OSN vyzvala většinou hlasů k příměří na Blízkém východě. Česko proti. Zde důvod

28.10.2023 12:55 | Monitoring

Valné shromáždění OSN v pátek drtivou většinou hlasů vyzvalo k okamžitému humanitárnímu příměří mezi Izraelem a palestinskými ozbrojenci Hamásu a k umožnění přístupu pomoci do obléhaného Pásma Gazy a k ochranu civilistů. Česká republika byla jednou ze 14 zemí, které hlasovaly proti této rezoluci, protože neodsuzuje teroristický útok Hamásu ze 7. října a nevyzývá k okamžitému a bezpodmínečnému propuštění rukojmích, uvedlo české ministerstvo zahraničí na sociální síti X.

OSN vyzvala většinou hlasů k příměří na Blízkém východě. Česko proti. Zde důvod
Foto: flickr.com
Popisek: Jan Lipavský (Piráti)

120 zemí rezoluci podpořilo, 45 se zdrželo hlasování. Proti rezoluci hlasovalo 14 zemí, mezi nimi Izrael a jeho nejbližší spojenec, Spojené státy, pět tichomořských ostrovních států a čtyři evropské země – mezi ně patří Česká republika, dále Rakousko, Chorvatsko a Maďarsko. Celkem osm členských zemí Evropské unie hlasovalo pro, uvedla agentura ABC NEWS.

Irák později po stížnosti na technické potíže změnil svůj hlas na "ano" a zdržel se hlasování, konečný výsledek byl 121 hlasů pro a 44 se zdrželo.

České ministerstvo zahraničí uvedlo, že Česko hlasovalo proti, protože v textu chybělo následujících několik klíčových prvků. „Rezoluce neodsuzuje teroristický útok Hamásu ze 7. října. Nevyzývá k okamžitému a bezpodmínečnému propuštění rukojmích. Rezoluce rovněž neuznává právo Izraele bránit sebe a své občany proti terorismu. Rezoluce neposkytuje záruky, že poskytování naléhavé humanitární pomoci nebude zneužito Hamásem a dalšími teroristy,“ uvedlo ve svém vyjádření na sociální síti X.

„Navzdory současným výbuchům hněvu a rozdělení věříme, že většina Izraelců a Palestinců dává přednost cestě míru, nikoli válce a teroru. Česko je pevně odhodláno podporovat dvoustátní řešení, které zůstává jedinou zásadní perspektivou pro zajištění bezpečnosti Izraele a naplnění touhy Palestinců po vlastní státnosti,“ dodal resort Jana Lipavského (Piráti).

 

 

K přijetí usnesení byla zapotřebí dvoutřetinová většina, přičemž se nepočítají hlasy, které se zdržely hlasování. Valné shromáždění hlasovalo poté, co Rada bezpečnosti v uplynulých dvou týdnech čtyřikrát nepřijala žádná opatření, uvedla agentura Reuters.

"Je to vzkaz všem, že už toho bylo dost. Tato válka musí skončit, krveprolití proti našim lidem musí přestat a do pásma Gazy by měla začít proudit humanitární pomoc," řekl novinářům palestinský vyslanec OSN Rijád Mansúr.

Izraelský velvyslanec v OSN Gilad Erdan rezoluci odmítl s tím, že OSN již nemá žádnou legitimitu ani význam, a obvinil ty, kteří hlasovali pro, že místo Izraele raději podporují "obranu nacistických teroristů".

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Natálie Brožovská

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Co to je za kokotinu?, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusepolarbear , 28.10.2023 15:37:39
Nesouhlasit s rezolucí o okamžitém humanitárním příměří mezi Izraelem a palestinskými ozbrojenci Hamásu a k umožnění přístupu pomoci do obléhaného Pásma Gazy a k ochranu civilistů jen proto, že tam není nějaké verbální odsouzení útoku Hamásu, které s touto rezolucí nemá nic společné? Ten nesouhlas byl na základě pokynu české vlády nebo jiné (to spíš). Každopádně česká vláda se má za co stydět, pokud to vůbec ve své sebechvále umí! Tímto svým jednáním spíš ukazují, že již žádnou českou vládou nejsou, jsou pouze lokajové, kteří umí jen poslouchat příkazy bez vlastní vůle!

|  8 |  0

Další články z rubriky

„Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

4:44 „Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

Necelý týden před oslavami osvobození se v Plzni uskutečnily česko-německé, respektive bavorské dny …