči. „Kvůli napadení, po kterém jsem skončil na ošetření v nemocnici, jsem se nemohl zúčastnit zastupitelstva a vyjádřit se k odvolání,“ líčí.

Reicha v Radě nahradil jeho kolega ze Zelené Republiky David Rotrekl. Koalice však ztratila Reichův hlas v zastupitelstvu, neboť napadený se nadále necítí být součástí koalice. Ta však měla nejtěsnější většinu 10 z 19 zastupitelů, jeho odchodem se tedy stala menšinovou.

Řešení se našlo poměrně rychle. Koalice přibrala do svých řad jednoho zastupitele TOP 09, a tím opět získala většinu.

Opozice na protest proti připravené rošádě opustila jednání zastupitelstva. „Z jednání zastupitelstva jsme společně za klub ČSSD, KSČM a ODS odešli na protest proti tomu, že člen rady za ANO fyzicky napadl člena za Zelenou Republiku. A pokud někdo v nepřítomnosti odvolá zmláceného radního a nahradí ho člověk z opozice, nemá to co dělat s demokracií,“ uvedl šéf klubu ČSSD Josef Haluza. Ten je bývalým starostou a nyní lídrem nejsilnějšího zastupitelského klubu. ČSSD totiž sice v Brně-jih komunální volby vyhrála, ale díky dohodě ostatních stran skončila v opozici.

V Radě nakonec skončil i druhý účastník bitky Konečný, který na jednání zastupitelstva funkci dobrovolně složil. Uvolnil tak místo v Radě Petru Kittnerovi z nově přistoupivší TOP 09.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…