O 50 000 Kč. Rodičovský příspěvek bude navýšen

23.06.2023 16:20

MONITORING Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) oznámil zvýšení rodičovského příspěvku na 350 tisíc korun. Vládnoucí pětikoalice prý na zvýšení o 50 tisíc korun našla shodu, zároveň se ale o rok krátí možná doba čerpání na tři roky. Návrh nyní Jurečka předloží ke schválení vládě a Poslanecké sněmovně.

O 50 000 Kč. Rodičovský příspěvek bude navýšen
Foto: pixabay.com
Popisek: Rodina - ilustrační foto

„Jednání K5 potvrdilo od 1. ledna zvýšení o 50 tisíc korun a zkráceni čerpání na tři roky, podotýkám zkráceni čerpání nikoliv zkrácení možnosti být doma s dítětem do čtyř let věku. Tato základní dohoda již je potvrzena a takto bude novela zákona o státní sociální podpoře upravena a schválena na jednání vlády v příštích týdnech,“ uvedl Jurečka pro iDnes.cz a zdůraznil, že zkrácení čerpání rodičovského příspěvku neznamená zkrácení možnosti být doma s dítětem do čtyř let.

Anketa

Je třeba, aby si bezpečnostní složky dávaly pozor na Rusy, kteří u nás žijí?

14%
86%
hlasovalo: 21920 lidí
Na návrhu v této podobě se podle Jurečky shodlo všech pět vládních stran. Potvrdil to mimo jiné i předseda Pirátů a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš. „Ano, od 1. ledna by mělo dojít k navýšení rodičovského příspěvku o 50 tisíc korun. Za to jsme za Piráty bojovali už od minulého jara. Tedy přes rok. Současná ekonomická krize totiž tvrdě dopadla na rodiče s malými dětmi, o samoživitelkách a samoživitelích nemluvě. V přepočtu na počet lidí v domácnosti mají nyní v průměru nejméně peněz ze všech. Rodičovský příspěvek se totiž léta nezvyšoval, zatímco ceny potravin či energií letěly nahoru. Dnes se tak rodičovská pohybuje mezi 7 – 9,5 tisíci korunami měsíčně. Jsme moc rádi, že se nám nakonec podařilo na tomto s koaličními partnery vyjednat shodu,“ prohlásil Bartoš, že Piráti byli spolu s lidovci největšími zastánci zvýšení příspěvku.

Zdrženlivě se k navýšení stavěla ODS nebo TOP 09, její předsedkyně Markéta Pekarová Adamová navýšení podmínila zkrácením doby čerpání. „TOP 09 nechce, aby šlo o zvýšení na dluh, a proto navrhujeme souběžně se zvýšením zkrátit maximální délku pobírání do tři let věku dítěte. Souběžně s tím však musí být zajištěna dostatečná kapacita školek a dětských skupin ve všech regionech,“ uvedla již dříve předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

22:30 „Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

Doslova bouři vyvolal řeporyjský starosta Pavel Novotný poté, co prohlásil, že nemocná dcera Felixe …