ODS: Státy, které nejsou schopny hlídat vnější hranici EU, by měly opustit Schengen

28.04.2016 12:07

Vláda by podle ODS měla na evropské úrovni iniciovat jednání o vyloučení států, které nejsou schopné chránit vnější hranici Evropské unie, ze Schengenu. Měla by být také aktivně připravena na dočasné uzavření českých hranic a odmítnout liberalizaci bezvízového styku s Tureckem, uvedl dnes na tiskové konferenci šéf opoziční strany Petr Fiala.

ODS: Státy, které nejsou schopny hlídat vnější hranici EU, by měly opustit Schengen
Foto: ODS
Popisek: ODS

Fiala, který dnes představil aktualizovaný plán ODS na řešení migrační krize, je přesvědčen o tom, že Česko je neustále ve vleku událostí. Aby se to změnilo, měla by podle něj vláda Bohuslava Sobotky (ČSSD) učinit několik konkrétních kroků.

Prvním z nich je právě vyvolání jednání o vyloučení některých zemí ze schengenského systému. Nejčastěji se v této souvislosti mluví o Řecku, které dlouhodobě migraci nezvládalo. Poté, co vstoupila v platnost dohoda Evropské unie s Tureckem, se ale počet běženců přicházejících do osmadvacítky výrazně snížil, a vyloučení Řecka ze Schengenu je tak velmi nepravděpodobné.

Mezi další body, které ODS navrhuje, patří dvoustranná jednání se státy severní Afriky o zřízení takzvaných hotspotů na jejich území nebo spuštění informační a preventivní kampaně v zemích původu migrantů, která bude pravdivě informovat o rizicích a postizích v případě nelegálního překročení hranic zemí EU.

Opoziční strana je také pro uzavření dohod o navracení migrantů se zeměmi, s nimiž Česko buduje mezinárodní rozvojovou spolupráci, nebo změnu Ženevské úmluvy o uprchlících, která podle ODS už nereaguje na aktuální „stěhování národů“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…