O Vladimíru Dlouhém: Říkali mu Mazlík, do KSČ vstoupil z lásky ke kapitalismu

04.07.2012 8:26

Finančně podpořil Havla, vyhýbal se konfliktům a vysloužil si přezdívku mazlík. O kom je řeč? O jednom z prezidentských kandidátů a exministrovi průmyslu Vladimírovi Dlouhém, který by se rád stal příštím českým prezidentem. Podaří se mu to navzdory tomu, že mu bývá dávána za vinu privatizace Poldi Kladno?

O Vladimíru Dlouhém: Říkali mu Mazlík, do KSČ vstoupil z lásky ke kapitalismu
Foto: archiv
Popisek: Vladimír Dlouhý, prezident Hospodářské komory ČR

Exministr průmyslu a obchodu Vladimír Dlouhý, který před časem oznámil svou kandidaturu na prezidenta, se v lecčems podobá dalšímu prezidentskému kandidátovi Janu Fischerovi. Oba vyli před listopadem 1989 členy KSČ a po listopadu patřili k nejpopulárnějším politikům. V něčem se však liší. Zatímco se Fischer velmi často omlouvá za příslušnost ke komunistům, Dlouhý sám k sobě tak kritický zdaleka není. Informuje o tom dnešní MF Dnes.

Za Poldovku je kritizován tak trochu neprávem

Na počátku devadesátých let se Dlouhý stal členem ODA. Jeden z předsedů strany, někdejší senátor a filosof Daniel Kroupa k tomu v rozhovoru pro deník poznamenává, že Dlouhá vstoupil do KSČ z lásky ke kapitalismu.

„Vladimír Dlouhý nám prezentoval svoji předlistopadovou činnost následovně: Do KSČ vstoupil, aby mohl studovat tržní hospodářství. Když to zjednoduším, že vstoupil do KSČ z lásky ke kapitalismu," uvádí Kroupa v MF Dnes. Za zmínku stojí, že si v ODA pro svou popularitu mezi voliči a jemné rysy vysloužil přezdívku „Mazlík.“ Sám dlouhá vzpomíná, že tuto přezdívku neměl příliš rád, ale při jejím vyslovení se smál už tehdy a baví ho  dodnes.

Podpořil Havla

Ekonom Dlouhý má však za sebou i neúspěchy. Jedním z nich je i privatizace Poldi Kladno. Přímo v Kladně se dokonce objevil poněkud kousavý návrh občanů, aby byla jedna z městských ulic pojmenována po něm, když zdejšímu průmyslu tak prospěl. Podle Kroupy je v tomto případě Dlouhý očerňován trochu neprávem. Proč?

„U Poldi Kladno je obviňován tak trošku neprávem. Ustoupil veřejnému mínění, které volalo po privatizaci obálkovou metodou. Ale to pak nikdy předem nevíte, kdo všechno vám tu obálku dá a co do ní napíše,“ podotýká někdejší senátor.

Na spolupráci s Dlouhým Kroupa nevzpomíná ve zlém. Je to podle jeho názoru muž, který se vyhýbal kontroverzním tématům, čím si dokázal získat oblibu mezi lidmi, ale v některých okamžicích jednoznačně podpořil Václava Havla. Pomohlo mu sponzorsky. Není bez zajímavosti, že i v onom nekonfliktním vystupováním se velmi podobá Janu Fischerovi.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …