Novinář má pozoruhodné informace, jak se z Jiřího Drahoše stal kandidát kavárny. Šlo o podnikatelský plán...

28.01.2018 8:35

Komentátor Martin Weiss nešetřil na serveru Echo24.cz tvrdými slovy. Slovní ránu dostal jak Jiří Drahoš, tak Miloš Zeman. Profesor Drahoš jich ale nakonec schytal přece jen víc. Prý se mohlo řadě lidí zdát, že Drahoš může být dobrým prezidentem. Dokud nezačal mluvit...

Novinář má pozoruhodné informace, jak se z Jiřího Drahoše stal kandidát kavárny. Šlo o podnikatelský plán...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Drahoš

Prezidentské volby skončily a Miloš Zeman s Andrejem Babišem dominují politické scéně a nemají proti sobě podobně silné soupeře. „Je to mizerný stav – z hlediska politické rovnováhy, z hlediska všech Zemanových zlých vlastností, které jeho voliči dokázali spolknout. A i proto, že poslali na Hrad člověka v úpadku sil, který bude čím dál tím více duševně nepřítomnou loutkou v rukou své kamarily. A postarali se o to, že budou muset jít k volbám znovu – dřív než za pět let,“ napsal Weiss hned na úvod.

Na druhé straně u Zemana ocenil, že se zachoval jako politický matador a už před prvním kolem dokázal sjednotit své voličstvo. Dokázal se s předsedou SPD Tomiem Okamurou domluvit na tom, že tento protiuprchlický a protiislámský politik nebude kandidovat. Kdyby kandidoval, nevyhrál by, ale notně by ublížil Miloši Zemanovi. Stejně tak Zeman eliminoval možného soka z hnutí ANO. Kdyby kandidoval na prezidenta Martin Stropnický, mohl by vyhrát a Zeman by byl nucen odejít. 

Zemanovi ovšem hrála do karet ještě jedna věc. Dlouhé měsíce bylo jasné, že druhá přímá volba prezidenta nebude ničím jiným než referendem o Miloši Zemanovi. A protizemanovský tábor nedokázal vygenerovat dostatečně silného protikandidáta. Profesor Jiří Drahoš takovýmto silným kandidátem rozhodně nebyl.

„Velkou roli v jeho kandidatuře hrála podpora velkých podnikatelských skupin. Máme-li věřit některým informacím, bylo to dokonce tak, že zde byl nejprve politicko-podnikatelský plán, tým, a hledal se nosič (což nevylučuje Drahošovu vlastní ambicióznost),“ podotkl Weiss.

Celý článek naleznete zde.

Miloš Zeman zabodoval v debatě na televizi Prima, čímž zvedl ze židlí ty své voliče, kteří v prvním kole zůstali sedět doma. Naproti tomu Jiří Drahoš při debatě v České televizi podobně nezabodoval. Mohlo se sice zdát, že tento pan profesor může být dobrým prezidentem. Jenže jen do chvíle, než začal mluvit.

Drahoš se jevil jako dobrý prezident. Dokud nezačal mluvit

Anketa

Jste ochotni podat ruku příznivci kandidáta, kterého jste ve 2. kole nevolili a říct: Jsme všichni Češi, pojďme se na to vykašlat. ?

84%
16%
hlasovalo: 9677 lidí
„V tu chvíli se objeví nejistý, nabiflovaný člověk, jenž evidentně není ve svém živlu. Na to, na co byl připraven, měl snaživou, jakoby v průzkumech testovanou odpověď. Na to, na co nebyl připraven, odpovídal frázemi. Fráze je dvojnásobná ztráta: vytváří dojem neautentičnosti, a navíc představuje promrhanou příležitost. A když šlo do tuhého, všiml si nezaujatý divák, že i Drahoš se uchyluje k populistickým faulům. Když ho moderátorka informovala, že o temných místech kariéry jeho kampaňového manažera informovala média včetně veřejnoprávního Českého rozhlasu, odmávl to Drahoš jako ‚mediální spekulace‘. Odmyslete si, že to říká váš Antizeman, a poctivě si odpovězte na otázku, koho vám to připomíná,“ nešetřil dál ostrými náboji komentátor.

K dovršení všeho zlého navíc podle Weisse pohořeli ve chvíli, kdy měl voličům vyslat jasné sdělení, proč by měli volit právě jeho. V tu chvíli měl šedesát vteřin jen pro sebe. Nikdo mu neskákal do řeči. A dopadlo to naprosto katastrofálně. Kdo to komentátoru nevěří, má si závěr prezidentské debaty na veřejnoprávní televize pustit ze záznamu.

Lidé chtějí v prezidentském úřadu vidět člověka, který se dokáže pod tlakem rozhodovat. Možná udělal hromadu chyb, vyjadřuje se jako hulvát, ale když jde do tuhého, vyřkne jasné slovo. U Drahoše tuto jistotu neměli.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…