O post šéfa celníků usilují tři lidé. Bude mezi nimi i Šlachta?

21.07.2016 17:06

O místo generálního ředitele Celní správy usilovali čtyři lidé. Ve výběru ale zůstali jen tři, jeden nesplňoval vypsané požadavky. Právě o tomto postu se už nějaký čas spekuluje jako o možném budoucím působišti bývalého šéfa Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Roberta Šlachty.

O post šéfa celníků usilují tři lidé. Bude mezi nimi i Šlachta?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Robert Šlachta, bývalý šéf ÚOOZ

To, že Šlachta by mohl od policie přesedlat k Celní správě se stejně mocnými nástroji, jako má ÚOOZ, připustil o víkendu v rozhovoru pro deník Právo ministr financí a Šlachtův velký fanoušek Andrej Babiš. „Pokud Šlachtu vnitro ani pan premiér nikde neumístí, tak se mohu zeptat na Celní správě,“ připustil vicepremiér. Šlachta sám budoucí pracoviště zatím tají, ale není vyloučeno, že jej nakonec Babiš v rámci svého předvolebního protikorupčního tažení na Celní správě zaměstná. Je to totiž ministr, kdo šéfa celníků do funkce jmenuje. „Nikdo mi žádnou pozici zatím nenabídl; asi kvůli tomu, že mám teď tak nepopulární jméno,“ citoval před časem Šlachtu server Echo24.cz. „Já jsem řekl, že bych chtěl pracovat ve státní správě i nadále, ale jelikož mi zatím nikdo ani z Celní správy ani odjinud nic nenabídl, tak jsou to zatím stále spekulace.“

„Do výběrového řízení na generálního ředitele Celní správy se přihlásili čtyři uchazeči, z toho byl jeden vyřazen pro nesplnění podmínek,“ potvrdila informace ParlamentníchListů.cz mluvčí Ministerstva financí Kateřina Vaidišová. Před létem rezignovalo téměř celé vedení Celní správy. Další výběrová řízení, tedy na náměstky generálního ředitele, jsou plně v kompetenci Generálního ředitelství cel.

Robert Šlachta o sobě dal naposledy vědět deníku Právo, kterému sdělil, že se registroval na Úřadu práce. Před časem sám naznačil, že se do práce aktivně vrhne v září – a právě v tomto měsíci má být nový šéf celníků oznámen.

Téměř celý management Celní správy rezignoval těsně před létem. Nejprve rezignoval generální ředitel Pavel Kašpar, následně jeho přímí podřízení. Kašpar oznámil svůj konec v květnu s tím, že ke konci června z čela úřadu odejde ze zdravotních důvodů. Některá média si v této souvislosti zaspekulovala, že za rezignací stála i nespokojenost Ministerstva financí s prací vedení celníků, hlavně s rychlostí přípravy celníků na nové kompetence spojené s elektronickou evidencí tržeb.

Ekonomický náměstek Tomáš Pinkas rezignoval 16. června, ve funkci skončil posledního července. „U Celní správy nerad končím po 24 letech,“ řekl Pinkas serveru Echo24.cz. K odchodu ho prý vedla řada důvodů, především pak rezignace Kašpara. „A pak už to jsou jenom maličkosti. Odchod dvou zástupců, zvýšený zájem o moji osobu a souhra, doufejme, náhod,“ doplnil. Podrobnosti ale Pinkas neuvedl.

K poslednímu červnu opustil funkci také zástupce generálního ředitele pro výkon Vladimír Štainer. „Důvod je prostý, ztráta motivace. Ano, souvisí to jednoznačně s rezignací pana Kašpara,“ řekl Štainer. Začátkem června skončil také dočasný náměstek František Halás, když mu podle Správy vypršela doba, po kterou byl do funkce pověřen. Z původní sestavy zůstala jen zástupkyně generálního ředitele Vendulka Holá, která úřad prozatímně vede od července. Důvody rezignace celého vedení celní správy nejsou známy, ale určitě to nebude samo sebou.

Je to málo známé, ale Celní správa má k dispozici obdobný aparát i možnosti vyšetřování jako elitní jednotky policie. Navíc, celníků je pět tisíc oproti pěti stovkám Šlachtova, dnes už bývalého, ÚOOZ.

Celníci mají svoji vlastní operativu, tedy jakési „tajné“ pracující v prostředí, celníci mohou odposlouchávat telefony, sledovat e-maily, mají svou vlastní zásahovou jednotku. Celní správa má snazší možnost prolamovat bankovní tajemství než policie a má k dispozici finančně-analytický útvar Ministerstva financí, který se specializuje na praní špinavých peněz. A co víc, práci celníků nedozorují státní zástupci, celníci se zodpovídají Ministerstvu financí, respektive ministrovi. Trestné činy celníků pak vyšetřuje stejně jako u policistů Generální inspekce bezpečnostních sborů.

Není vyloučeno, že mezi kandidáty na šéfa celní správy figuruje i bývalý ředitel Vězeňské služby Pavel Ondrášek. Ten se ocitl na konci loňského roku bez práce po soudně nařízeném návratu jeho předchůdce Petra Dohnala. Ondrášek v únoru nastoupil do Celní správy. Místo mu sehnal ministr financí Andrej Babiš přímo na Generálním ředitelství cel. Pro Ondráška tam byla nově zřízena pozice bezpečnostního poradce.

Jaká jsou kritéria pro kandidáty na nového šéfa celníků?

Lustrační osvědčení (u osob narozených do 1.12.1971).

Oprávnění přístupu k utajovaným informacím podle zákona č. 412/2005 Sb. o ochraně utajovaných informací a o bezpečnostní způsobilosti na stupeň utajení, ve znění pozdějších předpisů, na stupeň utajení Tajné, EU + NATO.

Oprávnění přístupu k utajovaným informacím bude realizováno v průběhu výběrového řízení.

Splnění podmínek ustanovení § 22 odst. 2 a 3 zákona (zejména dosahování alespoň velmi dobrých výsledků ve výkonu služby dle služebního hodnocení).

Jiné zvláštní požadavky:

– zdravotní způsobilost III. sloupec

– fyzická způsobilost IV. kategorie

– osobnostní způsobilost: osobnostně způsobilý(á)

Další odborné požadavky:

– základní celní zkouška

– jazyková znalost B2/C1

Další znalosti a dovednosti (nesplnění není důvodem k nezařazení do výběrového řízení):

– velmi dobré organizační a komunikační schopnosti

– časová flexibilita a zkušenost s řízením kolektivu

– orientace v právních předpisech České republiky a Evropské unie s dopady na celní správu České republiky

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jaroslav Šťastný

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…