Nová šéfka ÚSTR vystoupila před kamery. A toto se odehrálo za nimi

18.04.2013 17:07

REPORTÁŽ Cirkus kolem ÚSTR se dostal do stadia vypjatých protestů a propouštění managementu bývalého ředitele Daniela Hermana. Občas to přechází do roviny komických frašek, to když odborář rozdává své knížky s tím, že je taky novinář a má tedy nárok účastnit se tiskovky. Nynější ředitelka Pavla Foglová ale už chce konec hysterie.

Nová šéfka ÚSTR vystoupila před kamery. A toto se odehrálo za nimi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Rada ÚSTR se vyjádřila k aktuální situaci v ústavu. Místností se nesla nesouhlasná vyjádření spolu se smíchem

V Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) je živo už na vrátnici. Stojí před ní místopředseda Nezávislé odborové organizace (NOO) ÚSTR Miroslav Vodrážka a živě gestikuluje, že ho nejspíš na tiskovku nepustí, protože je u současného vedení v nemilosti. Vše však dopadne mnohem klidněji.

Já jsem taky novinář

Prý bylo Vodrážkovi řečeno, že není akreditovaný novinář, protože nezastupuje žádné médium. Místopředseda NOO ÚSTR však u vrátnice žurnalistům sděluje, že volný novinář a publicista je. Na důkaz svého tvrzení každému na požádání dá svou knihu Manifest existenciálních dějin. Vzápětí přijde mluvčí ÚSTR Pavel Ryjáček, kterého předtím jeden z procházejících nazval vrchním censorem. Novináře pouští dovnitř ÚSTR, tedy za nápis: „Ten, kdo nezná svou minulost, je odsouzen ji opakovat“, a Vodrážku s nimi.

„Zničit odborovou organizaci ÚSTR bude velmi obtížné, ale největší problém je samotná legitimita paní ředitelky. Její největší problém je koncepce,“ sdělil Vodrážka s indiánem na tričku schovaným pod sakem. Právě odbory totiž jednoznačně vyzvaly novou ředitelku ÚSTR Pavlu Foglovou, aby odstoupila.

Výpověď Foglové

Nynější ředitelce ÚSTR prý s koncepcí instituce pomáhalo několik odborníků, ale napsala ji svýma rukama. „Odboráři mají právo z Ústavy na protesty. Je to legitimní. Nicméně jsou zde od toho, aby chránili práva zaměstnanců. Upřímně řečeno, ředitele volí rada, ta má silný mandát Senátu, takže v tom nevidím zájem o ochranu práv zaměstnanců,“ sdělila ParlamentnímListům.cz Foglová.

Šéfku Archivu bezpečnostních složek (ABS) Zlatuši Kukánovou chce ředitelka odvolat, jakož i další vedoucí pracovníky ÚSTR. „Topmanagement odmítá komunikovat, a to mě staví do nesnadné role. Chci, aby ústav začal fungovat,“ řekla. Ostatně odvolání ředitelky ABS už leží na stole a Pavla Foglová ji vnitřní cestou vyzvala, aby se do svého odvolání zdržela jakýchkoliv personálních kroků. Nakonec ředitelka ÚSTR Foglová dodala: „Kdyby mělo dojít k tomu, že by klíče od ABS byly předány nějaké politické klice, tak okamžitě skončím, protože jsem byla přijata na to, aby se z něj naopak zpřístupnilo co nejvíce složek.“

Protesty ostatních

Právě místopředseda NOO ÚSTR Miroslav Vodrážka zaslal ParlamentnímListům.cz další protesty ze strany veřejnosti proti nastupujícímu vedení ÚSTR. „Protestujeme proto proti tomu, že Ústav pro studium totalitních režimů ovládla sociálně demokratická skupina s komunisty v pozadí. Žádný z nich nemá právo se na práci tohoto ústavu podílet, protože samy tyto strany jsou původci nastolení totalitního komunistického režimu v únoru 1948 v Československu. Vyzýváme historiky celého světa a celou světovou veřejnost, aby odsoudila tento postup zmíněné skupiny členů České strany sociálně demokratické s komunisty v pozadí, těchto cynických technologů moci, a zasadila se spolu s námi o nápravu,“ napsali třeba signatáři iniciativy Právní narovnání zločinů komunismu, jimiž jsou například Český svaz technických praporů, Klub Dr. Milady Horákové, Společnost Dr. Edvarda Beneše, Konfederace politických vězňů a další organizace.

Prezidentu Miloši Zemanovi navíc došel dopis od lotyšského Muzea okupací, který vyjadřuje rozhořčení nad situací v ÚSTR. Ředitelka ÚSTR Pavla Foglová nicméně na tiskovce několikrát zmínila, že by si nyní nejvíce přála, aby současná hysterie přešla postupně v klid, v němž by vědci mohli opět začít koncepčně pracovat.

  • Další reportáže ParlamentníchListů.cz ČTĚTE ZDE
     

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Ing. Petr Mach, Ph.D. byl položen dotaz

cenzura

Jak v EU ovlivníte, zda u nás bude zachována svoboda projevu, kterou má snahu tato vláda omezit a jak píšete i vy, schovává to za jakýsi boj s dezinformacemi?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Hnus. Ani pes je nesežral.“ Češi si všimli, kdo zkazil piškoty. Jurečka to tehdy přikryl

8:00 „Hnus. Ani pes je nesežral.“ Češi si všimli, kdo zkazil piškoty. Jurečka to tehdy přikryl

„Hnus.“ „Odporná chuť i konzistence.“ „Nedá se to žrát.“ – Těmito slovy hodnotí lidé v několika posl…