ODS si na postižených reklamu nedělá, bránila svou stranu Filipiová

26.03.2011 21:15

Handicapovaní lidé protestují proti vládním návrhům. Prý je poškodí. Senátorka za ODS Daniela Filipiová ale jejich teorie odmítá. Handicapovaní lidé se budou mít naopak lépe. Spolu s ní v sobotním Tahu dámou debatovaly socioložka Jiřina Šiklová a ekonomka Andrea Ferancová.

ODS si na postižených reklamu nedělá, bránila svou stranu Filipiová

"Tyto zákony opravdu lidem pomohou," snažila se Filipiová přesvědčit své spoludiskutující. "Snaží se o větší adresnost a o komplexnější zabezpečení handicapovaného. Definují přesnější zařazení do jednotlivých úrovní postižení a podobně."

"Je pozitivní, že se politická scéna vydala tímhle směrem," dala jí za pravdu ekonomka. "Současný systém je to opravdu zastaralý." Šiklová si rýpla, že je to možná jen součást reklamního boje politických stran.

S tím Filipiová nesouhlasila. "Možná je to boj stran, ale ODS v tom určitě nejede." Zlepšení systému pro handicapované lidi prý řeší už dlouho. Koneckonců to byla právě ODS, která ji podporovala do Senátu a nominovala ji také na post ministryně zdravotnictví. Před ní ve vládě nikdy nebyl handicapovaný ministr - Filipiová je odkázaná na ortopedický vozík.

Proti plánované změně v životě handicapovaných, která je dosud ve veřejném připomínkovém řízení, se už protestovalo. V Praze se sešly před ministerstvem práce a sociálních věcí přes tři tisíce lidí.

Psali jsme o protestech zdravotně postižených:

Jílkovou ovládly vozíčky a berle. Zdravotně postižení proti vládě

Budeme žebráci, brání se postižení škrtům. VV je litují

Zdravotně postižení protestují proti reformám ministra Drábka

Ministr Drábek: Zdravotně postiženým výhody neberu. Je to lež

Ekonomka Ferancová s návrhem vlády vesměs souhlasí. "Ten systém by se měl zjednodušit. Mělo by se ušetřit, ale zároveň by se měl zvýšit objem prostředků pro ta nejtěžší postižení. U těch lehčích by se pak mělo podporovat začleňování těchto lidí do společnosti," řekla.

S tím Filipiová souhlasila, zdůraznila ovšem, že problém má dvě strany. "Velmi často se mluví o tom, že je problém zaměstnávat lidi s handicapem. Ano, to beze sporu je," podotkla. "Ale i na druhé straně musí být ochota a vůle pracovat. To dnes u velké většiny handicapovaných lidí neexistuje."

Vláda přišla s návrhem zrušit papírové karty ZTP a nahradit je elektronickým systémem, který by byl přesnější a méně zneužitelný. Handicapovaným se to ale nelíbí, bojí se, že přijdou o výhody, které jim karta zaručovala. Ministr práce Jaromír Drábek je opakovaně ujišťoval (vystoupil i na demonstraci), že se nic nezmění v jejich nepohodlí, protestující ale zřejmě příliš nepřesvědčil.

Napsali jsme o Tahu dámou:

Dámy nechápou, proč děti nechtějí platit svým rodičům

Ekonomka v dámské show: Mějte s dětmi dobré vztahy, budou vás živit

David Rath králem dámské show. Oponentky zůstaly doma

Blondýna se divila. Aby nám Rath nevzal práci

Dámy o exodu: Nemá vítěze. Obě strany přišly o důvěru lidí

V dámském pořadu byl Dienstbier mladší. Šiklovou nadchl

Petra Paroubková v ČT: Pan Michálek, to je takový něžný popleta

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: par

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To snad není možné... Klaus čekal před studiem a poslouchal Rakušana. Musel se držet

14:44 To snad není možné... Klaus čekal před studiem a poslouchal Rakušana. Musel se držet

Exprezident Václav Klaus se v Partii na CNN Prima News vyjádřil k 20letému výročí vstupu Česka do EU…