Noční telefon Jakuba Železného kvůli Číně. A dotaz na drogy

21.02.2022 14:15 | Ze sítí

Kolem moderátora ČT Jakuba Železného je zase živo. Příčinou jsou jeho dokola opakované hodnoticí výroky ohledně režimu panujícího v Číně. Lavinu zloby strhnul radní ČT Luboš Xaver Veselý, který se na zasedání zeptal na nějakou možnost kontroly alkoholismu, drog, či psychických onemocnění u pracovníků ČT. Železného se zastali kolegové Fridrichová a Moravec. A vytočil ho mladík z Přísahy, kterému vadila fotka, kterou si Železný přidal na sociální síť. Železný mu údajně ve 22.30 naštvaně zavolal. Věc má ale dobrý konec.

Noční telefon Jakuba Železného kvůli Číně. A dotaz na drogy
Foto: Repro ČT24
Popisek: Jakub Železný háže své papíry po poslanci Patriku Nacherovi (ANO). Přihlíží poslanec Lukáš Vlček (STAN)

Na posledním zasedání Rady ČT dne 16. února 2022 se mimo jiné řešilo i vystupování moderátora ČT Jakuba Železného. Začaly se totiž množit stížnosti diváků na opakovanou Železného vsuvku, že zimní OH 2022 se konají v totalitní komunistické Číně. Podle ředitele zpravodajství České televize Zdeňka Šámala jde čistě o osobní postoj moderátora. „Mám rád zpravodajství bez adjektiv, protože případná adjektiva vytvářejí soubor známých faktů a netřeba je zdůrazňovat a v tomto směru jsem i kolegy informoval,“ reagoval na dotaz k Železnému a jeho práci.

Anketa

Pokud bude Petr Pavel opravdu kandidovat na prezidenta,...

hlasovalo: 18355 lidí

„Veřejnost volá po osobnostech, moderátoři by měli být osobnostmi, na druhé straně to může sklouznout k něčemu, co je na hraně nebo i za hranou,“ uvedl k věci radní Roman Bradáč, sám ověnčen mnoha lety zkušeností z práce na obrazovce ČT. Popsal, že živé vysílání je složitější záležitost.

Na otázku pak plynule navázal radní Luboš Xaver Veselý, který uvedl, že na téma výroků Jakuba Železného dostává v posledních dnech mnoho dotazů od koncesionářů ČT. Oznámil, že mu kvůli Železnému psali i dva lékaři, a to nezávisle na sobě. V návaznosti na to vytáhl Veselý otázku opravdu těžkého kalibru, a totiž, zda vedení zpravodajství pracuje i s nástroji, které by u zaměstnanců potenciálně vyloučily psychickou chorobu, případně užívání drog či alkoholu. „Uvažujete i o této alternativě? Protože každému z nás se může stát, že psychicky onemocní,“ rozvedl Veselý svou myšlenku.

Ředitel Šámal po kratší odmlce zareagoval s tím, že užívání alkoholu je na pracovišti zakázáno a několikrát v minulosti již vnitřní mechanismy nějaké prohřešky, byť na jiných pracovních postech, odhalily. Mělo však jít o ojedinělé incidenty. Na bližší podrobnosti ohledně potenciálních problémů se Šámal zavázal pohovořit s HR ředitelkou.

O co přesně v případě Jakuba Železného jde? Po dobu konání OH v Pekingu i krátce před jejich zahájením na obrazovkách ČT diváky zatvrzele informoval o tom, že se hry konají v totalitní komunistické Číně. Své počínání pak měl potřebu obhajovat na sociálních sítích, a to už prvního února, ještě před startem sportovní události. „Jak prosté: Proto, že olympiáda je v totalitní komunistické Číně. 32 let po revoluci dumat, zda pravdu a fakta říct, nebo neříct, či nějak po švejkovsku upravit? Ne,“ vysvětloval divákům svůj postoj.

 

Pak byl asi dva týdny klid. A to do chvíle, než radní ČT na svém zasedání otázku Železného projevů vytáhli. To rozpálilo Železného kolegyni Noru Fridrichovou, která si na twitteru přisadila ve stylu Barta Simpsona a dokola opakovala Železného výrok.

 

Moderátora Železného zastání od kolegyně potěšilo a rozhodl se do problému ještě jednou zabrousit. Poděkoval Fridrichové a Václavu Moravcovi, kteří se ho zastali, a přispěl i střípkem z „české“ reality – snímkem krabice údajně od české výbavy pro olympioniky, na které se skví velký nápis „Made in China“.

 

Na Železného poděkování zareagoval i Moravec. „Milý Kubo, nechutné útoky některých radních ČT, kteří s lehkostí bolševických kádrováků 50. let zpochybňují profesní a lidskou integritu moderátora ČT, jsou za hranicí myslitelného,“ vypořádal se s kritikou od Luboše Xavera Veselého. „Jsem hrdý, že mohu být Tvým kolegou,“ vzkázal na závěr Železnému a poslal mu srdíčko.

 

Kvůli příspěvku Železného s krabicí „čínského“ oblečení pro olympioniky se ještě strhla mela. „Pracuji v AlpinePro. Bohužel je to z vaší strany trochu dezinformace. Oblečení se vyrábí v Bangladéši nebo v České republice (některé kusy z olympijské kolekce jsou z ČR). Lze to najít na cedulkách, které jsou na každém kusu oblečení,“ napsal Železnému uživatel David Žofka, který se představil jako pracovník dané firmy a v profilu na sociální síti Twitter má uvedeno, že je členem politického hnutí Přísaha. K věci je nutné podotknout, že Železný nikde netvrdil, že by oblečení mělo být vyrobeno v Číně. Žofka později tweet raději smazal a nahradil jej omluvou. Ta ale ukazuje zajímavé dění, které jí předcházelo.

 

Ve druhé části své omluvy totiž Žofka zveřejňuje, že mu (poněkud rozčilený) Železný volal. „Když jsem zvedl v půl jedenácté večer telefon a volající se mi představil jako Jakub Železný, nevěděl jsem jak reagovat. Byl naštvaný, že jsem jeho tweet označil jako dezinformační. A měl pravdu. Nenapsal, že se oblečení v Číně vyrábí,“ popsal Žofka svůj nečekaný noční hovor. Následně doplnil, že uznal svou chybu a že si s Železným vše vyříkali.

 

Za moderátora ČT se postavil i český elf Bohumil Kartous, který jeho slova zopakoval na sociální síti Facebook a přidal výzvu k jeho podpoře. „Reaguji na požadavek ze strany pana Veselého, člena Rady ČT, aby byl prověřován psychický stav a způsobilost moderátorů ČT. Reagoval tím na skutečnost, že moderátor ČT Jakub Železný označil Čínu za komunistickou totalitu. Na stranu Železného se postavila například Nora Fridrichova s tím, že odmítá podobné snahy o diskreditaci odporující faktu, a tedy i Kodexu ČT. Čína je totalitní země, ve které není umožněna politická soutěž završená svobodnými volbami a veškerou politickou moc má v rukou komunistická strana Číny. Chceme společně s Otakarem Foltýnem podpořit moderátory ČT, aby neustupovali nátlaku, jehož cílem je tuto skutečnost relativizovat. Proto sdílíme tento post na FB. Budeme rádi, pokud se přidáte,“ napsal pro své příznivce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mak

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…