ODS a spol. to nejde. Senátor: Jedni to zruší, druzí to chtějí a třetí to zažalují. Lidé nám nerozumí

05.04.2021 9:18

Průzkumy již pár týdnů ukazují, že koalice Pirátů a Starostů v preferencích voličů jednoznačně vyhrává nad Andrejem Babišem a jeho hnutím ANO. Pravicová koalice Spolu, koalice ODS, lidovců a TOP 09, však zůstává až třetí. Předseda ODS Petr Fiala už sice několikrát oznámil, že hodlá stanout v čele příští vlády, ale přízeň přibližně 18 procent voličů naznačuje, že jeho vize vedení země zůstane u ledu. Čím to je, že koalice ODS, lidovců a TOP 09 drží Spolu, ale zůstává bez výraznější podpory voličů?

ODS a spol. to nejde. Senátor: Jedni to zruší, druzí to chtějí a třetí to zažalují. Lidé nám nerozumí
Foto: Repro Facebook
Popisek: Předsedové tří koaličních stran po podepsání memoranda

Deník N se zamýšlí nad tím, proč pravicová koalice Spolu, tedy koalice ODS, lidovců a TOP 09, nenaplňuje své cíle a prozatím podle průzkumů rozhodně nemůže pomýšlet na vítězství. Předsedovi ODS Petru Fialovi možná nezbude než zapomenout na svůj premiérský sen.

Anketa

Jste pro okamžité otevření restaurací?

43%
57%
hlasovalo: 17073 lidí

Podle posledního průzkumu agentury Kantar CZ totiž pravicovou koalici Spolu preferuje asi 17,5 procenta voličů, zatímco Babišovo hnutí ANO si drží podporu 22 procent voličů a koalici STAN a Pirátů momentálně preferuje na 34 procent voličů.

Předseda lidovců Marian Jurečka však tvrdí, že průzkumy, které si nechala zpracovat koalice sama, jsou k ní o poznání příznivější.

„Naše interní průzkumy máme od prosince na větším vzorku, jsou přesnější a ve všech se pohybujeme nad dvacet procent. Od ledna nám roste i potenciál,“ uvedl Jurečka.

Senátor Zdeněk Nytra z ODS má však za to, že pravicová koalice má důvod k obavám.

Možná za to může chování ODS při sporu o prodlužování nouzového stavu na konci února, na které Sněmovna včetně ODS odmítla kývnout, ale hejtmani se s vládou dohodli na dalším prodloužení nouzového stavu. A v čele Asociace krajů dnes stojí Martin Kuba z ODS.

„Ten rozdíl už byl tak velký, že se to nedá svést jen na metodiku. Určitě se tím budeme muset zabývat. Konkrétně ODS nebyla vnímána moc srozumitelně. Jedni to zruší, druzí o něj požádali a třetí, což jsme my, senátoři, to dali k Ústavnímu soudu. To se nám bohužel nepodařilo lidem vysvětlit. I to může být jeden z důvodů a poučení do budoucna, že se takovým věcem musíme vyhnout,“ poznamenal k tomu Nytra.

Politolog Petr Just konstatoval, že konzervativní pravicové koalici schází dravost Pirátů a Starostů.

„Ta je sice názorově a ideologicky mnohem jasněji vymezená a čitelnější, což je jednak výhoda, ale zároveň je to jejím limitem. Aliance Pirátů a Starostů má svůj názorový záběr mnohem širší i proto, že každý z těchto dvou subjektů je rozkročen velmi široce a ideologie u nich nikdy nebyla tím hlavním,“ upozornil Just.

Piráti a STAN by se však měli mít na pozoru před vrtkavostí mladých voličů do 29 let, kteří teď sice Piráty a Starosty hlasitě podporují, ale nakonec nemusí přijít k volbám, nebo si mohou svou volbu na poslední chvíli rozmyslet.

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

  • Piráti
  • Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • místopředseda vlády

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…